Læger på Ringsted Sygehus har ikke opgivet korrekte oplysninger i patientjournaler i sagen om mangelfulde brystundersøgelser af hundredvis af kvinder.
Det slår Styrelsen for Patientsikkerhed og en sundhedsjurist fast. Det skriver Jyllands-Posten.
Fra marts 2013 til maj 2017 undlod sygehuset ifølge avisen at følge de nationale kliniske retningslinjer om, at kvinder med mistanke om brystkræft skal igennem tre typer af undersøgelser. På Ringsted Sygehus fik de kun én. Ifølge Jyllands-Posten løste lægerne problemet ved at undlade at skrive i kvindernes journaler, hvordan de blev undersøgt.
Man må ikke skrive andet end det, der rent faktisk er sket
Og det er i strid med autorisationsloven, lyder det fra Anette Lykke Petri, der er overlæge og enhedschef i Styrelsen for Patientsikkerhed.
- Sundhedspersoner har ansvaret for at journalføre korrekt netop for at sikre sig et grundlag for en fortsat forsvarlig behandling, og den skal også dokumentere den givne behandling. Man må ikke skrive andet end det, der rent faktisk er sket, siger hun til Jyllands-Posten.
Overlæge afviser kritik
Ifølge Region Sjælland fik 735 kvinder en mangelfuld brystundersøgelse i perioden fra marts 2013 til maj 2017.
Ni kvinder har efterfølgende fået konstateret kræft.
Men overlægen, der i perioden var ansvarlig for behandlingen af kvinderne, mener ikke, at reglerne er brudt.
- Det forlyder i medierne, at de her undersøgelser blev givet til patienter i tilfælde, hvor der var mistanke om brystkræft. Det er ikke tilfældet, lød det tidligere på dagen fra Nikolaj Borg Mogensen, som er tidligere specialeansvarlig overlæge på Radiologisk afdeling på Ringsted Sygehus.
- De her undersøgelser blev givet til kvinder, hvor der ikke var nogen brystkræftsymptomer.