Mange af os spekulerer i at spare på varmen, mens energikrisen står på. Men hvor meget kan man skrue ned i de forskellige rum?
Det har Anita fra Næstved spurgt TV2 ØST om i vores brevkasse Spørg Om Krisen.
- Man skal jo have termostaten stående på samme niveau i alle rum. Men jeg foretrækker at sove i et koldt soveværelse, så hvis jeg overhovedet har varme på, står den et niveau eller to lavere end i de øvrige rum - hvad kan jeg ellers gøre?, skriver hun.
Det har TV2 ØST spurgt Tue Patursson om. Han er nemlig fagekspert indenfor almen byggeteknik, klimasikring og indeklima hos Videnscentret Bolius.
Termostaterne skal stå ens
Ifølge ham kan man godt skrue et niveau eller to ned på termostaterne i forskellige rum. Men han understreger, at det er vigtigt at skelne mellem, hvad der er sammenhængende og adskilte rum i boligen, inden man skruer ned.
- Man skal have termostaten stående på samme niveau i de rum, der hænger sammen. De hænger sammen, hvis der er en åben dør i mellem. Har man køkkenalrum, så skal man sørge for, at alle termostater står ens, for de arbejder bedre sammen, end hvis en enkelt skal stå og trække hårdt på det hele, siger han.
Hvis man kører forskellige temperaturer i rum ved siden af hinanden, hvor der er en åben dør, vil nogle radiatorer køre med overtryk, mens andre vil underpræstere, for at forsøge at ensrette temperaturen.
- Så hænger rummene sammen, så anbefaler vi, at man har samme temperatur på alle termostater, slår han fast.
Hænger rummene sammen, så anbefaler vi, at man har samme temperatur på alle termostater
Hvis man gerne vil sove i et rum, der er koldere, kan man godt skrue ned, men ikke slukke helt, svarer Tue Patursson.
- Der kan være temperaturforskelle på op til fem graders forskel, men dog stadig ikke under de 18 grader. Måske 17 med et soveværelse, hvor der bliver luftet godt ud. Men har man 20 grader i stuen, og man gerne vil have 18 grader i soveværelset, så er anbefalingen, at man sørger for at holde døren lukket, siger han og tilføjer:
- Og så er det forhåbentlig en dør, der holder relativt tæt, for så slipper man for det her forsøg på at udligne temperaturen mellem de to rum, hvor den ene radiator vil stå og arbejde ekstra, mens den anden næsten vil gå i stå af, at der kommer så meget varme fra de andre rum.
Sådan sover du køligt uden at få skimmelsvamp
Skru ned for varmen om natten. Skru op igen, når du står op om morgenen.
Luft ud inden sengetid. Det er ok at køle luften i soveværelset ned, når du skal sove. Når du har skruet ned for varmen inden sengetid, bør du lufte ud med gennemtræk i 5-10 minutter.
Sæt temperaturen til mindst 17 grader i soveværelset. Det er ok, at soveværelset ikke er helt ligeså varmt som stuen, så længe temperaturforskellen højst er 5 grader.
Tænk dig om, hvis du sover med åbent vindue. Det er ok at sove med åbent vindue om natten, så længe der ikke er alt for koldt udenfor. Når du sover med åbent vindue, køler du dog ikke kun luften men også overfladerne i rummet ned, og derfor er det vigtigt, at du varmer rummet op igen i løbet af dagen.
Luft ud hver morgen. Om morgenen er det vigtigt at lufte ud, så du slipper af med den fugtige luft i soveværelset – særligt, hvis du sover med lukkede vinduer. Og så kan du hæve rumtemperaturen igen.
Hold afstand fra møbler til ydervæg. Hvis du har en dårligt isoleret ydervæg, er det en god idé at holde ca. 10 cm afstand fra for eksempel seng og skabe til væggen. På den måde kan frisk luft komme ind til væggen og mindske risikoen for skimmelsvamp.
Tør fugt af overfladerne. Hvis der i løbet af natten, er dannet kondens på indersiden af dine ruder, skal du tørre det væk med en tør klud, så du mindsker grobund for skimmelsvamp.
Kilde: Bolius
Hold hermetisk lukket
Anita bor i et hus med førstesal, hvor der er to rum, hun ikke bruger i øjeblikket. Hun spørger, om hun alligevel skal have samme varme i de rum som i resten af huset.
Det er ifølge Tue Patursson muligt at sætte temperaturen meget ned i nogle udvalgte rum, men det er en besværlig opgave at gøre det korrekt i forhold til indeklimaet, advarer han.
- Den er lidt tricky, fordi man kan godt lukke rum ned i en bolig, man skal bare tænke det lidt som en hermetisk forseglet afdeling af boligen så. Og det er faktisk der, hvor man snakker om, at man bør lukke så meget ned, at der nærmest er tape på samlingerne, siger han.
Man risikerer nemlig, at varmen fra de rum, man bruger, siver ind i de kolde rum. Og sker det, stiger risikoen for skimmelsvamp, forklarer Tue Patursson.
- Den varme luft, vi producerer i boligen, når vi laver mad og bevæger os rundt, bliver meget hurtigt fugtig, fordi vi afgiver en masse fugt. Både fra os selv, bade og madlavning. Hvis den luft sniger sig op af trappen og kan komme ind i andre rum, så er den jo varm og fugtig, og kommer den ind i et koldt rum, vil den sætte sig på en kold overflade. Så kondenserer luften, så den bliver til dråber, og så er der pludselig en meget fugtig og våd væg, som giver god grobund for skimmelsvamp, siger han.
Pas på vandrør
Hvis man alligevel vil have lukkede rum, hvor termostaten er skruet helt ned, anbefaler Tue Patursson, at man en gang i mellem på dage, hvor der er tørt udenfor, laver en solid gennemluftning i de rum.
- Og så skal man lukke rummet ned og ikke bevæge sig ind i det mere end hver fjortende dag for lige at tjekke op på, om der er skader eller begynder at komme skimmelsvamp, siger Tue Patursson.
Hvis man vil lukke rum på første sal af et hus helt ned og holde dem kolde, skal man ifølge Tue Patursson også huske at være opmærksom på, om der er skunkvægge med vandrør i.
- Hvis de ligger udsat uden isoleringen om dem, og de ligger et sted, hvor der normalt er lidt varme ud til, og der pludselig ikke er noget, så risikerer man altså frostsprængninger, siger han.
Hvis man gerne vil bruge rummene ind i mellem, måske som gæsteværelser, kan man ifølge Tue Patursson godt holde temperaturen lavere end resten af huset, men man skal stadig ikke under anbefalingen på de fem graders forskel fra de andre rum eller under de 18 grader.
- Og man skal stadig prøve at holde de rum meget aflukkede fra andre rum, så der ikke kommer fugtig luft ind, understreger han.
Brug solvarmen
Den generelle anbefaling fra Tue Patursson er, at man maksimalt går ned til 18 grader i sin bolig, og at man sørger for at skabe ventilation til boligen.
Og så advarer han mod at spare på energien på de redskaber, der trækker fugt ud af boligen, og stille møbler helt op af varmekilder.
- Man skal for eksempel ikke spare på emhætten eller ventilationen på badeværelset. Og så skal man ikke tørre tøj indenfor. Radiatorerne skal stå ens, der skal være plads foran dem og så varmen ikke går ind i ryggen på for eksempel sofaen, men kommer ud til gavn for hele rummet, siger han.
Samtidig kan man med fordel udnytte de varmekilder, man får gratis, påpeger Tue Patursson.
- Om natten skal man benytte sig af gardinerne, for de holder varmen inde og kulden ude. Om dagen skal de trækkes fra, fordi vi gerne vil have den gratis solvarme ind. For det første giver det energi til vores vinterdepressioner, og så kan vi bruge al gratis solvarme, vi kan få. Når solen rammer en sofa, et gulv eller en væg, så ophober det og giver varme til boligen, så det er gratis varme at få den indenfor, siger han.
Har du også et spørgsmål til energibesparelser eller krisen generelt, så kan du stille dit spørgsmål her.