Ekspert: Økonomi og gode muligheder for hjemmearbejde får børnefamilier til at flytte længere væk fra hovedstaden

Antallet af små børn stiger flere steder i TV2 ØST's sendeområde. Økonomi og øget mulighed for hjemmearbejde får folk til at flytte længere, vurderer forsker.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Kommunerne i TV2 ØSTs sendeområde har sukket efter tilflyttere i flere år. Nu tyder noget på, at ønsket er gået i opfyldelse i nogle byer i sendeområdet.

I en stribe byer langs Vestmotorvejen og ned langs Sydmotorvejen er der de seneste måneder kommet en stigende efterspørgsel på pladser i dagpleje og daginstitutioner. Også større end kommunernes befolkningsprognoser har vist.

- Det taler jo ind i den her udvikling, vi ser, at børnefamilierne i højere grad flytter ud fra byerne. Der er jo mange, der bliver i byen, også når de får børn, men for langt de fleste, så er det jo det her med hus og have, der betyder noget, siger Helle Nørgaard, som er seniorforsker og ph.d ved Institut for Byggeri, By og Miljø på Aalborg Universitet.

quote Vi får simpelthen bedre mulighed for at bosætte os længere væk fra vores fysiske arbejdsplads

Helle Nørgaard, seniorforsker og ph.d, Institut for Byggeri, By og Miljø, Aalborg Universitet

Siden 2015 har der været en stigning i antallet af københavnere, der flytter ud af byen.

- Og det har så taget til her under corona, siger Helle Nørgaard.

Mange ønsker at drosle ned for tempoet

Under pandemien flyttede mange til kommuner nord for København, men også Køge og Lejre Kommuner oplevede et tilflytterboom. De seneste måneder har byer i Slagelse, Ringsted, Sorø, Stevns og Faxe Kommuner så også oplevet en større stigning i antallet af små børn end forventet. Noget af det skyldes tilflyttere.

Det er blandt andet økonomi og muligheden for at arbejde mindre, der får folk til at flytte længere ud på Sjælland, vurderer seniorforsker, Helle Nørgaard.
Det er blandt andet økonomi og muligheden for at arbejde mindre, der får folk til at flytte længere ud på Sjælland, vurderer seniorforsker, Helle Nørgaard. Foto: Morten Spuhr - TV2 ØST

Den nærliggende forklaring er, at husene i København og omegn er blevet for dyre.

- Men typisk er der mange flere forklaringer end bare økonomien, om man flytter det ene eller det andet sted hen. Hvis man flytter til Stevns, Ringsted eller Faxe, kan det være fordi, man ønsker at drosle ned for tempoet i hverdagen og prioriterer, at den ene forælder er hjemme hos børnene, når de er små, siger seniorforskeren.

- Det betyder, at de så bosætter sig tæt på vejnet og togtransport, og så kan den ene blive hjemme og den anden bruge lidt mere tid på arbejde og transport. Det ved vi i hvert fald, at det er nogle forklaringer og motiver, som nogen fortæller om, når de sådan flytter længere væk, siger seniorforskeren.

Læs også
Flere byer oplever stigende børnetal - det giver pladsmangel i dagpleje og daginstitutioner
Læs også
Flere byer oplever stigende børnetal - det giver pladsmangel i dagpleje og daginstitutioner

Hjemmearbejde er en gamechanger

Coronapandemien har også ændret på andre vilkår i manges hverdag. For eksempel for muligheden for at arbejde hjemme. Det kan have betydning for, hvor man bosætter sig.

- Vi får simpelthen bedre mulighed for at bosætte os længere væk fra vores fysiske arbejdsplads, det har vi jo erfaret, og hvis arbejdspladserne holder fast i den mulighed, så kan bosætningen jo ske længere væk fra der hvor arbejdspladsen er placeret.

Om børnetallene i byer som Slagelse, Korsør, Jystrup, Strøby Egede og Rønnede fortsætter med at stige, tør Helle Nørgaard ikke sige.

- Det er altid svært at spå om fremtiden, og det afhænger af, hvad det er, folk gerne vil. Men vi kan se nogle tendenser, der blandt andet viser, at nogle mennesker fravælger forstæderne, selvom de faktisk godt kunne have råd til at købe en villa der. De foretrækker bare at rykke længere ud og komme tættere på noget natur og kunne drosle ned for arbejdet.

VIDEO: Den seneste tid har TV2 ØST sat fokus på børneboomet i Region Sjælland. Jystrup ved Ringsted er blandt andet en af de byer i TV2 ØST's sendeområde, der oplever en stigning i børnetallene og udfordringer med at få plads i lokale daginstitutioner. Her møder vi naboerne Martin Dilling-Hansen, Maria Rosenmark og Camilla Dilling Hansen samt deres børn.


Nyhedsoverblik