Receptpligtig medicin skal være gratis for alle.
Sådan lyder et nyt politisk udspil fra Enhedslisten, få dage inden folketingsvalget finder sted.
- Folk betaler i dag 14 procent af medicinomkostningerne selv, og det synes vi, er urimeligt. Når de ligger på hospitalet er det gratis, og når de kommer hjem, skal de betale for det, siger Bruno Jerup, folketingskandidat (EL).
I TV2 ØSTs område oplever flere apoteker også, at borgere må droppe medicinen, fordi de ikke har råd. Det har flere apoteker på Lolland og Falster således oplevet den seneste tid
- Vi oplever indimellem, at der er kunder, som ikke har råd til at betale, siger Kim Van Heesch Hergot, souschef hos Løve Apotek i Nykøbing Falster.
- I vores bogholderi kan vi se, at der er mange af vores kontokunder – altså dem, der får varer på regning – som afviser deres PBS-betaling. Så der sker et eller andet nu, som vi ikke har set før, tilføjer hun.
Fakta om medicintilskud
Der er tilskud til meget af den medicin, der bliver udskrevet på recept i Danmark.
Tilskuddet bliver automatisk trukket fra prisen, når du køber din medicin på apoteket, og jo mere medicin, du køber, jo mere får du i tilskud.
Hvor meget, du får i tilskud ved det enkelte medicinkøb, fremgår af din kvittering fra apoteket.
Hvis medicinen ikke har automatisk tilskud, kan din læge eventuelt søge om tilskud til medicinen hos Lægemiddelstyrelsen, der ud fra en række kriterier vurderer, om du er berettiget til individuelt tilskud.
Kilde: sundhed.dk
Kan komme som et chok
I Danmark er der tilskud til meget af den receptpligtige medicin. Retten til tilskud optjenes for et år ad gangen.
Men når tilskudsperioden slutter, og en ny begynder, kommer regningen for nogle pludselig som en dårlig overraskelse.
- Inflationen buldrer derudaf, og folks økonomi er rigtig stram. Det her er en meget målrettet og konkret måde at støtte folk på, lyder det fra Bruno Jerup.
For at gøre medicinen gratis vil Enhedslisten finde over fire milliarder kroner årligt, og pengene skal komme fra beskatning af kapital- og aktieindkomst.
Noget, som de Konservative finder uretfærdigt.
- Man kan ikke bare beskatte sig til penge hele tiden. Vi er nødt til også at kigge på andre ting i sundhedsvæsenet, når vi skal bruge vores skattepenge, siger Camillo Krog (K).
Tilskud rækker ikke nok
Tilskudssystemet er indrettet sådan, at jo flere penge, man bruger på medicin inden for et år, jo mere tilskud får man.
Og her er der et årligt loft for egenbetaling, der lyder på 4.320 kroner.
- Jeg synes ikke, man skal lave om på loftet for egenbetaling. Dem, der ikke har ret mange penge, får stor gavn af det, siger Camillo Krog (K).
Men tilskudssystemet rækker ikke langt nok ifølge Enhedslisten – især ikke i denne tid.
- Vi mener grundlæggende, at de udgifter, der er til sundhedsvæsenet, skal være gratis for alle. Både de fattige og de rige, slutter Bruno Jerup (EL).
Tidligere i år indgik et flertal i Folketinget en aftale om, at børn i kontanthjælpssystemet kan få dækket hele egenbetalingen af receptpligtig medicin.