Benjamin Lindberg, Charlotte Bagge Hansen, Ewan Onell, Jan Carlsen, Lucas Olsgaard, Mads Lund Beier, Michael Hertz og Mike Villa Fonseca.
Det er ikke ligefrem navne, der vækker genklang i den brede befolkning.
I det store hele er det en liste af ukendte kandidater
Men vi kan snart komme på fornavn med flere af dem.
De er nemlig kandidater for Moderaterne i Sjællands Storkreds og glæder sig over de seneste meningsmålinger, der forudser, at partiet stormer ind i Folketinget.
En uge inden valget står Lars Løkke Rasmussens parti til at få 11,5 procent af stemmerne. Det viser den nyeste måling foretaget af analyseinstituttet Voxmeter for Ritzau.
For bare en måned siden lå partiet under spærregrænsen med 1,8 procent af stemmerne. Nu kan Moderaterne blive landets tredjestørste parti med 21 mandater.
Men hvem er det fra Sjællands Storkreds, som den tidligere Venstre-statsminister kan hive med sig ind på Christiansborg?
- I det store hele er det en liste af ukendte kandidater, der er opstillet, siger TV2 ØSTs politiske redaktør, Ivan Nielsen og fortsætter:
- Det er helt almindelige mennesker. Studerende, offentligt ansatte, folk ansat i den private sektor og selvstændige. Det er en meget blandet landhandel, og Lars Løkke Rasmussen har været dygtig til at sammensætte en liste, hvor vi alle sammen kan finde noget, hvis det er det, vi vil, som er vigtigt for os.
Ikke slidte som Danmarksdemokraterne
Hvis forudsigelserne i meningsmålingerne holder stik, vurderer Ivan Nielsen, at Moderaterne får tre mandater valgt ind fra Sjællands Storkreds.
Det ene mandat vil gå til Lars Løkke Rasmussen, der selv er opstillet i storkredsen, mens Charlotte Bagge Hansen, som sidder i kommunalbestyrelsen for Fælleslisten i Vordingborg Kommune, ifølge Ivan Nielsen, ligner et oplagt bud på den anden kandidat, der kan komme i Folketinget.
Det fuldstændig surrealistisk, at vi nu har fået sådan en opbakning
Hvem der kan få det tredje mandat, tør han ikke spå om.
- De andre kandidater på listen er ikke garvede politikere, hvis man sammenligner med Danmarksdemokraterne, som har en helt anden profil. Og måske appellerer det til nogen, at her er nogle kandidater, som ikke er slidte, og som ikke er kendte i forvejen. Det er et nyt, friskt pust, siger Ivan Nielsen.
- Det er simpelthen folk, der er blevet vækket i det forløb op til, hvor Lars Løkke Rasmussen stiftede Moderaterne som parti, hvor de har fået en interesse for at være med i politik, tilføjer han.
Forløberen til Lars Løkke Rasmussens parti var det såkaldte politiske mødested, hvor interesserede kunne mødes på tværs for at diskutere politik og sammen finde løsninger på konkrete udfordringer.
Charlotte Bagge Hansen var en af dem, der deltog i møderne. Hun havde kort forinden meldt sig ud af Venstre og dannet Fælleslisten.
Men stemningen omkring det politiske mødested vækkede noget i hende. Her blev der talt om værdier, mens ideologerne blev gemt væk. Derfor meldte hun sig som kandidat, og hun har svært ved at skjule sin begejstring over de seneste meningsmålinger.
- Nu begynder det at bære frugt, at vi har lavet vores politik gennem det seneste halvandet år sammen med danskerne og eksperterne inden for de enkelte områder. Jeg tror, folk kan fornemme, at vi har den politik helt ind under huden og i hjertet, siger Charlotte Bagge Hansen og uddyber:
- Vores sundhedspolitik er lavet sammen med læger, sygeplejersker, social- og sundhedshjælpere, portører, ambulancefolk. Alle har været med inde over. Ligesom vores andre politiker har fagpersoner og folk, der står ude i den virkelige verden, været med til at lave vores politik.
Forudser stærkt splittet folketingsgruppe
Flere gange fremhæver Charlotte Bagge Hansen forskelligheden i Moderatere som en styrke.
- Vi er så forskellige og kan bidrage med forskellige ting fra det virkelig liv. Alle kandidater kender hinanden, og vi er vokset sammen. Det giver en helt speciel følelse, at man starter noget op og er på en fælles rejse, siger hun og tilføjer:
- Og de nuancer er utrolig givende, fordi man forventer rigtig mange ting, fordi man kommer ind med mange kompetencer fra det virkelige liv.
Men netop forskellene blandt kandidaterne, hvor mange ikke har nogen politisk erfaring, kan give Lars Løkke Rasmussen problemer, vurderer Ivan Nielsen.
- Det kan blive spændende, hvem der kommer ind, og hvad de egentlig vil. For det kan være svært at holde styr på en ny flok, som ikke er skolet politikere. Det kan blive en reel udfordring, fordi det er et nyt parti uden en særlig stor partiorganisation, siger han.
Den interne forskel mellem kandidaterne er også blevet bemærket af Jyllands-Posten, som har gennemgået deres svar i avisens egne kandidattest. Ud fra svarene tegner det til at blive en stærkt splittet folketingsgruppe, som Lars Løkke Rasmussen får med sig ind på Christiansborg.
Hvad er Moderaternes topprioriteter
Økonomi
Balance i en brydningstid. Moderaternes plan ”Balance i en brydningstid” giver 20.000 flere hænder og gør Danmark 20 milliarder kroner rigere i 2030.
Krisepolitik der hjælper bedst. Vi skal sikre, at alle kommer bedst gennem krisen ved effektiv og målrettet krisehjælp, der gavner flest danskere bedst muligt.
Økonomisk ansvarlighed. Krisen må ikke slå bunden ud af statskassen på uansvarlig vis. Vi skylder de kommende generationer at få pengene til at passe.
Hospitaler og sundhed
Fultidstillæg for sygeplejersker og plejepersonale. For at forkorte ventelisterne og give et bedre arbejdsmiljø vil Moderaterne tilbyde et ”fuldtidstillæg” til sygeplejersker og plejepersonale.
Ét sundhedssystem. Moderaterne vil nedlægge Regionerne og oprette et sundhedsvæsen for hele Danmark – dette giver mere sundhed for pengene og reducerer den eksisterende ulighed.
Mere tid til patienterne. Et sundhedsvæsen med kun ét it-system og medarbejdere dedikeret til dette vil frigøre læger og sygeplejersker til at behandle patienterne.
Miljø og klima
Højere tempo på den grønne omstilling. Vi når kun ambitionerne om 70 procent CO2-reduktion ved hurtigere at bygge nye bæredygtige energikilder. Dette skal ske i samarbejde med førende private udbydere – på statsligt opdrag.
CO2-Mærke. Moderaterne vil have udviklet et statsligt CO2-mærke, som kan hjælpe os som forbrugere til at handle på et oplyst grundlag.
Klimavenligt indkøb i det offentlige. Moderaterne vil bruge det offentliges indkøbskraft til at understøtte grønne løsninger, når det offentlige køber varer, services eller bygger.
Kilde: Moderaterne, TV 2.
For hvad angår flere af valgkampens store spørgsmål som økonomi, forsvar og kompensation for den stigende inflation, er der langtfra enighed blandt Moderaternes kandidater.
Den store forskellighed blandt kandidaterne afviser Charlotte Bagge Hansen dog som et reelt problem.
- Uanset hvilket parti man er, eller om man har været i politik hele livet, vil man stadig være forskellig på synspunkter. Men jeg ser det mere som en styrke og en udvikling til finde ud af, hvor vi skal hen. Når vi har arbejdet så meget sammen indtil nu og fundet fælles fodslag, så er jeg ikke nervøs for den forskellighed, siger hun.
20-årig kan komme i Folketinget
De indbyrdes forskelle afskrækker heller Lucas Olsgaard.
Ligesom Charlotte Bagge Hansen blev han hurtigt fanget af det politiske mødested og var med til en af de første debatter via Zoom.
Det har været en drøm, og nu kan det blive til virkelighed
I begyndelsen lyttede den 20-årige tilkaldevikar i børnehaven Møllehøj i Borup mest, når de andre debatterede.
Men da han selv begyndte at tale, blev han overrasket over, at han blev hørt og respekteret på lige fod med alle andre trods sin unge alder og begrænset erhvervserfaring.
Til gengæld kunne han tale med om sin egen erfaring med blandt andet skolereformen. Derfor tøvede han ikke med at melde sig som kandidat for Moderaterne.
- Det fuldstændig surrealistisk, at vi nu har fået sådan en opbakning, og det vidner om, at der er opbakning til vores projekt, siger Lucas Olsgaard om den seneste Voxmeter-måling.
Tidligt i valgkampen spåede han ikke sig selv de store chancer for at komme i Folketinget, men med muligheden for tre mandater til Moderaterne i Sjællands Storkreds, ser det pludselig anderledes ud.
- Som ung kandidat er oddsene automatisk lidt imod én, fordi man ikke har den store erhvervserfaring, og det hele er nyt. Nu er mine chancer blevet reelle, og det kan faktisk være, at jeg kommer ind på Christiansborg. Det har været en drøm, og nu kan det blive til virkelighed, siger han.
Vil styrke erhvervsuddannelser
Men hvad kæmper kandidaterne egentlig for? Som partiets unge kandidat har Lucas Olsgaard øje på de unge mellem folkeskole og ungdomsuddannelse. Hans mærkesag er at styrke erhvervsuddannelsen og undgå et stort frafald.
- Mange unge føler sig presset til at skulle gå den gymnasiale vej. Vi har lidt skabt en kultur om, at hvis man vil have succes, så er man nødt til at tage en gymnasial uddannelse og komme ind på universitet – at det er den eneste rigtige vej i livet for at få succes, siger han og tilføjer:
Politik er for mig ikke kasser, alting hænger sammen
- Men det er forkert der er behov for unge med en erhvervsuddannelse, og deres kompetencer er efterspurgt af erhvervslivet.
Problemet er ifølge ham, at mange unge er usikre og uafklaret om, hvilket uddannelsesvalg de skal træffe efter 9. klasse.
- Derfor skal vi have noget mere erhvervsfaglig undervisning ind i folkeskolen, så flere unge kan stifte bekendtskab med erhvervsuddannelserne, siger han.
Samtidig vil han undgå et stort frafald på erhvervsuddannelserne ved at gøre det muligt for eleverne at forlænge det første grundforløb med et halvt år og dermed give dem bedre rammer til sociale aktiviteter.
- Det betyder rigtig meget for unge at være en del af et fællesskab. Det har gymnasiale uddannelser været succesfulde med at opbygge, og for rigtig mange unge er det fællesskabet, der får dem gennem uddannelsen.
- På erhvervsuddannelserne kan man se, at rigtig mange unge falder fra, derfor er det megavigtigt, at man på erhvervsuddannelserne får mere tid til at skabe sociale bånd, fordi man under uddannelsen flere gange bliver splittet op, og det kan være svært at holde kontakten.
De seneste tal fra Danmarks Statistik viser, at 40 procent af landets erhvervsskoleelever falder fra, inden de får deres svendebrev. Gymnasierne frafaldsprocent er 14 procent.
Politik er ikke kasser
Når Charlotte Bagge Hansen selv skal fremhæve en personlig mærkesag, bliver det dog lidt mere besværligt.
- Politik er for mig ikke kasser, alting hænger sammen, og det er afsmittende. Men hvis du vil have en mærkesag fra mig, så vil jeg arbejde for vækst og udvikling i provinsen, siger Charlotte Bagge Hansen.
Hvem er kandidaterne?
Her kan du blive klogere på, hvem der stiller op for Moderaterne i Sjællands Storkreds. Klik på navnene og læs mere om de enkelte kandidater.
Ifølge hende skal det blandt andet ske ved at gøre det mere attraktivt for læger at åbne praksis i provinsen, bureaukratiet for iværksættere og potentielle virksomheder skal skæres væk, og så skal infrastrukturen have et gevaldigt løft.
Så er spørgsmålet bare, hvor pengene til ambitionerne skal komme fra?
- Det skal de ud fra økonomisk vækst og politiske udspil, vi er kommet med. Det er den økonomiske vækst, der gør, at det bliver muligt at øge kernevelfærden. Vi skal have gjort kagen større, og der har vi en masse konkrete udspil, siger Charlotte Bagge Hansen.
Kan du blive mere konkret?
- Vi skal blandt andet nedsætte selskabsskatten fra 22 procent til 15 procent, vi skal øge incitament for folk til at tage et arbejde ved at give dem et fradrag, hæve topskattegrænsen og for de fem procent rigeste vil fjerne personfradraget, fordi det har de alligevel ikke brug for, svarer hun.
De 11,5 procent kan i den seneste Voxmeter-måling omsættes til 21 mandater, der er afgørende for om rød eller blå blok kan tælle til de nødvendige 90 mandater.
Det er den position, som Lars Løkke Rasmusen ønsker. Han går til valg på en regering over midten med både røde og blå partier. Det er dog kun Socialdemokratiet og Radikale Venstre, der har samme ønske.