Fyldte færgeovergange har siden juli været hverdag for de danske småøer efter Folketinget indførte sin sommerpakke. Det har siden juli været gratis for gående og cyklister at besøge de små danske øer, og det har kunnet mærkes blandt andet på Orø.
På trods af, at vi mistede to måneder, er det den bedste sæson, vi hidtil har haft.
- Alle har haft utroligt travlt. Der er kommet mange flere til øen, så jeg har haft utroligt travlt med at få bagt alle de kager, de besøgende har kunnet spise. Jeg har kun sovet fire-fem timer. Maksimalt fem. For det tager jo lang tid at få bagt lagkager eksempelvis, fortæller Marliese Wessels, indehaver af Marlieses Gårdcafé.
Nede på havnen, hvor færgen fra Holbæk går i land ligger Orøs havnekiosk. Også her har de tydeligt kunnet mærke at flere har lagt vejen forbi.
- Folk har været nødt til at blive i Danmark. Det ville have givet os ekstra besøgende i sig selv, men de gratis færger har selvfølgelig også gjort en stor forskel. Det betyder, at vi har haft rekordstor travlhed, siger ejer Simon Drost.
Simon Drost har haft havnekiosken i fire år. I år har sæsonen været noget anderledes, og i år kom han to måneder senere i gang efter Danmark lukkede ned, men på trods af det, har Havnekiosken haft sin bedste sæson nogensinde.
- Det tab, vi havde der, har vi fået hentet hen over den gode sommer. Så på trods af, at vi mistede to måneder, er det den bedste sæson, vi hidtil har haft. Vi er alle sammen godt trætte. Men vi siger til hinanden, at det her bliver en sommer, som vi aldrig vil glemme, siger Simon Drost.
Øget omsætning
Det vi hører, de fleste steder, er i hvert fald en fordobling og andre steder en tredobling af det antal passagerer, man fragter over i juli måned
Det er dog ikke kun Orø, der har haft markant flere besøgende. Det har man faktisk på langt de fleste af de danske småøer.
- Tilbagemeldingen fra øerne er, at man har haft rigtig mange besøgende. Det, vi hører de fleste steder, er i hvert fald en fordobling og andre steder en tredobling af det antal passagerer, man fragter over i juli måned. Det er for mig at se en succes, hvis det er målt på antallet af passagerer på færgerne, siger Dorthe Winter fra Omø, der er formand for Sammenslutningen af Danske Småøer.
Artiklen fortsætter under videoen.
Sammenslutningen af Danske Småøer er i gang med at indhente konkrete tal og svar på spørgeskemaer om sommerens oplevelser og her er næsten kun positive oplevelser.
- Vi er i gang med at lave en spørgeskemaundersøgelse på øerne, men det vi umiddelbart får meldt tilbage er, at det også har betydet en øget omsætning hos vores turisterhverv. Folk har haft penge med, de har lagt penge på overnatningssteder, hvis der har været muligheder for det, i restauranter, i gårdbutikker, hos den lokale butik osv., siger Dorthe Winter.
I første omgang var Dorte Winter skeptisk over for, at de gratis færger kun skulle gælde i juli, som der først stod i forslaget, men de mange besøgende i skoleferien har uden tvivl skabt øget opmærksomhed omkring øerne, mener Dorthe Winter.
- Vi håber, det har skabt et øget kendskab til småøerne. Der har i hvert fald været rigtig mange mennesker herude, og forhåbentligt går de hjem og fortæller deres familier og venner om oplevelserne på en lille ø. Det betyder forhåbentligt, at flere kommer næste år, og på sigt håber vi, der er flere der flytter ud til os. Det er jo klart, det er det langsigtede mål, vi hele tiden har for øje, siger Dorthe Winther.
Forlystelsesparker gik glip af sommerpakken
Det er dog ikke alle, der har fået glæde af regeringens sommerpakke. I sommerpakken indgik gratis færger, men også 50 % rabat på billetterne til fx museer og zoologiske haver. Her har forlystelsesparker ikke været inkluderet, og det har de kunnet mærke.
- Der er specielt, når det har været dårligt vejr, så er vi blevet ramt hårdere, end vi plejer. Folk er så for eksempel taget i zoologiske haver, fordi det har været vejr til det og er billigere. Så er det klart, vi har to parametre, vi skal slås med, både vejret og prisen, siger Kåre Dyvekær, direktør i Sommerland Sjælland.
Sommerland Sjælland har, efter Kåre Dyvekærs vurdering, haft en nedgang på 20%, især de dage, hvor vejret har været gråt. Det skyldes også, at indtægterne har været lavere, mens udgifterne, på grund af corona, har været højere, end de plejer.
- Vi havde den største juliløn nogensinde i sommerlandets historie, og det er absolut ikke den største omsætningsmåned. Det er klart, at som ejer af en forretning, er det også noget af det, man kigger på, siger Kåre Dyvekær.
Det kigger man også på i Holme-Olstrup, hvor BonBon-Land ligger. Også her har de oplevet at sommerpakkerne haft en negativ indflydelse.
- Vi har efter en stille opstart haft en hæderlig sæson, men ligger under sidste års tal. En del af forklaringen skal findes i, at vi ikke har været i sommerpakken. Det mærker vi klart på antallet af spørgsmål fra gæsterne, siger Mette Christina Nielsen, presseansvarlig hos BonBon-land.
Sæsonen kunne dog have været meget værre, pointerer Kåre Dyvekær. På trods af nedlukning, restriktioner, afstand, halvdårligt sommervejr i juli, er det nu alligevel gået okay.
- Vi er sådan set tilfredse med, hvordan tingene har flasket sig. Ikke at vi er der, hvor vi gerne ville være, men det er langt bedre, end vi måske havde frygtet. Vi har set en del nye danske gæster, og der håber vi, at vi også har dem som gæster næste år. Og de har faktisk gjort op for de nordmænd, svenskere og tyskere der ikke er kommet i år, siger Kåre Dyvekær.