Livredderne fra Trygfonden har været på pletten i deres rød-hvide tårne siden den 24. juni.
Siden er det blevet til syv livreddende aktioner for livredderne.
I vores område drejer det sig om en livreddende aktion, hvor en kitesurfer var i problemer ved Rørvig og 92 førstehjælpsaktioner, hvor personer har haft brug for hjælp til eksempelvis snitsår, skader efter møde med brandmænd, bistik, forstuvninger og dehydrering.
Særligt de mindre børn er ikke i stand til at vurdere farerne i vandet
I TV2 ØSTs sendeområde har Trygfonden livreddertårne ved Marielyst, Enø, Gudmindrup og Rørvig.
Selvom der kun har været en situation, der potentielt har været livsfarlig, så oplever livredderne alligevel, at det især er børnene, der har lettere ved at komme i fare.
Derfor kommer de nu med en kraftig opfordring til de voksne badegæster om at holde øje med børnene ved stranden.
- Det sikreste er at gå i vandet med børnene, så du er lige ved siden af, hvis de for eksempel pludselig skulle blive væltet omkuld af en bølge, eller hvis de kommer til at svømme for langt ud, så de ikke længere kan bunde, siger Lasse Serup Jensby, der er driftsleder i Trygfonden Kystlivredning i en pressemeddelelse, og fortsætter:
- Når du bader sammen med dine børn, får du også en bedre fornemmelse af, hvad de kan og tør i vandet. Så kan du samtidig være med til at motivere dem til at blive endnu bedre til at svømme eller dykke, så de rykker deres grænser og bliver mere sikre i vandet.
Både danske og udenlandske turister i fare
Ifølge Trygfonden er de fleste forældre gode til at passe på deres børn på stranden. Men livredderne oplever også forældre, der bliver på land, mens børnene bader, og har opmærksomheden et andet sted end på børnene i vandet.
Det sker også, at livredderne må hjælpe med at lede efter børn, der er bliver væk fra forældrene, mens de leger i sandet på stranden.
- Særligt de mindre børn er ikke i stand til at vurdere farerne i vandet, og derfor kan de komme galt afsted, hvis de for eksempel springer op mod en bølge og mister balancen. Ulykker kan ske meget hurtigt, og derfor skal man hele tiden have et øje på børnene, og børnene skal holde øje med forældrene – også selvom der er livreddere på strandene, siger Lasse Serup Jensby, der også opfordrer til, at luftmadrasser og badedyr bliver på land i fralandsvind.
Ifølge Trygfonden er det både danskere og udenlandske turister, der har været i problemer i vandet de sidste to uger.
Aktionstallene fra Trygfonden livreddertårne i Marielyst, Enø, Gudmindrup og Rørvig:
Uge 25: 0 livreddende aktioner, 45 førstehjælpsaktioner, 14 forebyggende indsatser, 371 oplysende indsatser
Uge 26: 0 livreddende aktioner, 36 førstehjælpsaktioner, 25 forebyggende indsatser, 580 oplysende indsatser
Uge 27: 1 livreddende aktioner, 11 førstehjælpsaktioner, 78 forebyggende indsatser, 681 oplysende indsatser
Livreddende aktioner: Det vurderes, at en eller flere personer var i livsfare.
Førstehjælpsaktioner: Eksempelvis snitsår, skader efter møde med brandmænd, bistik, forstuvninger og dehydrering.
Forebyggende indsatser: Livredderne har været ude i vandet for at advare folk, der eksempelvis har taget en luftmadras/gummibåd/badedyr med i vandet ved fralandsvind, eller få dem til at svømme tættere på land.
Oplysende indsatser: Livredderne har været i kontakt med badegæster om fx de lokale forhold på stranden, de fem baderåd, og hvad man skal være opmærksom på i vandet.