Reform vil sikre gymnasier i landdistrikterne

Planen er, at de nuværende gymnasiebyer fremover også vil tilbyde den nye gymnasieuddannelse.

Den foreslåede uddannelse EPX vil i de kommende år kunne findes i de samme byer, hvor man i dag kan gå i det almene gymnasium - uanset om det er i Maribo, Asnæs eller Haslev. 

quote Afstand betyder noget

Mattias Tesfaye (S), undervisningsminister

Sådan lød det tirsdag formiddag, da regeringen fremlagde deres nye forslag om reformer af ungdoms- og erhvervsuddannelserne.

- I dag er det sådan, så det kun er det almene gymnasium, der kan levere i hele landet. Fremover vil gymnasierne også tilbyde både HHX, STX og EPX, sagde økonomiminister Stephanie Lose (V), da regeringen fremlagde deres udspil til reformerne.

Og det er magtpålæggende for regeringen, at man ikke skal køre langt for at få sin uddannelse i fremtiden - heller ikke selvom man bor udenfor de større byer. 

Det sagde undervisningsminister Mattias Tesfaye (S).

- Afstand betyder noget. Der er forskel på at kunne cykle eller køre langt i bus. I dag er det tit sådan, at gymnasiet er tæt på, mens erhvervsskolen er langt væk, sagde han.

Vil sikre uddannelse

I regeringens udspil fremhæves det, at der på Sydsjælland og Lolland-Falster ventes at være et fald i ungdomsårgangen på mellem 10 og 20 procent, mens faldet på Vestsjælland vil være på mere end 20 procent.

Læs også
Regeringen præsenterer udspil - vil skærpe adgangskrav til gymnasiet
Læs også
Regeringen præsenterer udspil - vil skærpe adgangskrav til gymnasiet

Alligevel forudsætter regeringen i deres plan, at man fremadrettet også vil udbyde gymnasieuddannelser i 87 byer i Danmark.

Ifølge planen forestiller regeringen sig i vores område følgende byer som uddannelsesbyer: Asnæs, Kalundborg, Holbæk, Høng, Sorø, Slagelse, Ringsted, Haslev, Næstved, Vordingborg, Nakskov, Maribo og Nykøbing Falster.

- I de største byer vil der være flere uddannelsessteder. Men i de små- og mellemstore byer vil der kun være ét gymnasium, hvor der både vil være STX, HHX og EPX, sagde Mattias Tesfaye.

Uddannelser skal lægges sammen

Han varslede samtidig, at man efter alt at dømme bliver nødt til at lægge uddannelser sammen i de mindre byer for at bevare uddannelsen i landdistrikterne - for eksempel ved at sammenlægge det almene gymnasie med den lokale handelsskole.

Læs også
Afsætter to milliarder kroner til erstatning for HF
Læs også
Afsætter to milliarder kroner til erstatning for HF

Samtidig vil 10. klasse, EUX og HF blive integreret i de nye uddannelser.

- Det er den øvelse, der gør det muligt for os at fastholde gymnasier i også de små byer, sagde Mattias Tesfaye ved fremlæggelsen af planerne.

Regeringen planlægger at bruge fem milliarder kroner på at udbygge og ombygge uddannelser til den nye ordning og omskole undervisere.

Samtidig vil de sende flere penge efter unge på EPX og erhvervsuddannelserne end i dag, med begrundelsen af praktisk uddannelse er dyrere at gennemføre end teoretisk uddannelse.


Nyhedsoverblik