Stærkt kritiseret skatteordning ændres

Forligsparterne har fremlagt en række ændringer af de stærkt kritiserede ejendomsvurderinger. Aftalen bliver mødt med ros.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

For en lille måned siden begyndte breve med nye ejendomsvurderinger for mindre landejendomme at blive sendt ud. Et digitalt brev fra Vurderingsstyrelsen, som af mange boligejere blev ventet med spænding og nervøsitet.

De nye vurderinger er nemlig for mange forbundet med et skattesmæk, hvilket senest i weekenden fik 31 borgmestre og Landdistrikternes Fællesråd til at råbe vagt i gevær.

quote Det har givet en stor vished

Steffen Damsgaard, formand, Landdistrikternes Fællesråd

Og nu tyder det på, at der er blevet lyttet til kritikken.

Skatteministeren er i dag sammen med forligspartierne blevet enige om at ændre i reglerne for beskatning af landejendomme.

- I forbindelse med overgangen til de nye regler sikrer vi samtidig, at overgangsordningen bliver mere tryg og enkel, så ejerne som udgangspunkt kan blive i deres nuværende kategori, indtil ejendommen bliver solgt, siger skatteminister Jeppe Bruus (S) i en meddelelse.

- Det betyder, at man eksempelvis i langt højere grad end i dag vil kunne bygge om og sælge jord fra uden at falde ud af overgangsordningen, tilføjer han.

Ændringen betyder i grove træk, at ejendomme med over to hektarer nu vil kunne forblive under overgangsordningen frem til et salg, hvor ordningen hidtil også ville udløbe, hvis ejendommen omvurderes.

Opretter ny kategori

Især store naturejendomme har været fremhævet i risikogruppen for at blive om-kategoriseret til ejerbolig, og dermed en langt højere beskatning end hidtil, hvor ejendommen har haft status af landbrug. Også her er der hjælp på vej.

Især store naturejendomme har været fremhævet i risikogruppen for at blive om-kategoriseret til ejerbolig, og dermed en langt højere beskatning end hidtil, hvor ejendommen har haft status af landbrug.
Især store naturejendomme har været fremhævet i risikogruppen for at blive om-kategoriseret til ejerbolig, og dermed en langt højere beskatning end hidtil, hvor ejendommen har haft status af landbrug. Foto: Mahmoud Al-Tamir - TV2 ØST

Forligskredsen, der består af Socialdemokratiet, Venstre, Moderaterne, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti, Radikale Venstre og Dansk Folkeparti, har derudover besluttet, at der skal arbejdes med at finde en kategori for naturejendomme, så boligbeskatningen ikke står i vejen for dem, der gerne vil omlægge jord fra produktion til eksempelvis natur, oplyser Skatteministeriet.

- Vi er enige om, at der er behov for at se på reglerne fremadrettet. Derfor har jeg bedt Skatteministeriet lave et oplæg til en ny kategori for naturejendomme, som kan behandles i forligskredsen, siger Jeppe Bruus.

Læs også
Maria og Kenneth frygter for fremtiden - nye vurderinger kan gøre livet på landet dyrt
Læs også
Maria og Kenneth frygter for fremtiden - nye vurderinger kan gøre livet på landet dyrt

Dagens aftale bliver hilst velkommen af formand for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard.

- Overgangsordningen er blevet gjort meget bredere. Der er næsten ikke risiko for at falde ud af den (nye, red.) overgangsordning, som der var tidligere. Det har givet en stor vished, siger han og tilføjer:

- Og derudover bliver der lavet en ny naturejendomskategori, som vi har ønsket. Det betyder, at dem, som fremadrettet ikke kan forblive i landbrugskategori, vil kunne kategoriseres som naturejendomme, der ikke skal beskattes som en ejerbolig, men tættere på et landbrug.

- Det er et vigtigt element i dagens aftale, som vil få betydning fremadrettet, påpeger han.

Dagens aftale bliver hilst velkommen af formand for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard.
Dagens aftale bliver hilst velkommen af formand for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard. Foto: Landdistrikternes Fællesråd

Ændringen med de nye naturejendomme vil skulle indføres ved lov inden for de næste to år.

- Her vil man så kunne vælge at gå ind i overgangsordningen i den mellemliggende periode og se, om det ikke er naturejendomskategorien, man vil høre til i fremadrettet.

Mange ejendomme berørt

Som et led i de nye vurderinger har Vurderingsstyrelsen set på land- eller skovejendomme med et areal på mellem tre og 15 hektarer. Hvis styrelsen har vurderet, at der ikke er tilstrækkeligt med landbrugs- eller skovbrugsaktivitet vil den pågældende ejendom skulle ændre kategori til ejerbolig.

Ved et sådant skifte vil ejeren få en langt højere beskatning, hvilket i weekenden fik blandt andre Odsherred Kommunes borgmester Karina Vincentz (Nyt Odsherred) til at udtale kritik:

- For os vil det her være ødelæggende. Vi har rigtig mange boliger i den her kategori - og vi har længe arbejdet på at tiltrække folk til fra de store byer, fordi de herude kunne leve mere i pagt med naturen, få mere plads og et mere frit liv.

Læs også
Borgmestre i opråb mod nye ejendomsregler: - Det vil være ødelæggende
Læs også
Borgmestre i opråb mod nye ejendomsregler: - Det vil være ødelæggende

Hun er medunderskriver på brevet, der blev sendt til blandt andre skatteminister Jeppe Bruus (S) og landdistriktsminister Louise Schack Elholm (V). I brevet lød det således, at de nye ejendomsvurderinger vil betyde afvikling af mange af de små landbrug.

I alt 15.000 ejendomme landet over har som følge af de nye vurderinger skiftet kategori fra land- eller skovejendom til ejerbolig, hvilket i konkrete tilfælde har fået ejendomsskatten til at eksplodere fra 3.000 til 30.000 kroner.


Nyhedsoverblik