Magi i det fri: Shelters er populære som aldrig før

Familien skal i skoven. Det er blevet populært som aldrig før. Flere danskere booker shelters i naturen og tager en overnatning i det fri.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Flere af os bytter for en kort bemærkning vores bløde seng ud med et liggeunderlag i et shelter.

Det viser nye tal fra Naturstyrelsen.

- Her har vi Hyllinge lejrplads, og det er jo en stor shelterplads. Her er fire shelters, siger Marie Roland, naturvejleder hos Naturstyrelsen, der viser TV2 ØST rundt på pladsen vest for Næstved.

På lejrpladser som disse bliver vores moderne komfur bliver byttet ud med mad over bål.

- Der er lidt forskellige bålpladser. Der kan være, at nogen bager pandekager, og andre bager snobrød eller opvarmer vand til suppen, siger Marie Roland.

Lejrpladsen er samtidig udstyret med masser af brænde til bålet - og med rindende vand, der kan drikkes og bruges til madlavning.

quote Folk vil gerne bruge tid i naturen, og de vil gerne brug mere tid, end de allerede gør

Marie Roland, naturvejleder hos Naturstyrelsen

Book på Naturstyrelsens hjemmeside

Naturstyrelsen råder over en lang række shelters i hele landet. Nogen kan man bare møde op ved og prøve lykken, mens andre som Hyllinge lejrplads bookes i forvejen.

- Så går man ind på booking.naturstyrelsen.dk, og så kommer man ind på et kortside, og så kan man vælge en liste, hvis man kender lejrpladsen, men man kan også søge via et kort, forklarer Marie Roland.

Artiklen fortsætter under billedet.

Naturen kan  tilbyde os en ramme for motion eller for friluftsliv, men det kan også tilbyde os en mental platform hvor vi kan slappe fuldstændig af, mener naturvejleder Marie Roland.
Naturen kan  tilbyde os en ramme for motion eller for friluftsliv, men det kan også tilbyde os en mental platform hvor vi kan slappe fuldstændig af, mener naturvejleder Marie Roland. Foto: Maria Bernhard - TV ØST

Nye tal fra Naturstyrelsen viser en stigning i hvor mange gange, vi har booket de såkaldte book-bare shelters, som Naturstyrelsen råder over.

Læs også
Vil give tilbage til samfundet:
Sidsel har viet sit liv til at gøre rent i naturen
Læs også
Vil give tilbage til samfundet:
Sidsel har viet sit liv til at gøre rent i naturen

 

quote Jeg tror, det handler om, at naturen i virkeligheden er lidt en modpol til den måde, vores tilværelse er skruet sammen på i dag med masser af krav

Marie Roland, naturvejleder hos Naturstyrelsen

Hos Naturstyrelsen Storstrøm var der i første halvår af 2018 351 bookinger, imens der i første halvår af 2019 var 543 bookinger. Det er en stigning på 35 procent.

Også hos Naturstyrelsen Midtsjælland har der været en stigning i booking af shelters. Her var der i første halvår af 2018 530 bookinger og i første halvår af 2019 648 bookinger. Det svarer til en stigning på 18 procent.

Artiklen fortsætter under billedet.

Flere danskere i vores områder booker shelters hos Naturstyrelsen.
Flere danskere i vores områder booker shelters hos Naturstyrelsen.

Tendensen er klar: Vi vil mere ud i naturen. Og det er der en helt særlig grund til, mener naturvejleder Marie Roland.

- Folk vil gerne bruge tid i naturen, og de vil gerne brug mere tid, end de allerede gør. Jeg tror, det handler om, at naturen i virkeligheden er lidt en modpol til den måde, vores tilværelse er skruet sammen på i dag med masser af krav, der bliver stillet - kravet om at være meget på og hele tiden være oppe på beatet.

1471414001_undervisning1_770x330.jpg
Læs også
Flere studerende kæmper med stress
1471414001_undervisning1_770x330.jpg
Læs også
Flere studerende kæmper med stress

To nye shelters på vej

Det er ikke kun Naturstyrelsen, der råder over shelters. Der findes mange flere uden for Naturstyrelsens arealer, som man også kan benytte til at overnatte i.

Snart findes der også to shelters ved Bursø Grusgrav, der ligger på den 40 km lange Jernbanesti. En sti, der løber mellem Maribo og Rødbyhavn.

Læs også
Naturen som terapi: - Det er med til at give livsglæde
Læs også
Naturen som terapi: - Det er med til at give livsglæde

Foreningen Jernbanestien Lolland har nemlig netop fået tilskud fra Friluftsrådet til at opføre to shelters.

- Det er vi selvfølgelig rævestolte af, fordi det styrker jernbanestien, og det er det vigtigste for os hele tiden at skabe forbedringer til gavn for de mennesker der vil benytte stien, siger Gert Mortense, medlem af Jernbanestien Lolland.

Det er både lokalbefolkningen og turister, der benytter stien. Jernbanestien er nemlig en del af den internationale cykelrute N8, og foreningen Jernbanestien Lolland vil gerne skabe gode rammer for brugerne af stien.

Offentlige tilgængelige natursteder giver os åndehuller

Det er Friluftsrådets tilskud, der har gjort det muligt at opføre de to nye shelters.

quote Det er jo en af vores kæpheste at få adgang til så meget natur, som vi nu kan få

John Knudsen, der er formand for Friluftsrådet

Tre-fire gange om året støtter Friluftsrådet forskellige projekter. Udover tilskud til shelters som dem ved Bursø Grusgrav, støtter rådet også vandreruter, bålhytter og saunaer. Og projekterne har flere ting til fælles.

- Det er først og fremmest at det er offentligt tilgængeligt, det er en af kriterierne for at man kan, og så er det jo også for at fremme friluftslivet og oplære vores unge mennesker også til at komme ud i den frie natur. Det er en af vores målsætninger. Det er jo en af vores kæpheste at få adgang til så meget natur, som vi nu kan få, siger John Knudsen, der er formand for Friluftsrådet.

baal_snobroed.jpg
Læs også
Flere socialt udsatte skal have gavn af naturen
baal_snobroed.jpg
Læs også
Flere socialt udsatte skal have gavn af naturen

- Naturen kan jo tilbyde os en ramme for motion eller for friluftsliv, men det kan også tilbyde os en mental platform hvor vi i virkeligheden kan slappe fuldstændig af, hvor der ikke bliver stillet krav til os, hvor vi kan geare helt ned og vi kan lade op, og vi kan restituere i forhold til en travl hverdag


Nyhedsoverblik