Skal vores drikkevand renses eller ej?
Der bliver jævnligt fundet pesticidrester i vores drikkevand, og den seneste opgørelse fra Danske Regioner viser, at 518 danske grundvandsboringer er forurenet med pesticider fra blandt andet gamle lossepladser og maskinstationer.
Man kan blive nødt til at acceptere en løsning, hvor man renser vandet
Alligevel forsøger vi i Danmark at beskytte grundvandet frem for at rense det. Ifølge Miljøstyrelsen bygger vandforsyningen i Danmark på rent grundvand, der som udgangspunkt alene gennemgår en simpel vandbehandling for at kunne bruges til drikkevand.
Men nu er flere vandværker klar til at rense drikkevandet, hvis det bliver nødvendigt.
- Så længe man kan indvinde vand fra grundvandet, så er det et rigtig godt princip. Men man kan blive nødt til at acceptere en løsning, hvor man renser vandet, siger Mette Obel Jepsen, direktør i vandselskabet Lolland Vand.
- Det er et politisk spørgsmål, om man vil rense eller bruge grundvand. Vi retter os efter de rammer, som vi får fra myndighederne, men det kan selvfølgelig blive vanskeligt at opretholde modellen med, at man benytter grundvand på grund af forskellige forureningskilder, tilføjer hun.
Kollegaer bakker op
Mette Obel Jepsen bliver bakket op af direktøren for Sorø Vandforsyning og Ringsted Forsyning, der også er klar til at lade vandet bliver renset forurenet drikkevand.
- Det kan blive nødvendigt at rense drikkevandet, selvom det ikke burde være nødvendigt. Man burde i stedet sørge for, at der ikke driver gift ned i grundvandet, når der bliver sprøjtet på markerne, siger Anders Johansen, direktør for vandselskabet Sorø Vandforsyning, og fortsætter:
Det kan blive en glidebane, ligesom vi ser i Sydeuropa
- Vi har fundet spor af et sprøjtemiddel, men det var langt under grænseværdien. Så vi er ikke voldsomt ramt, men det kan komme i morgen. Derfor er det ikke aktuelt for os lige nu at rense drikkevandet.
Janne Hansen, der er direktør i Ringsted Forsyning, er også klar til at rense grundvandet, hvis det bliver aktuelt. Vandselskabet har dog ifølge hende aldrig fundet pesticider i drikkevandet, fordi områdets tykke kalk- og lerlag beskytter grundvandet.
- Men det er lønningen at rense vandet de steder, hvor der er pesticider. Skal vi andre så rense vandet, hvis vi ikke har fundet pesticider? Det skal man ikke. Man skal i stedet se på de produkter, som vi bruger rundt omkring i privaten og i landbruget, så vi skal løse problemet i fællesskabet, siger Janne Hansen.
Direktøren for Dansk Vand- og spildevandsforening, Danva, erkender også, at det kan være nødvendigt at rense vandet.
Artiklen fortsætter under billedet.
- Vi synes, man skal beskytte vandet mod forurening, men der hvor fortidens aktiviteter er sket, der er man nødt til at rense, for det vigtigste er sådan set, at alle danskere får dejligt, sundt drikkevand, og det er jo det vandværkerne står på mål for, siger Carl-Emil Larsen, direktør i Danva.
Professor ser et udbredt problem
Adskillige boringer her i regionen er eller har været forurenet.
TV2 ØST tidligere beskrevet, hvordan der blandt andet blev fundet pesticider, der oversteg den tilladte grænse, på Borre Vandværk på det østlige Møn og på Nordre vandværk ved Skælskør.
Ifølge professor i vand- og miljøteknologi på DTU, Hans Jørgen Albrechtsen, er det et stigende problem.
- Inden for de sidste par år er der dukket tre forskellige nye pesticidrester op, som vi ikke har været opmærksomme på før, og de er dukket op så mange steder og i så høje koncentrationer, som vi ikke har set før, så det er et ret udbredt problem, siger Hans Jørgen Albrechtsen.
Direktør frygter glidebane
Men det problem kan et nyt rensningsanlæg udviklet af virksomheden Insatech i Præstø måske løse.
De foreløbige testresultater er gode, og selvom projektet stadig er i testfasen, vækker det allerede stor opmærksomhed i ind- og udland.
Vi kan reducere rigtig mange af de pesticider, der er i vandet
Virksomheden har bygget renseanlægget på en trailer, som kan kobles på et vandværk eller andre steder, hvor der opdages forurening i vandet. Herefter vil vandet blive ledt igennem et sandfilter, en uv-lampe, og der vil blive tilsat brintoverilte.
På den måde kan anlægget sørge for, at vandet er renset for sprøjtegifte og colibakterier, inden det når ud i hanerne hos forbrugerne.
Artiklen fortsætter under videoen.
- Vi kan reducere rigtig mange af de pesticider, der er i vandet, og vi har sågar fjernet et pesticid, så det slet ikke kan måles i vandet mere, siger Gustav Olsen, der er projektleder hos Insatech.
Direktøren vandselskabet Lolland Vand frygter dog, at det kan blive en glidebane, hvis landets vandværker begynder at rense vandet.
- Det kan blive en glidebane, ligesom vi ser i Sydeuropa, hvor man bliver nødt til at rense vandet. Hvis man accepterer, at man kan rense vandet, ser man måske lidt mere stort på de udfordringer, der er med pesticider, fordi man alligevel kan rense sig ud af det, siger Mette Obel Jepsen.
- Vi gør rigtig meget ud af grundvandsbeskyttelse i Danmark, og det er en god ting, tilføjer hun.