Hassan Abou Jabal og Faten Saleh Chaaban har boet på Schackenborgvej i Ringparken i Slagelse en stor del af deres liv.
Snart er det imidlertid slut.
Som et led i planen mod ghettoer i Danmark skal deres boliger nemlig snart sælges for at give plads til andre typer boliger end almene lejligheder – og det kommer til at ramme omkring 30 familier i kvarteret, der til nytår skal flyttes til andre områder.
Jeg synes ikke, at det er orden at smide folk ud af deres bolig, fordi de ikke har noget arbejde
- Ghetto, ghetto, ghetto. Vi er trætte af det ord. Vi er bare almindelige mennesker, siger Faten Saleh Chaaban.
- Det er rigtig sørgeligt. Alle mine venner bor her, og jeg har også familie i boligerne. Det er noget, som vi kommer til at savne, siger Hassan Abou Jabal til TV2 ØST.
Søndag eftermiddag var de samlet til en slags demonstration, der nærmest kan beskrives som et mindearrangement. En stille protest, hvor de sammen sørgede over kravet om fraflytning og mindedes den tid, som de har levet godt i Ringparken.
Video: Omkring 30 borgere var samlet til demonstrationen, som beboerne har valgt at kalde "Et sidste opråb".
Lang historik
Mange af de borgere, der skal flytte, har boet i lejlighederne i en menneskealder.
Det gælder også Per Jørgen Jensen, der har været rigtig glad for at bo i lejlighederne.
- Det er omkring 27 år, jeg har boet her. Så det er hårdt at komme væk herfra. Det har været et dejligt, stille og roligt område hernede. Der er altså ingen særlig ballade her, siger han til TV2 ØST.
Billede: Per Jørgen Jensen er en af dem, der må forlade sin bolig.
Men også dem, der bliver tilbage, er kede af ghettolovens indvirkning på deres hverdag.
- Vi er en kæmpestor familie her i området, og vi mister den ene efter den anden. Bare ud af det blå skal de ud. Jeg er rigtig ked af, at de skal ud, selvom jeg ikke selv skal. Jeg er meget vant til at bo ved siden af min familie, og jeg synes ikke, det er i orden, at de skal flytte. Jeg kommer til at savne dem rigtig meget, siger Etab Chaaban.
- Jeg er vant til at få hjælp af dem, når jeg skal gøre ting i livet. Det er dem, der støtter mig, og dem jeg har omkring mig.
Billede: Etab Chabaan bliver ikke tvunget ud af sit hjem, men det gør hendes familie.
Omkring 30 personer deltog i mindehøjtideligheden, hvor de snakkede om det unikke fællesskab, de oplever er i kvarteret og de mange år, hvor de har været glade for at bo i boligerne.
- Alle snakker med alle her. I sådan et helt normalt dansk kvarter snakker man ikke med naboerne. Det er omvendt her, siger Faten Saleh Chaaban, der er en af fire søskende, der alle bor i kvarteret.
Ringparken er havnet på ghettolisten, fordi parken falder ind under flere af de kriterier, som politikerne på Christiansborg har opstillet for listen. Den slår ud, hvis for få er i beskæftigelse, uddannelsesniveauet er for lavt, for mange har begået kriminalitet, gennemsnitslønnen er for lav, og for mange har ikke-vestlig baggrund.
Artiklen fortsætter under billedet.
For Hassan Abou Jabal og Faten Saleh Chaaban er det arbejdsløshed efter sygdomsforløb, der nu tvinger dem til at flytte.
Jeg er rigtig ked af, at de skal ud, selvom jeg ikke selv skal. Jeg er meget vant til at bo ved siden af min familie, og jeg synes ikke, det er i orden, at de skal flytte
- Jeg synes ikke, at det er orden at smide folk ud af deres bolig, fordi de ikke har noget arbejde, siger Hassan Abou Jabal.
Han mener, at man burde kunne blive boende, hvis man betaler sin husleje og ikke er kriminel eller slås med dårligt sprog.
Del af stor plan
Nedrivningerne er en del af ghettopakken, der blev vedtaget af et bredt flertal i Folketinget i den forrige folketingsperiode. Kun Enhedslisten, Alternativet og Radikale Venstre var ikke en del af aftalen.
Planen stillede boligforeningerne over for et valg mellem enten at rive boliger ned, at omdanne lejligheder til ældre- eller ungdomsboliger eller at sørge for, at områderne bliver blandede ved at bygge flere andels- eller ejerboliger i området.
Loven sætter ind mod ghettoområder ved blandt andet at gribe til nedrivninger, så der i stedet bygges andre typer byggeri mellem blokkene.
Alt i alt er det meningen at 3.745 almene boliger på landsplan skal rives ned som led i planen, oplyste boligminister Kaare Dybvad i september måned.
Nedrivningerne sker, selvom der til mange af boligerne er ventelister med borgere, der gerne vil flytte ind i byggeriet.
Både Motalavej og Ringparken står for skud
I Slagelse Kommune er det ikke kun Ringparken, der skal omdannes for at overholde den nye ghettolov. Også Motalavej i Korsør står på listen.
Kommunen har lagt plan for, hvordan kravene i loven bliver opfyldt begge steder.
Planen for Motalavej er at omdanne det til et mere åbent boligområde, der med nye boligtyper og nye forbindelser på tværs af områderne skal ændre områdets karakter.
Ifølge kommunens plan skal Ringparken fuldstændig omdannes til tre forskellige kvarterer, der skal hænge naturligt sammen med den omkringliggende by. De tre nye kvarterer beskrives som ”Mini-Manhatten”, ”Ringriderbyen” og ”Radiserækkerne”.
DE TRE KVARTERER:
- Mini-Manhatten: Det urbane kvarter er et mini-bycentrum med ungdomsboliger og familieboliger til de, der ønsker at bo, hvor der sker noget. Her kommer butikker, spisehus, læsefaciliteter og hænge-ud-steder. Boligerne bliver 4-5 etager.
Ringrider-byen: Kvarteret bliver et grønt, familie-, og dyrevenligt kvarter med aktivitetsmuligheder og udeliv. Boligerne bliver til rækkehuse.
Radiserækkerne: Kvarteret vil primært være seniorvenligt. Her bygges almene ældreboliger og nye private fællesskabsboliger.