Endnu et fjernvarmeprojekt i regionen er blevet skrinlagt.
Årsagen er prisen på projektet, som er steget fra cirka 300 millioner kroner til mere end 500 millioner kroner.
Vi er utrolig kede af det
- Vi udviklede projektforslaget i 2020 og fremsendte det 2021. Siden er der sket en hel del med renterne, og samtidig er etableringsomkostningerne til varmeværker blevet væsentligt dyrere, forklarer Carsten Lunde, der er varmechef i energiselskabet Envafors.
Forhåbningerne var store hos energiselskabet, da det udarbejdede projektforslaget. Men meget kan ske på fire år.
- Tidligere lånte vi til cirka nul procent i rente. Nu er renten omkring fire procent, og derudover skal vi betale en halv procent i renter på vores kommunegaranti, siger Carsten Lunde og tilføjer:
- Det gør samlet set, at vi ikke kan få en sund økonomi i projektet.
Fjernvarmeprojektet skulle have givet fjernevarme til 2.500 husstande i den centrale del af Skælskør. Men Envafors vurderer, projektet bliver for dyrt til at kunne blive ført ud i livet.
- Vi er utrolig kede af det. Vi har udrullet fjernvarme gennem de sidste 12 år i Slagelse og Korsør. Vi havde drømt om, at vi også skulle etablere fjernvarme i Skælskør.
- Men det bliver for dyrt, siger Carsten Lunde.
Envafors har regnet på, hvad de større etableringsomkostninger ville betyde for den enkelte kunde.
Ser opbakningen fordufte
Ifølge energiselskabet ville omkostningerne for et almindeligt parcelhus koste cirka 3.500 kroner mere end det selskabets fjernvarmekunder i eksempelvis Slagelse betaler.
- Det betyder, at hvis forbrugerne i Skælskør skifter fra gas til fjernvarme, så ville de ikke få en besparelse ud af det. Der har vi tidligere erfaret, at hvis der ikke er en besparelse at hente, så bliver det svært at få folk til at tilslutte sig, forklarer Carsten Lunde.
Han mener også, at den store folkelige opbakning til fjernvarme er forduftet siden Rusland invaderede Ukraine i 2022 og prisen på gas som følge deraf eksploderede.
- Vi har også lige kørt et projekt i Slagelse, hvor vi kun fik 62 procents tilslutning. Så vi må nok erkende, at den enkelte borger allerede har glemt energikrisen i 2022, siger han.
Rentestigningerne og følelsen af en generel mindre udbredt interesse for fjernvarme blandt befolkningen er altså det, der får Envafors til at droppe fjernevarmeprojektet i Skælskør.
Beslutningen ærgrer også Slagelse Kommunes borgmester Knud Vincents (V). Men han står ikke klar med hjælp.
- Fra kommunens side kan vi ikke hjælpe. Sådan et projekt skal kunne hvile i sig selv og være økonomisk bæredygtig, siger han.
Håber på statsgaranti
Borgmesteren opfordrer i stedet regeringen til at komme på banen.
For over hele landet bliver fjernvarmeprojekter i disse år skrinlagt på grund af de høje renter.
- Det vil kræve en anden lånefinansiering, end den vi kender i dag, siger Knud Vincents og fortsætter:
- Regeringen skal være ansvarlig og erkende, at hvis vi skal have den grønne omstilling, hvor der bor mange mennesker, skal man finansiere det med nogle statsgaranterede lån til lav rente.
Hvad der nu skal ske med de 2.500 husstande, der skulle have have været koblet på det nu droppede fjernvarmeprojekt, skal vendes politisk i kommunens klima- og miljøudvalg.
- Der skal der tages stilling til, om man vil åbne op for tilskud til individuelle varmepumper eller om man vil holde fast i, at der skal være et fælles fjernvarmeområde i Skælskør, siger Knud Vincents.
Tvivler på varmepumper
Borgmesteren stiller sig imidlertid umiddelbart tvivlende overfor varmepumper som en løsning.
- Det er et åbent spørgsmål, om vi skal have individuelle varmepumper stående på hver eneste husgavl i den tætbebyggede gamle midtby i Skælskør.
- Det skal vi overveje meget grundigt inden vi giver tilladelse til, siger Knud Vincents.
Tilbage i Skælskør er skuffelsen over de droppede planer om fjernvarme til at føle på i et hus på en stille villavej.
- Det er jeg ked af at høre, for jeg ville gerne have tilmeldt mig. Jeg ville gerne have været en af de første, fordi fjernvarme er en fortrinlig ting, siger Bruno Lauritsen.
I 55 år har han boet i huset sammen med sin hustru Gitte. I alle årene har huset fået varme fra et oliefyr i kælderen.
Bruno Lauritsen håber heller ikke, at varmepumper bliver det, der kommer i stedet for fjernvarme.
- Jeg vil ikke over på varmepumpe, men det kan være jeg bliver tvunget til det. Det vil jeg ikke, fordi jeg bor i et gammelt hus i flere planer.
Jeg har hørt, at den slags huse vil varmepumper ikke kunne varme nok op, fordi man skal have en stor varmeflade.
Bruno Lauritsen ville hellere end gerne have betalt merudgiften på 3.500 kroner om året for fjernvarmen.
- Det ville ikke have generet mig at betale de 3.500 kroner mere. Men der kan være andre, som har mere stram økonomi, hvor 300 kroner om måneden måske er meget. Men jeg ville gerne betale det.
Fjernvarmeprojektet i Skælskør er ikke det eneste projekt af sin slags, der er blevet taget af bordet på grund af usikkerhed om økonomien.
I Holbæk er energiselskabet Fors A/S i gang med at etablere et nyt fjernvarmeprojekt.
Et af byens større boligselskaber har udtrykt skepsis overfor at tilslutte projektet, men ifølge Fors' kommunikationsafdeling har det ikke betydning for projektet.
Her lyder meldingen, at fjernevarmeprojektet ruller videre med stor støtte fra kommunen.