Virksomhed investerer en halv milliard kroner i nyt biogasanlæg

Virksomhederne Biofuel Technology Grenaa ApS og E.ON vil sammen investere en halv milliard kroner i et nyt biogasanlæg på Stigsnæs.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

50 til 70 nye arbejdspladser er på vej i området på Stigsnæs. 

Sådan lyder vurderingen i forbindelse med, at virksomhederne Biofuel Technology Grenaa ApS og E.ON vil gå sammen om at bruge en halv milliard kroner på et nyt biogasanlæg på Stigsnæs.

Det er forventningen, at den første etape af det nye biogasanlæg i løbet af få år står klar til at kunne betjene 30.000 naturgaskunder. 

- Vi har brug for mere grøn energi, hvis vi skal lykkedes med den grønne omstilling. Med det nye biogasanlæg tager vi et stort skridt i den retning samtidig med, at vi får skabt udvikling og arbejdspladser på Stigsnæs. Derfor er jeg også glad for investeringen, hvor grøn omstilling kombineres med nye arbejdspladser og vækst, siger borgmester i Slagelse Kommune, Knud Vincents (V) i en pressemeddelelse.

Det nye biogasanlæg vil komme til at ligge knap en kilometer fra erhvervshavnen.
Det nye biogasanlæg vil komme til at ligge knap en kilometer fra erhvervshavnen. Foto: Slagelse Kommune

En helt ny teknologi

Planen med biogasanlægget er, at biogas skal sendes ud til kunderne via naturgasnettet og mindske Danmarks afhængighed af den fossile naturgas.

I modsætning  til traditionelle biogasanlæg, der primært bruger gylle, skal det nye anlæg primært bruge halm. 

Sukkerfabrikken i Nakskov, Nordic Sugar, gasrørledning
Læs også
Efter prischok - gasrørledning bliver 110 millioner billigere end ventet
Sukkerfabrikken i Nakskov, Nordic Sugar, gasrørledning
Læs også
Efter prischok - gasrørledning bliver 110 millioner billigere end ventet


I fase et vil biogasanlægget kunne omdanne cirka 150.000 tons briketteret halm per år til biogas - og kun i meget mindre grad bruge flydende biomasse.

- Europa og Danmark har brug for mere vedvarende energi til både opvarmning og til eksempelvis produktionsvirksomheder. Derfor er der et stort behov for at få udbygget vores biogas produktion, så vi får lokalproduceret stabil og vedvarende gas og bliver fri af russisk gas, siger Peter Jonsson, CEO i E.ON Danmark og fortsætter:

- E.ON har sammen med partnere drevet biogasanlæg i Danmark siden 2013, og med anlægget i Stigsnæs tager vi en helt ny teknologi i spil, når vi producerer af restproduktet fra halm, siger Peter Jonsson, CEO i E.ON Danmark.

Fakta om det nye biogasanlæg på Stigsnæs

- Biogasanlægget på Stigsnæs forventes at give 50-70 arbejdspladser til området, når det står færdigt og 150 arbejdspladser i byggeperioden.

- Det nye anlæg vil bruge briketteret halm, et overskuds- og restprodukt fra halm. Det adskiller sig fra traditionelle biogasanlæg, der oftest bruger gylle fra landbruget, madaffald eller industriaffald.

- Anlægget forventes at komme i drift i 2025, hvis godkendelser m.v. går som forventet.

- Det er partnerne Biofuel Technology Grenaa ApS og E.ON, der står bag projektet og investeringen.

- E.ON ejer i forvejen 5 af Danmarks større biogasanlæg med partnere, der står bag 10 % af Danmarks samlede biometanproduktion.

- Allerede i fase et vil anlægget kunne omdanne ca. 150.000 tons briketteret halm pr. år til biogas, men på sigt er det estimeret til at kunne gå op til 300.000 tons.

Kilde: Slagelse Kommune

Skal sejles til anlæg

Projektet er delt op i tre etaper og forventningen er, at første etape kan stå klar inden for cirka to år. 

De sidste to etaper forventer virksomhederne at kunne have bygget færdig inden for fem år.

Det nye biogasanlæg kommer til at ligge tæt på Inter Terminals samt de store bygninger på Stigsnæsværket - og knap en kilometer væk fra Stigsnæs Erhvervshavn.

Samråd
Læs også
Stor gruppe borgere dukkede op til samråd om farligt spildevand
Samråd
Læs også
Stor gruppe borgere dukkede op til samråd om farligt spildevand

Derfor er håbet, at en del af den halm, som skal bruges på anlægget, kan leveres med skib.

- Netop det med at finde attraktive lokationer tæt på havnenære områder giver projektet styrke og mulighed for. Dette vil få en direkte positiv konsekvens på mængden af landtransport til anlægget, som naturligt vil blive mindre, siger Derya Topcu, CCO hos Biofuel Technology.

Købet er betinget af, at det nye biogasanlæg får en miljøgodkendelse. 

Derfor starter bygherre med at lave en miljøkonsekvensrapport, der vil blive sendt i otte ugers høring. Der bliver også lavet en arkæologisk undersøgelse af grunden, før byggeriet starter.

Ole Hvelplund
Læs også
Stort biogasanlæg vil udvide - men naboer frygter for fremtiden
Ole Hvelplund
Læs også
Stort biogasanlæg vil udvide - men naboer frygter for fremtiden



Nyhedsoverblik