Hvordan bekæmper man bedst ensomhed? Og hvordan opstår den gode samtale?
Over et måltid mad selvfølgelig.
Fælles måltider er samvær med hinanden, hvor vi netop kan bekæmpe ensomhed, udvikle fællesskabet – og skabe nye fællesskaber.
350.000 danskere over 16 år ifølge Folkebevægelsen mod ensomhed.
Derfor Spiser Danmark Sammen hele ugen, hvor der bliver afholdt fællesspisning over alt i landet. Både organisationer, arbejdspladser og private hjem lægger rum til møder mellem mennesker over et måltid mad.
Fællesspisning en gang om måneden
Det er kun de aftener, hvor vi trækker sammen hernede, at vi kommer ind på livet af hinanden
I seniorbofællesskabet Trianglen i Sorø her til aften samles de ældre også ved langbordene.
- Det betyder, at så sker der noget, og der er liv om én, siger Solveig Lund Sørensen.
Artiklen fortsætter under billedet.
For hende betyder fællesskabet med de andre en hel del, og hun håber ikke, det forsvinder:
- Det vil jeg da savne. Så længe jeg kan være med til det, vil jeg være det, siger Solveig Lund Sørensen, som har boet der i 20 år. Hun husker altid, at de har haft det godt med hinanden i bofællesskabet.
Danmark spiser sammen
- Danmark Spiser Sammen strækker sig over hele året med to nedslag i uge 17 og uge 45. Formålet er at få os alle til at kigge op og række ud. Og at få de mange initiativer til at vokse og sprede sig. Så man som enkeltperson bliver hjulpet på vej til at række ud og invitere naboen, den fremmede, forældregruppen eller fodboldklubben til en øl, en kop kaffe, en pizza eller måske en middag.
- Omkring 350.000 mennesker føler sig ofte ensomme. Folkebevægelsen mod Ensomheds vision er at ingen i Danmark skal rammes af alvorlig ensomhed. Over 80 organisationer arbejder sammen om denne vision, og en del af indsatsen er den store landsdækkende begivenhed ”Danmark spiser sammen” som løb af stablen første gang i uge 17, 2016. Du kan se hvem der er med i folkebevægelsen her.
Læs mere om hele projektet her.
I seniorbofællesskabet i Sorø har de fællesspisning en gang om måneden.
- Det er enormt vigtigt, hvis vi skal have et seniorbofællesskab til at fungere, siger Bodil Bøgebjerg, formand for seniorbofællesskabet Trianglen.
- Det er her vi kommer ind på livet af hinanden
Og fællesskabet fungerer i bedste velgående, så længe beboerne mødes til fællesspisning i ny og næ:
- Det er kun de aftener, hvor vi trækker sammen hernede, at vi kommer ind på livet af hinanden, og det er her vi netværker, og det er her, man føler, at i morgen kan jeg også gå hen til de mennesker, hvis jeg har et problem, siger Bodil Bøgebjerg.
Jeg har en søn i Florida, og en datter i Odense, så jeg valgte at flytte herud simpelthen for at få et netværk
- For mig betyder det alting. Jeg har en søn i Florida, og en datter i Odense og har siddet i en lederstilling, indtil jeg gik på pension, hvor man jo ikke netværker med de folk, der er ansatte under én. Så jeg valgte at flytte herud simpelthen for at få et netværk. Så for mig er det her halvdelen af mit liv.
Det er dog ikke kun til fællesspisningen gang om måneden, at beboerne mødes.
- Vi har jo beboermøder seks gange om året, hvor alt bliver bestemt, og så har vi juletræstænding, julefrokost og gule ærter i januar, høstfest og påskefrokost, Store bededagsaften, Sankthansaften. Vi har noget hele tiden. Hvis der er en lejlighed, så mødet vi her, og så får vi en lille én