En stor sølvskat, der blev gravet ned i jorden for næsten 1.000 år siden ved Vedbygård nær Ruds Vedby på Midtsjælland.
Det var det overraskende og helt uventede fund for to detektorførere, der sidste efterår undersøgte en mark med deres metaldetektorer.
- Det var altså helt sindssygt. Min krop reagerede simpelthen på spændingen, og jeg tror aldrig, at jeg har svedt så meget før. Uanset hvor vi kikkede hen, så var der mønter. Da vi fik besøg fra museet, så var der så mange mønter, at de sad fast i mudderet på gummistøvlerne. Det var helt vildt, siger Jimmy Christensen, der har gået med metaldetektor i et par år.
Alt i alt dukkede mere end 600 mønter op af jorden på marken, ligesom det lykkedes at finde rester af den urne, som mønterne lå i, da de blev gravet ned. Derudover blev der blandt andet fundet de særlige tøjspænder kaldet fibler og forskellige indgraveringsredskaber i området.
Nogle fra vikingetiden
Mønterne er gravet ned omkring 1100-tallet, og de stammer fra den periode, hvor vikingetiden blev til middelalder. Fundet indeholder både danske, engelske og tyske mønter. De fleste bærer præg af, at de ikke har været brugt meget, men er blevet opbevaret som en skat. Mange af mønterne er slået af Svend Estridsen og Knud den store - to af Danmarks meget markante konger i perioden.
Og det er et sjældent, men ikke enestående fund, siger Kirsten Christensen, der er museumsinspektør på Museum Vestsjælland, og som arbejder med detektorfund.
- Vi kender mindst 30 sølvfund fra Svend Estridens periode i Danmark - men kun et andet fund fra Vestsjælland. Og det er et flot fund, fordi mønterne er i så fin stand, siger hun.
Troede at det var fra rollespil
Søndag blev en udstilling med skatten indviet på Sorø Museum. Og det er der en god grund til, siger Kirsten Christensen.
- Det er så flot et fund, at det skal vises frem - og finderne skal have deres klap på skulderen, siger hun.
Tilbage i 2020 var første tanke hos detektorfører Per Carlsen, at der var tale om alt andet end en fortidig skat.
- Min første kommentar til min makker var, om han ikke troede, at det var mønter, der var brugt til rollespil. Men han bad mig om at stoppe. Og det var jo godt, at vi tog fundet seriøst, siger han.
For makkeren Jimmy Christensen betyder den historiske sammenhæng også meget.
- Det er utrolig spændende. Måske har skatten relation til Tissø, siger han, og refererer til den store formodede kongsgård og handelsplads ved Tissø, hvor et af de eneste spor efter hedenske templer i Danmark også er fundet.
Ikke vurderet endnu
Skatten er endnu ikke blevet vurderet af eksperterne på Nationalmuseet - men der er ingen tvivl om, at der er tale om danefæ.
- Det er detaljerne fordi det er sølv - men det er endnu ikke blevet vurderet. Vi har dog valgt at udstille det allerede nu, fordi vi synes, at det er så flot et fund, og når vi sender det ind til Nationalmuseet, så ved vi ikke, hvad der sker med det derefter. Så er det jo deres, siger Kirsten Christensen.
Før fundet ender på Nationalmuseet, så vil det dog blive udstillet i tre måneder i Sorø.