Vi udleder for meget CO2 i atmosfæren, og det giver store problemer med blandt andet global opvarmning.
Men hos gartneriet Østervang Sjælland i Varpelev ved Hårlev på Stevns står man med det omvendte problem.
Her er CO2 nemlig en stor mangelvare i drivhusene.
Det er klart, at det bliver grønnere og smartere. Og det giver tungere grøntsager i stedet for problemer i atmosfæren
- Manglen på CO2 bliver en hæmmende faktor for planternes vækst i de timer, hvor solen skinner mest. Derfor tilsætter vi ekstra CO2 til atmosfæren, for at planterne kan vokse optimalt, fortæller Peter Krage, der ejer gartneriet Østervang Sjælland.
- Det giver 10, 15 - måske 20 - procent større og tungere grøntsager. Det betyder rigtig meget, tilføjer han.
Hvor der i almindelig luft på en almindelig dag er 21 procent ilt, så er der langt mindre CO2 - kun 0,03 procent.
Derfor kan det også hurtigt blive en mangelvare i drivhusenes lukkede system.
I gamle dage var det anderledes. Her brugte man gasfyr til at opvarme drivhusene og ledte så udstødningen fra fyret forbi planterne, så de kunne optage CO2'en.
Men Østervang Sjælland har i flere år arbejdet på at blive grønne. For fem år siden droppede man kemikalier i drivhusene, og man har siden arbejdet på at blive helt fossilfri i driften.
- Vi er kommet 80 procent af vejen. Men vi manglede CO2'en til planterne, så den har vi måttet købe fra andre kilder. Derfor har vi nu en kæmpe tank stående, og derfra bliver CO2 fordelt ud i drivhusene via en stor blæser, forklarer Peter Krage.
- Vi skruer op og ned for det i løbet af dagen. Om natten opbygges der naturligt CO2 i luften - men det tager ikke mange timer i solskinsvejr, før det er brugt, tilføjer han.
Gartneriejeren understreger, at CO2'en er helt den samme, som man hidtil har brugt på gartneriet.
CO2'en, der i dag bruges på Østervang Sjælland, kommer fra et særligt anlæg hos Amager Bakke, der er kendt som det store forbrændingsanlæg med skiløjpen på taget i København.
- Havde affaldshåndteringsselskabet ringet direkte til os, så ville vi måske ikke have været med. Men vores leverandør står jo inde for kvaliteten, og det er helt almindelig CO2, vi får, siger Peter Krage.
Hiver CO2 ud af luften
Forbrændingsanlægget er i dag en af de fem største udledere af CO2 i Danmark - et forhold, man gerne vil ændre.
- Det, vi har nu, er et lille testanlæg, hvor vi demonstrerer teknikken. Ved at bruge dette anlæg får vi en masse erfaringer, som vi kan bruge, når vi skal bygge et anlæg i fuld skala, siger Jannik Kappel, der er projektleder på projektet hos affaldsselskabet ARC, der driver Amager Bakke.
- De erfaringer skulle gerne gøre, at vi kan bygge det både bedre og billigere end ellers, tilføjer han.
Det særlige anlæg er udviklet af selskabet Pentair i Fredericia i samarbejde med DTU Kemiteknik, ARC og Rambøll, og er støttet af statens udviklingsprogram EUDP.
- Det her lille anlæg udvinder omkring fire ton CO2 om dagen, svarende til 1.500 ton om året. Men meningen er, at vi i vores endelige anlæg skal udvinde 500.000 ton om året. Det vil betyde, at København samlet set vil udlede 13 procent mindre CO2 end i dag, siger Jannik Kappel.
Sådan bliver CO2'en hevet ud af Amager Bakke:
Jannik Kappel understreger, at det ikke er billigt at udvikle og drive anlægget, men forhåbningen er, at det bliver bedre over tid.
- Vores forventning er, at det bliver et krav at have sådan et storskalaanlæg, og det bliver vi også nødt til at have. Vi kan ikke blive ved med at udlede al den CO2 i atmosfæren, og sådan et anlæg, det fjerner altså virkelig meget CO2, siger han.
- Vi renser jo røgen for alle mulige stoffer i forvejen. Det her er endnu et trin i den proces. Tilbage, når vi er færdige, er stort set kun vanddamp, tilføjer han.
Tager CO2 ud af atmosfæren
Der er dog et særligt forhold ved anlægget, som er særligt positivt for det globale klima.
Det er nemlig kun en del af CO2'en fra Amager Bakke, der stammer fra fossilt brændstof. En stor del af affaldet, der brændes, stammer fra materialer, der indtil for nylig har vokset som træ i skove eller ting på marker.
- Det betyder, at der samlet set vil ske et fald i mængden af CO2 i atmosfæren. Og det er vi på globalt plan nødt til at gøre, siger Jannik Kappel.
Vil gerne have mere
Planen er, at indsamlet CO2 fra de store CO2-udledere på lidt længere sigt skal pumpes ned i undergrunden og dermed helt fjernes fra atmosfæren.
På Østervang Sjælland håber Peter Krage dog, at ikke det hele vil forsvinde ned i undergrunden.
- Det lyder skørt, når vi har så mange problemer med CO2 i atmosfæren. Men det har faktisk nogen gange været svært at få nok CO2, så jeg håber ikke, at de putter det hele i jorden, for der er et marked for det herhjemme. Men det bliver smartere nu, hvor vi kan få overskuds-CO2 fra København, der oven i købet ikke skal transporteres særligt langt, siger han.
Han understreger dog, at det endnu kun er en del af CO2'en, der kommer fra forbrændingsanlægget. På en solskinsdag kan man have brug for op til 20 ton CO2 i drivhusene - meget mere, end der leveres fra Amager Bakke i København.
- Det er klart, at det bliver grønnere og smartere. Og det giver tungere grøntsager i stedet for problemer i atmosfæren. Det er jo alligevel også godt, siger han.