Få dage før sin død mødtes Lone med Lars Løkke - og det gjorde indtryk på ham

To dage inden Lone Haugaard Nielsen tog til Schweiz for at dø, mødtes hun med Lars Løkke Rasmussen. Han skulle dog ikke ændre hendes beslutning.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

De sad i køkkenet hos Lone Haugaard Nielsen.

Udenrigsminister og politisk leder for Moderaterne Lars Løkke Rasmussen var kommet på besøg.

Det var lørdag. To dage senere kørte hun til Schweiz for at dø. 

- Inden vi sad der i køkkenet, hvor hendes børn og børnebørn også var der, havde vi en samtale kun hende og jeg på en time, fortæller Lars Løkke Rasmussen. 

quote En enorm stærk personlighed. Så det var et fantastisk møde

Lars Løkke Rasmussen (M), udenrigsminister

En samtale, der gjorde stort indtryk på ministeren.

- For jeg mødte en kvinde, som jo for så vidt er glad for livet, det kan man også se, hun smiler der, siger Lars Løkke Rasmussen, mens han kigger på et billede af de to i Lones køkken.

- Men som også var fuldstændig afklaret om, at nu skulle det slutte. En enorm stærk personlighed. Så det var et fantastisk møde.

Lars Løkke Rasmussen (M) mødtes med Lone Haugaard Nielsen få dage før, hun tog til Schweiz for at få hjælp til at dø.
Lars Løkke Rasmussen (M) mødtes med Lone Haugaard Nielsen få dage før, hun tog til Schweiz for at få hjælp til at dø. Foto: Jesper Truelsen - TV2 ØST

Lars Løkke Rasmussen vidste godt, da han sad overfor Lone i hendes køkken, at der kun ville gå et par dage, så var hun på vej mod Schweiz for at gøre en ende på det hele.

- Og jeg vidste godt, at det her ikke var en samtale, hvor Lone havde brug for at høre, hvad jeg mente om hendes beslutning, men at hun havde brug for at forklare mig om hendes beslutning. 

- Og det var jo også det, jeg var interesseret i at høre, fordi jeg har jo selv flyttet mig på det her spørgsmål, fortæller Lars Løkke Rasmussen.

Læs også
Tog til Schweiz for at dø - kunne kun åbne øjnene og kigge op i loftet
Læs også
Tog til Schweiz for at dø - kunne kun åbne øjnene og kigge op i loftet

Derfor var det også et møde, der har været med til at præge hans holdning til aktiv dødshjælp.

- Det gjorde jo et enormt indtryk på mig at sidde overfor et stærkt menneske på min egen alder, faktisk en my yngre end mig selv, som havde truffet den her beslutning, og have en helt klar fornemmelse af, at det var en ægte, gennemtænkt beslutning, siger Lars Løkke Rasmussen.

Døden kan være bedre end livet

Lone Haugaard Nielsen led af sklerose. Efter 20 års kamp var hun endt lam fra halsen og ned. 

Når hun vågnede om morgenen, var det eneste, hun kunne, at åbne øjnene og kigge op i loftet. Hun kunne ikke så meget som at klø sig på næsen.

Til hendes eksmand og gode ven, Mogens Haugaard Nielsen, satte hun ord på, hvor lidt hun kunne være en del af livet. Særligt når det gjaldt hendes børnebørn.

Lone Haugaard blev til sidst lam fra halsen og ned. Her ses hun med to af sine sønner. Hendes ene søn er pilot og havde taget hende med op at flyve over Stevns.
Lone Haugaard blev til sidst lam fra halsen og ned. Her ses hun med to af sine sønner. Hendes ene søn er pilot og havde taget hende med op at flyve over Stevns. Foto: Privatfoto

- Det var nok det sværeste for hende overhovedet, siger Mogens Haugaard Nielsen.

- Når man slet ikke kan bevæge sine hænder, og slet ikke kan løfte sine børnebørn op og give dem en krammer, så bliver man faktisk, tror jeg, meget, meget afklaret med, at døden kan være bedre end livet.

Den 17. oktober 2023 døde hun på en klinik nær Basel i Schweiz. 

Her havde en læge lagt et drop, som hun selv skulle udløse. Det kunne hun med munden. Hun skulle bide i en snor og trække i den.

- Og så gik der et minut, og så var det overstået, fortæller Mogens Haugaard Nielsen, som var sammen med Lone helt til det sidste.

Hun havde et stort ønske om, at aktiv dødshjælp skulle legaliseres i Danmark, så andre som hende ikke skulle tage den lange rejse ud i Europa for at dø.

quote Det var en meget, meget smuk samtale

Lars Løkke Rasmussen (M), udenrigsminister

Derfor ville hun, at Mogens Haugaard Nielsen, der er tidligere borgmester i Stevns Kommune og medlem af kommunalbestyrelsen for Moderaterne, skulle gøre brug af sin politiske position.

- Det var en samtale, der kom i stand, fordi Lones eksmand Mogens havde rakt ud til mig og sagt, at Lone ville sige farvel til livet, og hun ville gerne tale med mig inden, fortæller Lars Løkke Rasmussen.

Det var Mogens Haugaard, der er medlem af kommunalbestyrelsen for Moderaterne i Stevns Kommune, som rakte ud efter Lars Løkke Rasmussen inden Lones død.
Det var Mogens Haugaard, der er medlem af kommunalbestyrelsen for Moderaterne i Stevns Kommune, som rakte ud efter Lars Løkke Rasmussen inden Lones død. Foto: Jesper Truelsen - TV2 ØST

Det sagde han ja til. Men det var med bankende hjerte.

- Jeg kan huske, at jeg stoppede på en tankstation et par hundrede meter væk, inden jeg tog over til huset, og jeg røg vel tre cigaretter og samlede mod til mig, og var meget sådan: Hvad kommer der til at møde mig her? 

- Men det var et fantastisk møde, det var det. Hvor vi talte om mange ting, siger Lars Løkke Rasmussen og uddyber:

- Både hvorfor Lone havde truffet den beslutning nu, hvordan hendes voksne børn havde reageret på det, hvad hun gjorde sig af forestillinger omkring sine børnebørn. Og jeg kan huske, at hun sagde, at hun havde sagt til dem, at når det tordner, så er det, fordi farmor spiller på trommer i himlen. Det var en meget, meget smuk samtale.

Man skal kunne sige farvel til livet

Regeringen har skubbet gang i debatten om aktiv dødshjælp. SVM-regeringen har også nedsat Udvalget for en mere værdig død med sognepræst Kathrine Lilleør som formand. 

Samtidig er der et borgerforslag om legaliseringen af aktiv dødshjælp på vej igennem Folketinget.

- Personligt er jeg nået frem til den konklusion, at man skal have mulighed for at vælge at sige farvel til livet, siger Lars Løkke Rasmussen.

- Og så kommer alle de svære spørgsmål i kølvandet på det. Fordi det er jo nødt til at blive hegnet ind. Det kan jo ikke bare være en fuldstændig fri adgang til at, Nu rækker jeg hånden op, og det er mandag, og jeg er i lidt dårligt humør, og nu vil jeg sige farvel til livet, og så skal samfundet understøtte det. Så det er jo nødt til at blive hegnet ind, og det er jo der, det bliver svært.

Læs også
Janus vil forhindre aktiv dødshjælp
Læs også
Janus vil forhindre aktiv dødshjælp

Derfor er der også argumenter, der taler imod legalisering af aktiv dødshjælp, og det er der, hele debatten bliver dilemmafyldt.

- For jeg tror, noget af den tvivl, der kommer i os alle sammen, når vi taler om det her svære emne, det er jo: Kunne det få nogen til at blive presset over i at træffe den her beslutning imod et inderste ønske? 

- Kunne det betyde, at der ville komme en stigmatisering, hvor man ville kigge på nogle folk med nogle voldsomme handicap og sige “hvorfor er du her endnu? Du kunne jo bare have truffet en beslutning ala Lones”, siger Lars Løkke Rasmussen.

En farveskala fra et ja til et nej

Lars Løkke Rasmussen var tidligere modstander af aktiv dødshjælp. Men mødet med Lone Haugaard Nielsen i hendes køkken på Stevns gjorde indtryk på den politiske leder.

- Helt grundlæggende, hvis man tager Lone, når jeg sidder med Lone og skal tage stilling til, om det er fair, at vi har indrettet dansk lovgivning sådan, at Lone er nødt til at køre til Schweiz, i øvrigt også bruge et anseeligt beløb, det er måske det mindste af det hele men alligevel, for at udleve en beslutning som ægte er hendes, og som jeg har respekt for - burde jeg så ikke sørge for, at Lone kunne have fået muligheden for at udleve den beslutning i Danmark?

- Så er svaret på det spørgsmål: Ja. Så det går jeg ind for.

Til Lone Haugaard Nielsens bisættelse havde Lars Løkke Rasmussen sendt en bårebuket med ordene "Med dybeste respekt".
Til Lone Haugaard Nielsens bisættelse havde Lars Løkke Rasmussen sendt en bårebuket med ordene "Med dybeste respekt". Foto: Privatfoto

I en meningsmåling, som Epinion har lavet for DR, mener 72 procent af de adspurgte, at aktiv dødshjælp skal gøres lovligt. 10 procent siger nej, og 18 procent har ikke taget stilling.

Men spørger man Etisk Råd, så mener 16 ud af 17 medlemmer, at det fortsat skal være ulovligt at udøve aktiv dødshjælp i Danmark.

Her har de aktiv dødshjælp

I Europa er aktiv dødshjælp eller hjælp til selvmord tilladt i seks lande: Schweiz, Holland, Belgien, Luxembourg, Østrig og Spanien.

Holland var det første land, der i 2002 gjorde aktiv dødshjælp lovligt.

Og bare fordi Lars Løkke Rasmussen er positivt stemt for at legalisere aktiv dødshjælp i Danmark, betyder det ikke, at det er regeringens holdning.

- Jeg kan jo ikke sidde og foruddiskutere, hvordan regeringen ender med at konkludere den her debat. Regeringen består af tre forskellige partier, og jeg tror, at der i alle partier er forskellige nuancer i det her spørgsmål.

- Hvis man siger ja, så skal det også hegnes ind. Og hvis man siger nej, så ved vi jo allesammen også godt, at så har vi så ikke aktiv dødshjælp, men så har vi palliativ smertelindrende behandling i så offensiv en form, at det i virkeligheden er sådan passiv dødshjælp. Så det er jo en farveskala fra et ja til et nej, siger Lars Løkke Rasmussen.

Borgerforslaget om legalisering af aktiv dødshjælp blev 1. behandlet i begyndelsen af november. Den endelige beslutning skal træffes næste år.


Nyhedsoverblik