I flere år har der stået konsultationsrum tomme hos Stevnslægerne i Store Heddinge.
Det er nemlig svært at lokke praktiserende læger til Stevns, fortæller Søren Due, som er praktiserende læge i klinikken.
- Hvis vi melder ud, at vi søger faste læger til ansættelse eller med henblik på at købe sig ind som kompagnon, så får vi ikke nogle ansøgninger, siger han og fortæller, at man inden for de seneste seks år har forsøgt at besætte to ledige stillinger uden held.
Tvunget til at tænke anderledes
Men til trods for lægemanglen i klinikken har de stadig lige så mange patienter, som de havde, da der var seks læger i klinikken.
Det har tvunget lægehuset til at tænke anderledes ved at ansætte to ekstra sygeplejersker, som skal varetage nogle af rutineopgaverne for lægerne, men det er ikke en håndbar løsning, pointerer han.
Derfor håber Stevnslægerne, at der kan være nye praktiserende læger på vej til udkantsområderne efter Sundhedsstrukturkommissionens anbefalinger.
Sådan vil de skaffe flere læger
Ved tirsdagens præsentation af anbefalingerne fremgik det, at en lang række af forslagene går ud på at få flere læger til yderområderne.
I Region Sjælland er der nemlig store områder, der er såkaldte lægedækningstruede.
Det betyder, at de nuværende læger nærmer sig pensionsalderen, at lægerne i området har svært ved at sælge deres praksis, og at en stor del af patienterne er tilknyttet en regionsklinik eller en udbudsklinik.
Derfor vil Kommissionen skaffe flere læger gennem forskellige initiativer.
For det første foreslår de, at en større del af de samlede sundhedsudgifter i Danmark i fremtiden skal bruges på de praktiserende læger og andre klinikformer. Samtidig skal de praktiserende læger i fremtiden fordeles bedre geografisk.
Det vil man gøre ved at oprette flere såkaldte ydernumre i provinsen.
Derudover vil man gøre det mere attraktivt for lægerne at søge mod provinsen. Blandt andet foreslår Kommissionen, at de skal have færre patienter, fordi der i yderområderne er mange, syge patienter med behov for en læge, der har tid til dem.
Og samtidig viser tal, at omkring 1.500 praktiserende læger er på vej til at have afsluttet deres uddannelse, fordi der i 2019 blev oprettet ekstra studiepladser.
Håber på statslig sygehussektor
Ved tirsdagens præsentation introducerede Kommissionen også tre forskellige modeller for, hvordan fremtidens sundhedsvæsen skal organiseres.
Og blandt de tre modeller håber Søren Due, at man vil kigge på den model, hvor staten får ansvaret for sygehus- og praksissektoren.
- Jeg håber, at man går videre med den model, hvor man får en statslig sygehussektor. Jeg synes, det er nogle rigtig gode tanker, der ligger bag det, så man ikke får det skel mellem regionerne, så borgerne får ens tilbud, siger han.
Løsningen er ikke rundt om hjørnet
Ifølge Søren Due kan uddannelsen af de praktiserende læger blive et af de vigtigste våben mod lægemanglen i yderområderne. Men den lange uddannelsestid kan blive et problem, mener han.
- Indtil det sker (red. uddannelsen af flere læger), er vi nødt til at prioritere, hvor vi placerer ydernumre henne, siger han.
Derfor tror hverken Søren Due eller de øvrige læger hos Stevnslægerne på, at der er en løsning lige om hjørnet.
- Vi forventer ikke, at de tomme konsultationslokaler bliver besat med det samme. Der kan gå måneder eller år, siger han.