I morgen klokken 11 falder der for anden gang dom i den meget omtalte sygeplejerskesag, hvor en 32-årig kvinde er tiltalt for at have begået tre drab og et drabsforsøg under sit virke som sygeplejerske på Nykøbing Falster Sygehus.
I juni sidste år faldt dommen i byretten: Kvinden blev dømt skyldig og idømt en straf på livsvarigt fængsel. Og nu er det altså landsrettens tur til at tage stilling til skyldsspørgsmålet i sagen.
Det er 72-årige Arne Herskov, 86-årige Anna Lise Poulsen og 66-årige Viggo Petersen, som kvinden er tiltalt for at have slået ihjel ved at give en overdosis morfin og Stesolid. Drabene samt et drabsforsøg på 72-årige Maggi Rasmussen skulle angiveligt have fundet sted i perioden marts 2012 frem til 1. marts 2015, hvor sygeplejersken blev anholdt efter en nattevagt.
Sygeplejersken blev anholdt, fordi en overlæge på akutafdelingen var blevet varskoet af sin kæreste, der arbejdede sammen med sygeplejersken. I løbet af sygeplejerskens nattevagt fra 28. februar til 1. marts døde nemlig både Anna Lise Poulsen og Viggo Petersen, mens Maggi Rasmussen fik respirationsstop. Det fandt overlægen og sygeplejerskens kollega mistænkeligt, og derfor kontaktede de politiet. Kollegaen havde gennem længere tid haft mistanke til sygeplejersken, men den fatale nattevagt gjorde udfaldet.
Den tiltalte sygeplejerske har hele tiden fastholdt sin uskyld.
Nye oplysninger fra Retslægerådet
Under sagen i landsretten har forsvarer Michael Juul Eriksen især brugt sine kræfter på at stille spørgsmålstegn ved, hvorvidt man overhovedet kan være sikker på, at de afdøde patienter blev forgiftet. Det har han blandt andet gjort gennem nogle meget skelsættende udtalelser fra Retslægerådet.
Det her smadrer fuldstændigt anklagemyndighedens sag, og jeg kan love jer for, at det har løbet dem koldt ned af ryggen, da de modtog svaret
Rådet er nemlig ikke enig i udregningerne fra Retskemisk Institut, der viser hvor meget medicin de tre patienter fik, før de døde. Det er ellers de udregninger, som anklagemyndigheden baserer en stor del af deres sag på.
Retskemisk institut har vurderet, at de afdøde patienter har fået mellem 40 og 50 milligram morfin injiceret i blodbanerne sammen med Stesolid. Men Retslægerådet mener, at patienterne i virkeligheden kan have fået så lidt som en femtedel af denne mængde – nemlig helt ned til 10 milligram morfin.
Dermed kan rådet heller ikke konkludere, at de afdøde patienter overhovedet har fået en dødelig dosis medicin, og de kan ikke være sikre på, om patienterne er blevet forgiftet.
Smadrer anklagerens sag
De nye oplysninger fra Retslægerådet fik forsvarer Michael Juul Eriksen til at sige i sin afsluttende procedure, at anklagemyndigheden ikke havde løftet bevisbyrden tilstrækkeligt til at få sygeplejersken dømt.
- Det her smadrer fuldstændigt anklagemyndighedens sag, og jeg kan love jer for, at det har løbet dem koldt ned af ryggen, da de modtog svaret, sagde forsvareren i proceduren om de nye oplysninger fra Retslægerådet.
Anklager Karen Vistisen mente derimod ikke, at nævningetinget skulle tage Retslægerådets vurdering alt for alvorligt. I sin procedure sagde hun blandt andet, at rådets svar bar præg af, at lægerne havde forsøgt at beregne en helt eksakt værdi af den medicin, som patienterne fik.
- Det er ikke nødvendigt i denne sag, og derfor behøver man ikke udvise så stor forsigtighed, som Retslægerådet gør, sagde anklageren.
Hvor lang tid tager det at hente kaffe?
En del af forsvaret var også en udtalelse fra den kendte psykiater og misbrugsekspert Henrik Rindom, som i landsretten såede tvivl om de metoder, der var brugt til at tilbageregne mængderne af morfin i de afdøde patienter. Han fortalte nemlig, at metoderne er for usikre, og at der er stor forskel på, hvor meget morfin hvert enkelt menneske kan tåle.
Man behøver ikke udvise så stor forsigtighed, som Retslægerådet gør
Forsvareren fik også til sagen i Østre Landsret lavet en rekonstruktion af forløbet op til, at patienten Anna Lise Poulsen afgik ved døden. Hun blev indlagt, fordi hun havde blålige læber og åndenød, og blev kort efter indlæggelsen lagt til kærlig pleje, fordi det blev vurderet, at hun ikke havde langt igen.
Kvindens datter og barnebarn sad hos Anna Lise Poulsen frem til hendes død og afviste i retten, at nogen gav hende medicin, mens de var der. De afviste også at have set sygeplejersken på Anna Lise Poulsens stue.
Dog forlod de begge rummet i en stund for at hente en kop kaffe, og det var denne situation, som forsvareren fik rekonstrueret. For kunne den tiltalte sygeplejerske overhovedet nå ind på stuen og give Anna Lise Poulsen den dødelige dosis medicin og nå uset ud igen på det ene minut og 55 sekunder, som det tog de to pårørende at hente kaffe? Det stiller forsvaret spørgsmålstegn ved.
Mentalundersøgelse i centrum
Anklagemyndigheden lagde på den anden side vægt på en mentalundersøgelse af den 32-årige sygeplejerske. Af den fremgik det blandt andet, at den tiltalte scorer usædvanligt højt på utroværdighedsskalaen og har et urealistisk billede af sig selv. Hun skulle angiveligt have en sygelig trang til at bringe sig selv i centrum.
Det fik anklageren til at konkludere, at den 32-årige sygeplejeske ville vise, hvor dygtig hun var ved at forudsige, hvornår patienterne fik hjertestop.
Det er altså ikke noget, man normalt bruger som bevis. Det er helt off
Mentalerklæringen, der tegner et billede af en kvinde, der sætter sine egne behov først, bakkes op af flere vidneforklaringer fra sygeplejerskens tidligere kollegaer på sygehuset. Flere af dem vurderede under retssagen, at den tiltalte har hang til at overdramatisere og overdrive.
Ikke normalt som bevis
Men forsvaret gav ikke meget for mentalerklæringen som et af kernebeviserne. Faktisk sagde Michael Juul Eriksen i sin procedure, at han ikke mener, at en mentalerklæring og en masse rygter blandt kollegaerne hørte til under retssagen.
- Det er altså ikke noget, man normalt bruger som bevis. Det er helt off, sagde han under sin afsluttende procedure.
Og nu er det altså så op til landsretten at vurdere, om sygeplejersken endnu engang skal dømmes skyldig, eller om hun kan frikendes for nogle eller alle anklager.
Foruden forholdene om drab og drabsforsøg er den 32-årige kvinde også tiltalt for at have givet sin dengang syvårige datter sovepiller, som ikke anbefales til børn, og for at have stjålet medicin fra sygehuset.
SYGEPLEJERSKEN ER TILTALT FOR:
- Forhold 1 beskriver sygeplejerskens påståede drab på den 72-årige Arne Herskov 4. marts 2012 i tidsrummet mellem klokken 9.00 og klokken 21.30 på Nykøbing F. Sygehus ved indgivelse af en overdosis af morfin og diazepam - bedre kendt som Stesolid.
- Forhold 2 handler om, at den tiltalte skal have misbrugt sin stilling og gjort sig skyldig i tyveri ved at stjæle forskellige typer medicin fra sin arbejdsplads, herunder det kraftige sovemiddel Zopiclone og morfin. Alt sammen til en værdi af 145 kroner.
- Forhold 3 anklager sygeplejersken for overtrædelse af autorisationsloven ved i 2015 at have givet sin dengang syvårige datter kraftige og receptpligtige sovepiller af mærket Zopiclone, som ikke bør gives til børn.
- Forhold 4 beskriver sygeplejerskens påståede drab på den 86-årige Anna Lise Poulsen. Ifølge anklageskriftet skete det 28. februar 2015. Igen skal der være tale om en dødelig overdosis af morfin og diazepam.
- Forhold 5 beskriver sagens tredje drabsanklage. Her er det den 66-årige Viggo Petersen, som ifølge tiltalen blev dræbt i samme tidsrum som Anna Lise Poulsen. Også fremgangsmåden - en dødelig cocktail af morfin og diazepam - går igen.
- Forhold 6 zoomer ind på et påstået drabsforsøg på den 72-årige Maggi Rasmussen. Ifølge anklageskriftet blev hun forsøgt dræbt i tidsrummet fra 28. februar klokken 19.00 til 1. marts klokken 5.35 med en dødelig overdosis medicin. Kolleger nåede at give patienten modgift.
- Forhold 7 handler om, at den tiltalte i sit virke som sygeplejerske skal have misbrugt sin stilling til at krænke privates ret og udvist grovere forsømmelse eller skødesløshed, idet hun i forbindelse med de tre påståede drab og drabsforsøget fejlbehandlede de angivne patienter.
- Forhold 8 anklager sygeplejersken for overtrædelse af bekendtgørelsen om euforiserende stoffer ved i forbindelse med sin anholdelse uberettiget at besidde morfintabletter, Zopiclone samt en sprøjte med Stesolid.
Kilde: Anklageskriftet fra Statsadvokaten i København / Ritzau