Restaurant i Ringsted har observeret en dårlig vane hos gæsterne

Gæster, der udebliver, koster danske restauranter dyrt, siger brancheforening. Digitalisering har gjort problemet større.

Restauranten var stuvende fuld. Men et af bordene blev ved med at stå tomt.

quote Det er et kæmpe problem

Jeppe Møller-Herskind, vicedirektør hos Horesta

Sådan var situationen i mandags på Ferdinands Bøfhus i Ringsted, selvom restauranten måtte afvise andre gæster. For bordet var reserveret.

- De skulle have været her klokken 18.30. Men det er ikke unormalt, at folk er forsinkede, så vi tænkte: De kommer nok, siger Marco Kekec, der er restauratør.

Men gæsterne dukkede aldrig op.

Sådan var situationen i mandags på Ferdinands Bøfhus i Ringsted, selvom restauranten måtte afvise andre gæster. For bordet var reserveret.

- De skulle have været her klokken 18.30. Men det er ikke unormalt, at folk er forsinkede, så vi tænkte: De kommer nok, siger Marco Kekec, der er restauratør.

Men gæsterne dukkede aldrig op.

Læs også
Svampetoast og grillet kammusling til populær madfestival
Læs også
Svampetoast og grillet kammusling til populær madfestival

En opringning til den person, der havde bestilt, blev ikke besvaret, og da restauranten dagen efter sendte en mail til den pågældende person, hørte de heller ikke mere. Ingen forklaring – endsige en undskyldning.

- Det var det største antal reservationer på ét bord den aften, siger den ærgerlige restauratør, som påpeger, at gæster, der ikke dukker op, er en dyr affære.

Gæsterne på Ferdinands Bøfhus lægger typisk mindst 400 kroner per person til mad og drikkevarer. Så det uudnyttede bord kostede altså restauranten en omsætning på 3200 kroner.

Det kræver ikke forudbetaling at bestille bord på Ferdinands Bøfhus, så når gæsterne udebliver, er det kun restauranten, der må bære tabet.
Det kræver ikke forudbetaling at bestille bord på Ferdinands Bøfhus, så når gæsterne udebliver, er det kun restauranten, der må bære tabet. Foto: TV 2

Omvendt har restauranten udgifter – også på gæster der ikke dukker op:

- Vi køber ind til køkkenet efter, hvor mange gæster vi har. Og personalet er også tilrettelagt efter, hvor mange reservationer vi har, siger Marco Kekec.

Kæmpeproblem

Restauratøren i Ringsted anslår, at bøfhuset i gennemsnit oplever 20 bestillinger om ugen, som ikke udnyttes. Så alt i alt er der tale om tabt omsætning på over en halv million kroner på årsbasis bare for denne ene restaurant.

Brancheforeningen Horesta understreger at Ferdinands Bøfhus i Ringsted langt fra er alene om den slags problemer.

- Det er et kæmpe problem, fastslår Jeppe Møller-Herskind, vicedirektør hos Horesta.

Brancheforeningen har tidligere i år lavet en undersøgelse af fænomenet med de udeblevne gæster. Og Jeppe Møller-Herskind fastslår på den baggrund, at problemet er stigende i takt med, at bestillinger oftere og oftere foretages digitalt.

quote Det skal ikke lyde som en kritik af vores gæster, det er bare en opfordring til vores gæster

Marco Kekec, restauratør ved Ferdinands Bøfhus

- Det betyder, at det føles mindre forpligtende for en gæst at foretage en reservation. Der var en anden relation tidligere, hvor man ringede til restauranten eller kom ind forbi og reserverede, mener Jeppe Møller-Herskind.

Hans skrækeksempel er en restaurantkæde, hvor de kunne se, at en gæst havde foretaget reservationer på nettet på otte af kædens restauranter. Tilsyneladende for at holde mange muligheder åbne og til sidst have mulighed for at udvælge den foretrukne restaurant.

- Der er sket et normskred i samfundet, konkluderer Horestas vicedirektør.

Bør tage penge på forhånd

Brancheforeningen anbefaler nu sine medlemmer at bede folk, der reserverer bord, om at foretage en forudbetaling eller i hvert fald lade restauranten reservere et beløb på gæstens dankort.

- Vores erfaring er, at det har stor effekt at indføre et "no-show" gebyr. Der var en restaurant, der indført et gebyr på 60 kroner per person. Det reducerede problemet med udeblivne gæster med 80 procent.

Den slags metoder tør Marco Kekec på Ferdinands Bøfhus dog ikke benytte.

- Der er ikke andre her i Ringsted, der har indført det system, så det gør vi nok heller ikke.

Hos Horesta kan Jeppe Møller-Herskind ikke se nogen grund til at tøve.

- Når vi skal ud og flyve, betaler vi også vores billet på forhånd. Det samme gælder, når vi går i biografen. Der er intet odiøst i det her, siger han.

Læs også
Uddeling af Michelinstjerner rykker til provinsen: - Det er jeg da vildt stolt over
Læs også
Uddeling af Michelinstjerner rykker til provinsen: - Det er jeg da vildt stolt over

Foreløbig håber Ferdinands Bøfhus, at de kan starte en debat i gang om problemet. Marco Kekec lagde i tirsdags et opslag på Facebook om oplevelsen med de otte udeblevne gæster, som, ifølge ham selv, har givet ham 99,9 procent opbakning.

Siden har Sjællandske Medier taget problemet op. Og Marco Kekec håber, at problemet kan løses på denne måde.

- Det skal ikke lyde som en kritik af vores gæster, det er bare en opfordring til vores gæster, at hvis I ikke kan komme alligevel, så ring lige til os, siger Marco Kekec.

Mange eksempler i tidens løb

Tidligere har Lumskebugten og andre restauranter i København meldt om tilsvarende problemer.

Da vi spørger Marco Kekec i Ringsted om, hvor mange reservationer han har til lørdagen i denne weekend, kan han efter et par klik oplyse, at der er foretaget reservationer for i alt 108 gæster fordelt på frokost og aften.

Om de alle dukker op, ved han selvfølgelig ikke, men Marco Kekec har lovet at orientere TV2.dk lørdag aften om resultatet, så vi kan fortælle, om hans opslag har hjulpet.


Nyhedsoverblik