Trods hjælpepakker til landets museer har Middelaldercenteret i Nykøbing Falster og Geocenter Møns Klint ikke kunnet få del i regeringens økonomiske håndsrækning.
Vi bliver fanget mellem to stole – alle de hjælpepakker, der er etableret, dem kan vi ikke rigtig udnytte fuldt ud
Hjælpepakken er nemlig rettet imod museer, der hører under Kulturministeriet, men Middelaldercenteret i Nykøbing Falster og Geocenter Møns Klint hører under Undervisningsministeriet.
Situationen har skabt uvished på Geocenter Møns Klint, fortæller direktør Nils Natorp.
- Det har desværre medført, at vi har måttet afskedige to mand.
Derudover har en medarbejder fået en halvårskontrakt i stedet for en helårskontrakt.
Fanget mellem to stole
Museet er tvangslukket af myndighederne og går dermed glip af billetindtægter. Uden adgang til hjælpepakkerne, står Geocenter Møns Klint med et stort problem, forklarer Nils Natorp.
- Vi bliver fanget mellem to stole – alle de hjælpepakker, der er etableret, dem kan vi ikke rigtig udnytte fuldt ud, siger han.
Geocenter Møns Klint er et af landets 16 såkaldte videnspædagogiske aktivitetscentre også kaldet VPAC-institutioner, som er støttet af Uddannelsesministeriet og altså ikke Kulturministeriet, som er et kriterie for at kunne modtage hjælpepakken.
Artiklen fortsætter under billedet
- Det, som kendetegner VPAC-centrene, er, at vi har en meget høj grad af egenfinansiering. Når vi er tvangslukkede og ikke kan tjene penge, så er vi truet på hele vores eksistensgrundlag, siger Nils Natorp.
- Det ser sort ud
Også Middelaldercentret i Nykøbing Falster er en del af VPAC-institutionerne.
De havde håbet på at kunne åbne den 31. maj, men nu har politiet vurderet på baggrund af Sundhedsstyrelsens anvisninger, at det ikke kommer til at kunne lade sig gøre.
- Det ser sort ud i øjeblikket. Danske Museer har gjort opmærksom på, at vi ikke får støtte fra Kulturministeriet, men at vi er kulturbærende. Vi er jo en kulturinstitution, siger Peter Vemming Hansen, centerleder for Middelaldercentret.
Museer glemt i hjælpepakker
I går, onsdag den 29. april, rejste folketingspolitiker Ellen Trane Nørby (V) spørgsmålet om videnscentrenes fremtid for undervisningsministeren.
- De 16 centre, vi har liggende rundt i landet, er ikke bare unikke kulturinstitutioner. De er også vigtige formidlere af vores natur og historie særligt rettet mod børn og unge. Det ville simpelthen være en katastrofe, hvis de lukker som konsekvens af corona-nedlukningen, siger Ellen Trane Nørby og tilføjer:
- De er blevet glemt i de hjælpepakker, der er lavet, og det nytter ikke noget. Derfor er vi nødt til at spænde et sikkerhedsnet ind under dem.
Undervisningsministeren har efterfølgende spået en mulig lysere fremtid.
- Det er en stor udfordring, de løfter en kæmpe samfundsopgave. Derfor er der god grund til at kigge ind i at få lavet en hjælpepakke på det her område også, lød svaret fra undervisningsminister Pernille Rosenkrantz Theil (S) på onsdagens møde.
Om der kommer en håndsrækning, og hvordan regnskabet gøres op, forbliver endnu uvist, ligesom museerne heller ikke ved, hvornår de kan få lov til at åbne igen.