Lokale skove kan blive udpeget som naturnationalparker

Miljøministeriet har sendt en liste med 23 forslag til mulige naturnationalparker til politikere, kommuner, ministerier, interessenter og eksperter.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Hvor på danmarkskortet skal Danmarks 10 nye naturnationalparker ligge?

Sådan spurgte miljøminister Lea Wermelin i maj måned, og siden er der kommet en lang række forslag til placeringen af de nye parker.

Tilsammen er der knap 200 konkrete forslag på danmarkskortet, og det glæder miljøministeren, at så mange er interesseret i at få en naturnationalpark i deres lokalområde.

- Det er fantastisk at mærke den store interesse derude, som de mange forslag vidner om. Nu starter processen så for alvor med udvælgelsen af de sidste 10 naturnationalparker på statens arealer, hvor der bliver offentlige møder alle 23 potentielle steder og plads til debat, siger miljøministeren i en pressemeddelelse.

I naturnationalparkerne skal store pattedyr efter planen græsse året rundt og bidrage til bedre betingelser for andre dyr og planter.

Positiv borgmester

Et af de områder, der er med på listen, er Ulvshale Skov på Møn.

Og Mikael Smed (S), der er borgmester i Vordingborg Kommune, er positiv over for idéen om at udlægge området som naturnationalpark.

Læs også
Sjællandsk mose genopstår til gavn for natur og klima – i dag kom ministeren forbi
Læs også
Sjællandsk mose genopstår til gavn for natur og klima – i dag kom ministeren forbi

- Der er rigtig stor positivitet omkring mere og bedre natur, siger han til TV2 ØST og fortæller, at det er kommunen selv, der har indstillet Ulvshale Skov til projektet.

Det er dog vigtigt for Mikael Smed at understrege, at projektet foreløbigt kun er på tegnebrættet.

- Det er ikke færdigt endnu, siger borgmesteren, der fortæller, at borgerne i området skal tages med på råd.

Grafik: Nick Abildgaard
Grafik: Nick Abildgaard

Dialog med sommerhusejere

Hvis Ulvshale Skov skal gøres til naturnationalpark, skal der afklares en række ting, fortæller Mikael Smed.

- Vi skal først finde ud af, hvad det vil betyde, siger han.

Ministeriets liste:

1. Bidstrup Skovene

2. Tisvilde Hegn

3. Hellebæk Skov

4. Horserød Hegn

5. Søhøjlandet

6. Hald Sø

7. Pamhule og Hindemade

8. Kaløskovene

9. Stenderupskovene

10. Rold Skov

11. Mols Bjerge

12. Nørlund Plantage og Harrild hede

13. Draved Skov og Kongens Mose

14. Skagens Odde

15. Læsø Klitplantage

16. Vester Thorup

17. Hanstholm

18. Husby Klitplantage

19. Nyminde og Blåbjerg Plantage

20. Skallingen og Ho Plantage

21. Svanninge Bakker*

22. Sydlangeland*

23. Ulvshale skov*


*Områder på under 500 hektar.


Kilde: Miljøministeriet.

Forslaget går ifølge borgmesteren på, at der skal udsættes flere drøvtyggende dyr til naturpleje i området, med stor sandsynlighed køer eller får.

- Der er lagt op til, at der skal indhegnes et større areal, end der er nu, og det skal vi selvfølgelig i dialog med sommerhusejerne i området om, siger borgmesteren.

Sidste store udvælgelsesrunde

Nu skal ministeriets liste med forslag til placeringen af de næste naturnationalparker præsenteres for to nationale arbejdsgrupper samt relevante ministerier og kommuner med henblik på kommentarer og input.

Derudover vil der blive afholdt lokale arrangementer i de mulige naturnationalparker for at inddrage de lokale synspunkter.

Det forventes, at der i december 2021 kan træffes politisk beslutning om placering af yderligere op til 10 naturnationalparker på statens arealer, hvor naturen får lov til at gro mere vildt og udvikle sig på mere naturlige præmisser.

Bidstrup Skovene, som delvist ligger i Ringsted Kommune, er også med på listen. 

Lektor: Den folkelige opbakning til naturparker kan lide knæk

Det er dog langt fra alle i alle kommuner, man er glade for at være med på listen over mulige kandidater til at få en naturnationalpark.

En række jyske borgmestre har kritiseret Miljøministeriets forslag om at omdanne områder til naturnationalparker, og det kan blive problematisk for Miljøministeriet at tiltrække den folkelige opbakning til projektet, mener Keld Buciek, lektor hos Center for Natur- og Nationalparkforening ved Roskilde Universitet.

- Den folkelige opbakning til de nuværende nationalparker har jo været hængt op på, at det er noget andet end bare natur – at der også var noget kulturhistorisk.

quote Forslaget bliver nok udfordret nu, fordi det kan være svært at sikre opbakningen til nogle mere reservat-orienterede anlæg

Keld Buciek, lektor, Center for Natur- og Nationalparkforening, Roskilde Universitet.

- Og forslaget bliver nok udfordret nu, fordi det kan være svært at sikre opbakningen til nogle mere reservat-orienterede anlæg, siger han.

Keld Buciek mener da heller ikke, at naturnationalparkerne, skulle de blive ført ud i livet, kan give særligt meget til et givent område.

- Især ikke hvis man drager en parallel til de nuværende nationalparker, der har haft mulighed for at tiltrække turister og lave forskellige oplevelsesting. Der bliver naturnationalparkerne nok mere restriktivt forvaltet.

- Det vil sige, at der nok ikke bliver lavet publikumsfaciliteter og kulturelle elementer, siger han.

Ifølge Miljøministeriet vil der blive afsat fem millioner kroner til hver naturnationalpark. Pengene skal bruges på netop friluftsliv og aktiviteter til borgerne, oplyser ministeriet.

Læs også
Projekt var i fare – nu sikrer to studerende økologisk kvæg på Nyord
Læs også
Projekt var i fare – nu sikrer to studerende økologisk kvæg på Nyord

Når Keld Buciek vurderer, at forslaget vil møde modstand fra befolkningen, så bygger han det på de erfaringer, man allerede har gjort sig i de nuværende nationalparker. Heriblandt i Kongernes Nordsjælland.

- Parken er et mærkeligt kludetæppe af fragmenterede områder, så man kan dårligt kalde det en nationalpark, siger han.

- Så der er også noget med, at kritikken tager udgangspunkt i den praksis, der er og har været om de eksisterende nationalparker. Det her eksempel gør det formentlig svært for andre at se lyst på det nye forslag, lyder det.


Nyhedsoverblik