Danmark har lige nu 35 michelinstjerner fordelt på 26 restauranter.
Og mandag bliver det afgjort, hvor mange restauranter, der i år skal have en eller flere stjerner fra den anerkendte Michelinguide, når de klokken 20 bliver uddelt i Stavanger i Norge.
Der bliver formentlig enkelte udskiftninger, men det samlede antal stjerner forbliver nok omkring niveauet fra sidste år.
Det vurderer Berlingskes vin- og madredaktør Søren Frank.
- Jeg tror, det bliver nogenlunde status quo, fordi der er to-tre stjerner, der ryger ud, mens der er flere restauranter i spil til en stjerne, siger han.
Normalt bliver michelinstjernerne uddelt i februar. Det er dog blevet udsat i år på grund af coronasituationen.
Og netop på grund af flere nedlukninger og restriktioner den seneste tid forventer Søren Frank ikke, at Michelinguiden vil være helt så hård ved restauranterne.
- Det har været en særlig coronaversion, de har oplevet på restauranterne. Derfor tror jeg, de vil fare mere sindigt frem og ikke gå ud med sablen og hugge restauranterne ned, siger han.
Nye koncepter under corona-nedlukning
Flere restauranter mangler arbejdskraft i kølvandet på coronakrisen, men overordnet har dansk gourmet klaret sig nogenlunde gennem coronakrisen.
Mange har nytænkt deres koncept. Eksempelvis Noma i København, der i en periode solgte take away-burger, som også blev en eftertragtet vare.
Også Geranium i København forsøgte sig med en særskilt restaurant til vegetarisk frokost sidste sommer.
Der er nogle danske restauranter, der på grund af eksempelvis flytning eller lukning vil miste deres stjerner.
Det gælder ifølge Søren Frank blandt andet for restauranterne Relæ og 108.
FAKTA: Tre michelinstjerner er værd at rejse efter
Restauranter kan enten blive tildelt en, to eller tre michelinstjerner, og de bedømmes på fem kriterier.
Gourmetrestauranter i flere lande venter mandag i spænding på klokken 20.00, hvor michelinstjernerne uddeles.
Den seneste tid har inspektører både i hemmelighed og ved at bekende identitet i restauranten besøgt restauranter for at bedømme, om de skulle have en eller flere stjerner - eller forsvare stjerner fra tidligere.
Læs her, hvordan restauranterne bliver bedømt:
- Ifølge Michelinguiden får maden - og kun maden - karakterer ved hjælp af stjerner.
- Vurdering af service, atmosfære og øvrige indtryk belønnes med korslagt bestik (1-5 bestik).
- Siden 2020 kan restauranter også modtage en grøn stjerne, der hylder restauranter med en bæredygtig tilgang til gastronomi.
- Tre stjerner i Michelinguiden betyder, at en restaurant er "værd at rejse efter".
- To stjerner betyder, at restauranten er "en omvej værd".
- En stjerne betyder, at det er en "rigtig god restaurant i sin kategori".
- Stjernerne uddeles kun på basis af den mad, som serveres. Fem kriterier vejleder inspektørerne i deres bedømmelse:
1. Kvaliteten på råvarerne.
2. "Håndværket" - det vil sige smagen og tilberedningen.
3. "Personligheden" - det vil sige, hvor godt det er lykkedes for kokken at finde sit eget udtryk.
4. Noget for pengene.
5. Kvalitet over tid - det skal være en lige fantastisk oplevelse, uanset hvornår man besøger restauranten.
Kilde: Michelin.
Flere stjerner kan være på vej
Flere nye restauranter ligger dog lunt i svinget til at få en eller flere stjerner, siger Søren Frank.
Det gælder Sushi Anaba i København, restaurant Lyst i Vejle og Syttende på Hotel Alsik i Sønderborg.
Lige nu er der kun én dansk restaurant med tre stjerner: Geranium i København.
Men potentielt er der to restauranter, der i år kunne få en tredje stjerne, vurderer Søren Frank.
Den første er restaurant Jordnær i Gentofte, der lige nu har to stjerner.
- Jordnær har haft en del besøg fra Michelinguiden på det sidste. Måske to eller tre besøg i sommeren, de kender til. Hvis det er rigtigt, kan det tyde på, at Michelin har haft en form for fokus på dem.
- Og det kan være, fordi de er i spil til at få en tredje stjerne, siger han.
Også Noma i København kunne måske få sin tredje stjerne i år. Men det er langtfra sikkert.
- Hvert år er den stående ting, om det er i år, Noma får sin tredje stjerne. Det kunne være nu, men det kunne også være om fem år.
- Det er en restaurant, der måske er lidt for udfordrende og provokerende for Michelinguiden, der også sætter pris på det klassiske, siger Søren Frank.
Disse danske restauranter fik michelinstjerner i 2020
26 danske restauranter har tilsammen 35 michelinstjerner fra sidste års uddeling.
Mandag bliver de eftertragtede michelinstjerner uddelt. 26 danske restauranter deles lige nu om 35 stjerner. Der kan dog komme nye spillere på banen, ligesom tidligere modtagere kan miste stjerner.
Se her de restauranter, der fik stjerner ved uddelingen i 2020:
Tre stjerner:
- Geranium, København
To stjerner: - Alchemist, København (ny)
- Jordnær, Gentofte (før én stjerne)
- AOC, København
- Henne Kirkeby Kro, Henne
- Kadeau, København
- Noma, København
- Koks, Færøerne
En stjerne: - 108, København
- Kong Hans Kælder, København´
- Clou, København
- Formel B, København
- Kiin Kiin, København
- Kokkeriet, København
- Marchal, København
- Relæ, København
- Søllerød Kro, Holte
- Alouette, København
- MeMu, Vejle
- Kadeau, Bornholm
- Slotskøkkenet på Dragsholm Slot, Hørve
- Ti Trin Ned, Fredericia
- Domestic, Aarhus
- Restaurant Frederikshøj, Aarhus
- Gastromé, Aarhus
- Frederiksminde, Præstø
Kilde: Michelin Nordic Guide 2020