It-selskabet Atea var så fortørnet over udsigten til at miste Region Sjælland som kunde i foråret 2015, at selskabets direktør truede regionen med at fortælle offentligheden om de luksusmiddage og andre goder, som regionens it-driftschef havde nydt godt af.
Det er torsdag kommet frem i Retten i Glostrup, hvor syv mænd og Atea er under anklage i den største sag om bestikkelse i mange år.
It-chefer tog imod dyre rejser
To af de tiltalte tog som it-driftschef i Region Sjælland og som it-direktør i Rigspolitiet imod dyre rejser og andre goder, hævder Bagmandspolitiet.
Og samtidig er fire daværende ansatte fra Atea og et konkurrerende firma tiltalt som dem, der smurte de offentligt ansatte. Alle nægter sig skyldige.
En af de to anklagere er torsdag ved at præsentere sagen for retten og læser højt af en mail, som direktør Morten Felding i juni 2015 sendte til regionens it-direktør.
Atea havde netop tabt ræset i et stort udbud fra Region Sjælland.
Ateas pris lød på 146 millioner kroner og var dermed 20 millioner dyrere, end konkurrenten 3AITs. Dette selskab var netop stiftet af tre udbrydere fra Atea.
Skjult konto til betaling af middage hos Atea
I mailen hed det, at Region Sjællands it-driftschef var inhabil. Han havde "meget tætte relationer til 3AIT", skrev Felding. Chefen havde for eksempel været på en "ren underholdningstur til Dubai" med de tre mænd fra 3AIT.
Desuden blev regionen i mailen gjort opmærksomme på en skjult konto hos Atea, 2840. Herfra blev der betalt middage og andet til for eksempel driftschefen, lød det.
Hvis ikke regionen aflyste udbuddet, var Morten Felding parat til "ultimativt at gå offentligt med historien" - hvilket dog ikke skulle opfattes som en trussel.
Region droppede udbud
Regionen sendte straks mailen videre til en politiinspektør i Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi, som få dage forinden havde fået en anmeldelse om, at regionen var udsat for "alvorlig besvigelse."
Kort efter fik Atea sin vilje. Regionen aflyste udbuddet.
I årene forud havde Region Sjælland været topscorer som kunde i det offentlige for Atea. Omsætningen var på 134 og 136 millioner kroner de to foregående år, oplyser specialanklager Jørn Thostrup.
Den skjulte konto 2840 er omdrejningspunktet i sagen. Her stod penge, som regionen havde til gode hos Atea.
Men i stedet finansierede kontoen, at nogle af de tiltalte spiste, drak og rejste, mener Bagmandspolitiet.