Offentligt ansatte chefer tog til Formel 1-racerløb i Dubai og spiste på stribevis af fine restauranter. Pengene kom fra en konto i Atea med regionens tilgodehavende. Formålet var at fastholde kundeforholdet.
Retten i Glostrup og Østre Landsret afsagde dom i henholdsvis juni 2018 og juli 2019, og i den forbindelse blev der talt om, at det var en historisk sag om samfundsskadelig kriminalitet.
Vil renses
Mandag ser Højesteret nærmere på to af de mænd, der blev dømt af landsretten. De forlanger at blive renset.
Ateas tidligere koncerndirektør vil frifindes for medvirken til mandatsvig for 165.000 kroner, som var udgifter til Formel 1-rejsen til Dubai for to ledere i regionen, og som udløste tre måneders betinget fængsel.
Regionens tidligere it-udviklingschef blev dømt for to middage på i alt 10.000 kroner, som var modtagelse af bestikkelse. Han blev også fundet skyldig i mandatsvig for 101.000 kroner i forbindelse med en tidligere luksusrejse til Dubai.
Han vil frifindes for det sidstnævnte forhold og have nedsat straffen, som lød på betinget fængsel i fire måneder og 100 timers samfundstjeneste.
Hårde domme
Der faldt generelt hårde domme i Atea-sagen, hvor selskabet selv blev straffet med en bøde på 10 millioner kroner, og den tidligere it-driftschef i Region Sjæland blev idømt ubetinget fængsel i to år for mandatsvig og for at modtage bestikkelse. En tidligere it-direktør i Region Sjælland og Rigspolitiet blev straffet med fængsel i ti måneder, hvoraf tre skulle afsones, og samfundstjeneste i 120 timer.
Samtidig blev en række tidligere chefer i Atea straffet. Den tidligere salgschef blev straffet med ubetinget fængsel i et år og tre måneder, den tidligere koncernchef fik seks måneder, som blev gjort betinget af 120 timers samfundstjeneste - og den tidligere salgsdirektør fik fængsel i otte måneder, hvoraf tre skulle afsones, og 100 timers samfundstjeneste.
Hævdede at handle i god tro
Efter dommene faldt i 2018 og 2019 blev det sagt, at de dømte havde handlet i god tro, og indenfor de rammer, der var fastsat af deres overordnede.
Den hårde tilgang til dommene i Østre Landsret gjorde også, at advokaterne allerede dengang åbnede for, at det kunne komme på tale at anke dommen.
Sagen blev opdaget i opdaget i 2015. Her skiftede flere af de ledende Atea-medarbejdere - herunder administrerende direktør Claus Hougesen - til et nystiftet selskab kaldet 3A-it, som kort efter vandt et stort udbud hos Region Sjælland. Ateas nye ledelse undersøgte derefter den førnævnte konto og gik til Region Sjælland med resultaterne.
Region Sjælland annullerede siden kontrakten med 3A-it og forelagde oplysningerne for politiet.