Tusinder af borgere tvunget til at vælge ny læge - politikere vil have loven ændret

Regionsrådsformand Heino Knudsen (S) og politisk ordfører Susie Jessen (DD) mener, at der er behov for en ændring af sundhedsloven i forbindelse med lægevalg.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Kaotiske lægevalg skabte stor utryghed blandt borgere i Slagelse, Faxe og Lolland kommuner, hvor op mod 26.000 personer i december sidste år skulle søge om at få ny læge.

quote Jeg synes, at Sophie Løhdes svar er respektløst overfor Folketinget, men det er også respektløst overfor de mange borgere, der er kommet i klemme

Susie Jessen (DD), Politisk ordfører

Uroen har gjort, at regionsrådsformand Heino Knudsen (S) tirsdag vendte et forslag om ændring af sundhedsloven på et forretningsudvalgsmøde i Region Sjælland. 

- Vi vil henvende os til sundhedsministeren og sundhedsstrukturkommissionen for at gøre opmærksom på de uhensigtsmæssigheder og den usikkerhed, lovgivningen skaber for borgerne, når de skal vælge ny læge, siger regionsrådsformanden til TV2 ØST. 

Helen Schulze var en at de borgere, der skulle søge ny læge i forbindelse med en nedskalering af kapaciteten på Haslev Lægecenter.
Helen Schulze var en at de borgere, der skulle søge ny læge i forbindelse med en nedskalering af kapaciteten på Haslev Lægecenter. Foto: Jesper Truelsen - TV2 ØST

Udfordringerne opstod i de såkaldte kompagnipraksisser, hvor flere læger driver én praksis med ét ydernummer. 

Når en eller flere læger går på pension, er der ikke længere plads til alle patienterne. Men i stedet for at tilgodese eksempelvis kronisk syge, så skal samtlige borgere søge om ny læge, og her er det først til mølle-princippet, der gælder.

Særligt borgere med kroniske sygdomme var bekymrede over at skulle vælge ny læge. Det gjaldt blandt andet Helen Schulze fra Haslev, der lider af kronisk angst:

- Det vil være rigtigt problematisk for mig, hvis jeg skal ind til en ny læge og fortælle hele min historie forfra, sagde hun til TV2 ØST tilbage i november. 

Læs også
Først til mølle-valg af læge møder bred kritik
Læs også
Først til mølle-valg af læge møder bred kritik

Susie Jessen (DD) har som politisk ordfører rejst spørgsmål til sundhedsminister Sophie Løhde (V) om, hvorvidt ministeren mente, der var behov for en lovændring, så der kunne tages højde for særligt borgere med kroniske lidelser:

- Det gør måske ikke så meget, hvis jeg bliver flyttet fra min læge. Men hvad med ældre borgere og kronikere, der har en stor tilknytning til lægehuset? Jeg synes, det er fair nok, at de får lov til at blive der, siger hun.

quote For at behandle alle lige, skal man nogle gange behandle folk forskelligt.

Heino Knudsen (S), Regionsrådsformand, Region Sjælland

Lægevalg udskudt på grund af IT-kaos

Lægevalgene fandt sted i Maribo, Korsør og ved Haslev. I Haslev Lægecenter var der oprindeligt plads til 14.100 patienter. Generel lægemangel og en læge der skulle på pension betød, at lægehuset måtte gå ned i kapacitet, så der fremover var plads til 9.600 patienter. Som sundhedsloven er i dag, betyder dét, at samtlige 14.100 borgere skal søge ny læge: 

- Jeg er utryg ved at flytte læge. Jeg har en fast sygeplejerske, som jeg også mister, hvis jeg flytter, sagde Yvonne Weise fra Haslev tilbage i november. 

Ulrik Hesislev fortsætter som læge i lægehuset.
Ulrik Hesislev fortsætter som læge i lægehuset. Foto: Jesper Truelsen - TV2 ØST

Ulrik Hesislev, der er praktiserende læge i Haslev Lægecenter, efterlyste sidste år en mere fleksibel lovgivning angående lægevalg:

- Dér tager lovgivningen ikke nødvendigvis hensyn til borgerens behov eller muligheden for, at mine patienter kan fortsætte hos mig. De bliver sat ud i et unødvendigt lægevalg, sagde han. 

De mange tusinde borgere, der på samme tid skulle skifte læge, betød store tekniske udfordringer på borger.dk, herunder to sammenbrud. I alt blev 26.000 borgeres valg af ny læge udskudt i flere uger.

Læs også
It-kaos udskyder lægevalg for 26.000
Læs også
It-kaos udskyder lægevalg for 26.000

Ifølge et notat fra Region Sjælland, dateret den 4. januar i år, manglede cirka 400 borgere i samtlige tre kommuner på daværende tidspunkt stadig at få ny læge.

- For at behandle alle lige skal man behandle forskelligt

I dag er loven skruet sammen, så alle skal søge læge på ny, således ingen bliver forfordelt. Susie Jensen (DD) mener dog ikke, at systemet er lige for alle:

- Det er først til mølle-princippet, og det er unfair. Der er folk med flere ressourcer, der sidder klar ved telefonerne. Jeg synes, vi skal kigge på, hvem der har et stort behov for at blive ved den læge, de kender, siger hun.

Regionsrådsformand Heino Knudsen (S) vil sammen med Region Sjælland bede Folketinget tage stilling til, om lægevalgene kan gennemføres smartere.
Regionsrådsformand Heino Knudsen (S) vil sammen med Region Sjælland bede Folketinget tage stilling til, om lægevalgene kan gennemføres smartere. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

Regionsrådsformand Heino Knudsen (S) mener ikke, at det er retfærdigt at skære alle over én kam: 

- For at behandle alle lige skal man nogle gange behandle folk forskelligt. Nogle kan have forskellige kompetencer digitalt, nogle er kronikere og har ofte brug for lægen, mens andre er unge og raske. Derfor mener vi, at man fra Folketingets side burde kigge på, om man kunne gøre det her smartere, siger han til TV2 ØST. 

Sundhedsminister undviger spørgsmål

Sundhedsminister Sophie Løhde (V) skriver i et svar til Susie Jessen (DD), at: "Det er regionerne, der har ansvaret for at sikre lægedækning og tilgængelighed i almen praksis."

Ministeren svarer ikke på, hvorvidt hun ser et behov for en lovændring:

- Jeg synes, at Sophie Løhdes svar er respektløst overfor Folketinget, men det er også respektløst overfor de mange borgere, der er kommet i klemme, fordi deres læge er gået på  pension. Som minister skal hun svare, og det gør hun ikke, lyder det fra Susie Jessen.

Læs sundhedsminister Sophie Løhdes (V) svar her:

  • Den 11. december 2023 stillede den politiske ordfører fra Danmarks Demokraterne, Susie Jessen, følgende spørgsmål til sundhedsministeren:

"Da to læger i Haslev Lægecenter går på pension til nytår, var 14.100 Haslevborgere tvunget til at sidde klar ved computeren for at vælge en læge onsdag den 29. november 2023. Mener ministeren, at der er behov for en lovændring, så det sikres, at det ikke er først til mølle-princippet, der træder i kraft i sådanne situationer, men at det fremover sikres, at der i højere grad tages højde for borgernes tryghed, behov og kontinuerlighed i f.eks. behandlingen af borgere med kroniske lidelser?

  • Den 8. januar 2024 returnerede sundhedsminister Sophie Løhde (V) et skriftligt svar:

"Det er regionerne, der har ansvaret for at sikre lægedækning og tilgængelighed i almen praksis. Ministeriet har til brug for besvarelsen indhentet bidrag fra Danske Regioner, som efter dialog med Region Sjælland kan oplyse følgende: Som konsekvens af, at det ikke var muligt for Haslev Lægecenter at genbesætte to af deres kapaciteter, måtte klinikken nedjustere deres patientkapacitet fra 14.100 til 9.600 patienter."

"Med henblik på at sikre, at alle borgere er stillet lige i forhold til at vælge en praktiserende læge, og at ingen borgere har fortrinsret, blev alle berørte patienter anmodet om at vælge en praktiserende læge, herunder evt. Haslev Lægecenter, fra tirsdag den 12. december klokken 10:00."

"Alle berørte borgere har derefter 8 dage til at vælge ny læge. Såfremt borgere ikke har valgt en ny læge inden for fristen, vil de blive tildelt en læge af kommunen."

"Det skal bemærkes, at på grund af sammenfald med en national implementering af et nyt lægevalgssystem havde kommunen og regionen tidligere været nødsaget til at udskyde lægevalgstidspunktet til 12. december."

"Det skal også bemærkes, at de to kapaciteter i Haslev er blevet genbesat i en anden klinik, og at der derudover er blevet etableret en ny klinik i området, der åbner 1. januar 2024. Der er derfor ikke sket en reduktion i antallet af kapaciteter i Haslev og omegn, og lægedækningen i området vurderes generelt at være god."

"Det skal endeligt bemærkes, at Haslev Lægecenter lukkede for tilgang af patienter om aftenen den 12. december omkring klokken 22:00."

"Med venlig hilsen Sophie Løhde."

- Hun mangler at svare på, om hun er åben over for at lave en lovændring på det her område. Det er et meget simpelt spørgsmål, hun ikke svarer på, lyder kritikken fra Susie Jessen (DD). 

Sundhedsminister Sophie Løhde (V) skriver et redegørende svar til Danmarks Demokraternes politiske ordfører. Der står dog intet om, hvorvidt ministeren ser et behov for en ændring af sundhedsloven.
Sundhedsminister Sophie Løhde (V) skriver et redegørende svar til Danmarks Demokraternes politiske ordfører. Der står dog intet om, hvorvidt ministeren ser et behov for en ændring af sundhedsloven. Foto: TV MIDTVEST

Ordføreren er dog tilfreds med, at Region Sjælland nu vil rette henvendelse til ministeren:

- Jeg er glad for, at regionen tager kontakt til ministeren. Måske vil hun så tage fat i det her. Derudover må  vi stille et mundtligt spørgsmål i folketingssalen og se, om hun vil svare, siger Susie Jessen (DD). 

Sophie Løhde, sundhedsminister, Venstre
Læs også
Nu reagerer minister på lægevalgskritik
Sophie Løhde, sundhedsminister, Venstre
Læs også
Nu reagerer minister på lægevalgskritik

Nyhedsoverblik