Det kan godt være, at GPS’en siger Slagelse, men byskiltene viser en by i det nordlige Jylland.
Mandag skifter en af regionens største byer nemlig navn til Mariager, og det er der en helt særlig årsag til. Venstre har en finger med i spillet. Den historie og mange andre kommer vi forbi i dagens politiske overblik.
Vi sætter simpelthen nye byskilte op og omdøber Slagelse til Mariager
Lad os komme i gang. For slutspurten i valgkampen er sat ind, og der er kun to dage til, vi skal sætte vores kryds i stemmeboksen, så vi har nok at holde styr på.
Politistationer og nærhospitaler til provinsen
Vi begynder det politiske overblik på landet. For selvom man kan se langt herude mellem marker, søer og skov, så er det svært at få øje på det konkrete i Socialdemokratiets løfter til provinsen.
For at skabe mere tryghed og bedre balance i Danmark vil Socialdemokratiet oprette mindst ti nye nærhospitaler, 20 politistationer, fire skattecentre, et ukendt antal velfærdscentre, lokale erhvervsskoler og 1.000 studiepladser.
Men med få dage til valget afviser partiet ifølge Jyllands-Posten at fortælle, hvad vælgerne kan forvente af løfterne. Borgerne kan for eksempel ikke få svar på, hvor hospitalerne skal ligge, eller hvilke behandlinger de skal tilbyde.
Det står ifølge avisen også uklart, hvor og hvordan politistationerne skal fungere, og hvilke lokalområder der vil få glæde af et velfærdscenter, en erhvervsskole eller et skattecenter. Der er heller ingen, der ved, hvor partiet vil oprette 15 nye naturparker.
Forventningerne til os er store, og vi kommer ikke til at kunne indfri dem alle på én gang
Derfor savner Landdistrikternes Fællesråd svar fra Socialdemokratiet.
- Jeg ville meget gerne, at man på alle områder var mere konkret, siger bestyrelsesmedlem og borgmester i Guldborgsund John Brædder (Guldborgsundlisten) til Jyllands-Posten og tilføjer:
- Man burde sige: Det er der og der, vi kan se, at der er et yderligere behov for service i lokalområderne. På den måde ville man være langt i det, der skal ske efter valget – nemlig at tingene skal udmøntes.
Socialdemokratiet fremlægger ti ukendte mål
Vi bliver i det ukendte og uklare, for mandag fremlægger Socialdemokratiet nemlig ti mål, som en ny regering skal arbejde for, hvis partiet kan danne regering efter valget.
Det oplyser Socialdemokratiet i en pressemeddelelse. Men det fremgår dog ikke af pressemeddelelsen, hvad de ti mål indeholder.
- Forventningerne til os er store, og vi kommer ikke til at kunne indfri dem alle på én gang. Til gengæld er vi overbeviste om, at vi kan gøre det bedre end i dag, udtaler partiets formand, Mette Frederiksen, i pressemeddelelsen.
Hun nævner en række af de områder, som partiet har talt om i løbet af valgkampen. Det er blandt andet, at der skal skrues op for ambitionerne på det grønne område, mens ulighed og centralisering skal mindskes.
Alternativet vil gøre kollektiv trafik 30 procent billigere
Hvis vi skal væk fra provinsen og ind til storbyen, vælger mange af os den kollektive trafik.
Det omfattende jernbanebyggeri på Sjælland og Falster, har dog fået flere pendlere til at droppe toget og i stedet købe en bil.
Men nu er det måske håb i sigte for pendlerne. For selvom rejsetiden kan være lang, så skal det være 30 procent billigere at køre med bus, tog og metro, mener Alternativet, som mandag præsenterer et trafikudspil.
Udover at sænke prisen her og nu, vil partiet løbende arbejde for at sænke prisen yderligere, fremgår det af udspillet, som indeholder en række forslag, som skal mindske luftforurening.
Det vil ifølge Alternativet koste 2,4 milliarder kroner årligt, som der er fundet penge til i partiets regeringsprogram, hvor der er afsat 80 milliarder til grøn omstilling.
Artiklen fortsætter under indslaget.
I udspillet fremgår det også, at partiet blandt andet vil reducere partikelforurening fra brændeovne og oprette en pulje på en milliard kroner, der skal udbygge cykelstierne. Derudover vil partiet indføre et fradrag til pendlere, som cykler 12 kilometer til arbejde. Der skal afsættes 52 millioner kroner årligt til fradraget, som skal finansieres af afgifter på brændeovne.
- I dag skal man pendle mindst 24 kilometer på en dag, uanset om man cykler eller transporterer sig på anden vis for at få kørselsfradrag. Vi vil sænke grænsen til 12 kilometer, hvis man vælger cyklen, lyder det i planen.
Stram Kurs ligger under spærregrænsen
2,8, 2,4, 2,2, 1,8, 1,6 og nu 1,2.
Vi holder ind til siden og kaster et blik på den seneste meningsmåling. For de seneste dage er det kun gået én vej for Stram Kurs i Voxmeters politiske meningsmåling: Nedad.
Sådan står partierne lige nu
Her er det fulde overblik over den nyeste Voxmeter-måling. Tallet i parentes er resultatet ved det seneste folketingsvalg:
- Socialdemokratiet: 29,3 / 54 mandater (26,3 procent)
- Det Radikale Venstre: 8,8 / 16 mandater (4,6 procent)
- Det Konservative Folkeparti: 4,6 / 8 mandater (3,4 procent)
- Nye Borgerlige: 2,1 / 4 mandater (0,0 procent)
- Socialistisk Folkeparti: 8,7 / 16 mandater (4,2 procent)
- Liberal Alliance: 2,8 / 5 mandater (7,5 procent)
- Kristendemokraterne: 1,9 / 0 mandater (0,8 procent)
- Dansk Folkeparti: 9,9 / 18 mandater (21,1 procent)
- Venstre: 17,7 / 32 mandater (19,5 procent)
- Enhedslisten: 9,1 / 17 mandater (7,8 procent)
- Alternativet: 2,9 / 5 mandater (4,8 procent)
- Klaus Riskær Pedersen: 0,4 / 0 mandater (0,0 procent)
- Stram Kurs: 1,2 / 0 mandater (0,0 procent)
- Øvrige: 0,2 / 0 mandater
- Rød blok, samlet: 59,2 procent - 108 mandater (47,7 procent - 85 mandater)
- Blå blok, samlet: 40,6 procent - 67 mandater (52,3 procent - 90 mandater)
Alle procenttal for partierne er rundet af til én decimal. Det er derfor, at de to blokkes stemmetal ikke giver 100 procent tilsammen.
Voxmeters politiske meningsmåling baserer sig på interviews gennemført i perioden fra 31. maj til 2. juni med 1.006 repræsentativt udvalgte personer på 18 år eller derover. Voxmeter ringer hver dag cirka 330 nye vælgere op, som målingen bliver opdateret med på den givne dag.
Den maksimale statistiske usikkerhed på målingen er på cirka +/- 2,8 procentpoint.
Kilde: Voxmeter for Ritzau.
Partiet med Rasmus Paludan, der er opstillet i Sjællands Storkreds, i spidsen bevæger sig længere og længere under spærregrænsen forud for folketingsvalget onsdag.
Den seneste politiske meningsmåling fra Voxmeter viser, at Stram Kurs står til at få 1,2 procent af stemmerne, hvis der var folketingsvalg i morgen.
Skole forbyder V-tegn
Vi hopper for en stund lidt ud af vores sendeområde, men vi bliver hos Rasmus Paludan.
I Ølstykke har Maglehøjskolen nemlig gennem længere tid forbudt eleverne at lave V for sejr-tegnet, efter partilederen for Stram Kurs har gjort det til sit varemærke. Beslutningen er ifølge Politiken blevet taget for at forebygge mobning.
Artiklen fortsætter under billedet.
- Vi har talt med dem (eleverne red.) om, at det, at vi lever i et demokratisk land med ytringsfrihed, ikke betyder, at man kan lave gestikulationer med racistiske undertoner på skolen, står der i et brev, som en stab af undervisere sendte ud på forældreintra tilbage i marts. Det var før, Stam Kurs blev opstillingsberettiget.
V-tegnet er oprindeligt et symbol for de allieredes sejrsvilje under Anden Verdenskrig og blev især brugt af den daværende britiske premierminister Winston Churchill.
Slagelse skifter navn
Vi runder dagens politiske overblik af i Slagelse, der på en af valgkampens sidste dage bliver omdannet til den jyske by Mariager.
For netop som en del af valgkampen sætter Venstres folketingskandidat Morten Dahlin nye byskilte op for at sætte fokus på det, han kalder den ulige fordeling af midler til infrastruktur.
Det er åbenbart blevet sådan, at hvis man vil have infrastrukturinvesteringer her i landet, så skal man være en by i Jylland og helst hedde Mariager
Da Folketinget tidligere på året besluttede at bruge 377 millioner kroner på en omfartsvej ved Mariager vakte det stor forargelse. Kritikken blev så stor, at Folketinget senere valgte at omgøre beslutningen og ikke gennemføre den ellers aftalte omfartsvej.
I Slagelse hævede man også øjenbrynene, da projektet blev annonceret. Derfor har Morten valgt at omdøbe Slagelse til Mariager for en times tid.
Artiklen fortsætter under billedet.
- Vi sætter simpelthen nye byskilte op og omdøber Slagelse til Mariager. Det er åbenbart blevet sådan, at hvis man vil have infrastrukturinvesteringer her i landet, så skal man være en by i Jylland og helst hedde Mariager. Så nu prøver vi med den metode udtaler Morten Dahlin i en pressemeddelelse.
Den lokale folketingskandidat håber desuden, at han kan sætte fokus på to store infrastrukturprojekter, som der ifølge ham er behov for omkring Slagelse. Det er en sjællandsk tværforbindelse fra Rønnede via Næstved til Slagelse og videre til Kalundborg samt en nedsættelse af taksterne på Storebæltsbroen.
Det sker i dag
Valg på produktionsskolen
- Ringsted Produktionsskole har inviteret flere partier til at holde oplæg og svare på spørgsmål fra skolens elever og lærere. Bagefter serveres der stegt flæsk, mens der efter frokosten afholdes prøvevalg for skolens elever og lærere. Det sker klokken 11.00 på Haraldstedvej 47 i Ringsted.
Ortofon inviterer alle medarbejdere til vælgermøde
- Virksomheden Ortofon, der er kendt for at producere pickups til pladespillere, inviterer alle sine medarbejdere til vælgermøde i kantinen. Der vil være repræsentanter fra Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Venstre og Det Konservative Folkeparti. Borgmester i Lolland kommune Holger Schou Rasmussen vil være ordstyrer. Det sker klokken 15.00 i kantinen hos Ortofon i Nakskov.
Vælgermøde hos Inge Sofie Marie
- Bofællesskaberne Inge Sofie Marie har inviteret spidskandidater fra Sjællands Storkreds til debat, hvor beboerne bestemmer indhold og spørgsmål. Det sker klokken 16.00 på Ærtekildevej 10 i Ringsted.
Vores fælles grundskole
- Frie Skolers Lærerforening indbyder til valgmøde i gymnastiksalen på Brøderup Efterskole, hvor temaet er Vores fælles grundskole. Det sker klokken 17.00 på Karlshøj 40 ved Tappernøje.
Demonstration for en anstændig flygtningepolitik
- Mandag afholdes der demonstration for en anstændig flygtningepolitik i Nykøbing Sjælland, hvor der vil være taler, musik, fællesspisning og rigeligt med plads til diktioner om mangfoldig integration. Det er lokale fra Integrationsrådet, Enhedslisten og Alternativet, der står bag demonstrationen. Det hele begynder klokken 17.00 ved Ungehuset i Nykøbing Sjælland.
Alliancen mod Lindholm samles til stormøde
- Modstanderne af et Udrejsecenter Lindholm i Stege Bugt mødes for at gøre status på deres kamp mod udrejsecenteret. Det sker klokken 19.00 i Den Gule Stald på havnen i Kalvehave.