Knastør sommer får landmand til at juble

Mens de fleste haveejere og landmænd er enige om, at tørken er et stort problem, er vinbønnerne helt uenige. På vingårde betyder solen og tørken en bedre høst.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Græsset er gult og knækker under ens fødder, mens solen uden nåde bager fra himlen.

Men hvor nogle er kede af tørken, så er de mange solskinstimer med til at skabe jubel hos nogen landmænd - især hos vinbønderne.

På Danmarks største vingård, Dyrehøjgaard på Røsnæs ved Kalundborg, er man dog glade for al solskinsvejret. Det siger medindehaveren Betina Newberry.

- Solen er den, der giver os energien. Og som vinbønder er det vigtigt, at vi får lavet nogle sunde planter, der har de ting, de skal bruge. Og så håber vi bare på, at vi får al den sol, som vi kan ønske os. Men hvis det bliver ved, så kan det godt ende som et rekordår, siger hun.

På gården står 13 hektar med vinplanter. De kan hvert år producere 50.000 flasker vin.

Hvor de helt nye vinplanter ville have godt af noget regn, så er det for de ældre planter lige nu bare afgørende, at der kommer mere sol.

Læs også
Kirke får lavet egen altervin - håber på flere til gudstjenesten
Læs også
Kirke får lavet egen altervin - håber på flere til gudstjenesten

- For at vi skal få en god vinhøst, så skal vi have omkring 100 dage med solskin. Og lige nu er vi rigtig godt på vej - der er mange solskinstimer i banken, siger hun.

Giver flere muligheder

Engang var der græs på markerne på Røsnæs. Men nu står der lange rækker af vinplanter på gården. De mange solskinstimer sætter fart på fotosyntesen - og det øger sukkerindholdet i vindruerne.

Vinmarkerne står med planterne på linje på Dyrehøjgaard på Røsnæs.
Vinmarkerne står med planterne på linje på Dyrehøjgaard på Røsnæs. Foto: Peter Kryger - TV2 ØST

- Vi er med på tiden. Der er masser af skud, og masser af blomster. Så vi skal ikke klage, siger Betina Newberry.

Selv i de år, hvor der ikke er meget sol, så skal det nok lykkes at bjerge en god vinhøst - men i de gode år, så er mulighederne for at lave spændende vin bagefter større, siger hun.

Læs også
Dansk vinavl slår alle rekorder i sommervarmen
Læs også
Dansk vinavl slår alle rekorder i sommervarmen

Sidst Danmark var ramt af omfattende tørke var i 2018 - og året endte her med at blive et supergodt år for vinbønnerne.

- I sommeren 2018 var det som om, at der ikke var noget forår. Vi gik direkte fra vinter til sommer. Og så blev det bare ved, og ved og ved. Druerne blev simpelthen så modne, så vi kunne lave alle de typer vin, som vi drømte om, siger hun.

Ligger godt

For år tilbage ville man måske have grint af planer om at etablere vingårde i Danmark. Men sådan er det ikke mere. Nu er der styr på produktionen, og i dag står der knap 100.000 vinplanter på Røsnæs fordelt på en række vingårde.

- Vi har modsat de vingårde i Frankrig, som man tit ser på tv, den fordel, at vi er omgivet af vand. Det betyder, at vi ikke bliver ramt af nattefrost, og at vi ikke behøver forholde os til den slags. Samtidig har vi flere solskinstimer, end man typisk har i Danmark, siger hun.

TV2 ØST har tidligere blandt andet fortalt om gulerodsavlerne i Lammefjorden. Her har de været nødt til at vande, før frøene overhovedet vil spire.

- Når man er gulerodsavler, så har vi brug for noget fugt til vores gulerødder, lige nu, sagde Kristoffer Linderoth, der er grøntsagsavler på Lammefjorden i Odsherred, til TV2 ØST for mere end tre uger siden. Siden har nedbørsmængderne været stort set fraværende, og tørkeindekset er dag efter dag blevet mere rødt.

Læs også
Vinbønder er ved godt mod på trods af drivvåd sommer
Læs også
Vinbønder er ved godt mod på trods af drivvåd sommer

I dag står det på 10 - den maksimale værdi. Det betyder, at jorden er meget tør, og at mange planter derfor begynder at kæmpe mod tørken. Samtidig er brandfareindekset også helt i top. Det betyder, at beredskabet opfordrer alle til at være særdeles forsigtige med brug af åben ild i naturen.

Skal arbejde på ny måde

At mange landmænd står i en svær situation på grund af det tørre, varme vejr ved Betina Newberry godt - og hun forstår frustrationen.

- Jeg kan godt forstå, at de er pressede. Vi har selv en baggrund i traditionelt landbrug. De her skiftende vejrsystemer betyder, at vejret bliver anderledes, og det må man prøve at se, hvordan man kan løse som landmand, siger hun.

Det er nu 19 dage siden, at der sidst har faldet regn i vores region - og snart halvanden måned siden, at der sidst kom store mængder nedbør.

Mens der faldt omkring 30 millimeter regn i april måned, så var tallet i vores område i hele maj nede på fire-ti millimeter. Det har indtil nu slet ikke regnet i juli.


Nyhedsoverblik