De løber ikke mindre stærkt i Region Sjælland - tværtimod

For fire år siden løb sygeplejerskerne i Region Sjælland rigtig stærkt på deres arbejde. Det skulle der ændres på, lød det i 2017 fra Heino Knudsen (S).

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Det er måske den allermest brændende platform, vi har, udover lægemanglen.

Sådan lød det fra Heino Knudsen (S) til TV2 ØSTs valgdebat tilbage i 2017 omkring travlheden blandt sygeplejerskerne på sygehusene i Region Sjælland.

- Hvis ikke vi får løst det her, så er det lige før, jeg vil sige, at så er der ikke en Region Sjælland om fire år, udtalte Heino Knudsen under debatten.

Region Sjælland findes stadig i dag, men de seneste måneders konflikt mellem sygeplejerskerne og regionerne, der endte med et indgreb fra regeringen, svarer nok meget godt på spørgsmålet om, hvorvidt den brændende platform, travlheden blandt sygeplejerskerne, er blevet mindre. 

quote I alleryderste konsekvens, betyder det jo at patienten ikke overlever.

Michelle Servé, sygeplejerske og fællestillidsrepræsentant, SUH Roskilde

Spørger man Michelle Servé, der sygeplejerske og fællestillidsrepræsentant for sygeplejerskerne og radiograferne på Sjællands Universitetshospital i Roskilde, er der ingen tvivl:

- Vi løber bestemt ikke mindre stærkt. Tværtimod, vil jeg sige. Generelt oplever vi, at sygeplejerskemanglen er blevet større gennem den her valgperiode de seneste fire år, siger hun. 

- Der er også for travlt. Ikke i alle vagter, men sådan generelt er der for travlt. Vi er simpelthen for få mennesker til at kunne løfte den opgave, der ligger med patienterne. Vi mangler sygeplejersker. Det er svært at få hverdagen til at hænge sammen, for vi har rigtig mange patienter i gennem vores system.

Spørger man Heino Knudsen, der efter valget blev manden i spidsen for Region Sjælland, om travlheden blandt sygeplejerskerne i dag er mindre end for fire år siden, svarer han sådan her:

- Det kan jeg ikke vurdere. Der var travlt for fire år siden, men vi har haft en periode, som har været mere stabiliseret, siger han i TV2 ØST's valgserie Det lovede de.

- Lige nu oplever vi en coronapukkel på vores sygehuse og en pukkel efter sygeplejerskestrejken, som gør, at der i hele Danmark er et stort pres.

Ikke tid til at børste tænder

Michelle Servé har været sygeplejerske på urologisk afdeling i 16,5 år og er tillidsrepræsentant for op mod 1000 sygeplejersker og radiografer.

Hun oplever, at travlheden blandt kollegaerne, der fortsat løber for stærkt, har konsekvenser for patienterne.

- Det kan være, at vi ikke har tid til at hjælpe dem med at få børstet tænder. Typisk på en hverdag har vi faktisk kun tid til at sørge for, at de får det livsnødvendige, altså mad, medicin og adgang til toilet.

- Konsekvensen er eksempelvis, at vi får dem sendt hjem lidt for hurtigt eller ikke ordentligt nok, og det betyder, at de skal genindlægges. I værste tilfælde betyder det komplikationer til den behandling, de får, og i alleryderste konsekvens betyder det jo, at patienten ikke overlever.

Michelle Servé har været sygeplejerske på urologisk afdeling i 16,5 år og er tillidsrepræsentant for op mod 1000 sygeplejersker og radiografer.
Michelle Servé har været sygeplejerske på urologisk afdeling i 16,5 år og er tillidsrepræsentant for op mod 1000 sygeplejersker og radiografer. Foto: Frederik Hagedorn-Poulsen - TV2 ØST

Hun fortæller også, at travlheden går ud over sygeplejerskerne. 

Ifølge fællestillidsrepræsentanten er flere af hendes kollegaer langtidssygmeldte med stress på grund af arbejdsmiljøet og arbejdspresset.

- Man kan komme hjem og tænke: Hvad har jeg glemt? Vi sætter jo alle sammen en ære i at gøre et godt stykke arbejde. Det er andre mennesker, som er afhængige af os, og det vi kan. Når man ikke har mulighed for at gøre det, så gør det noget ved den enkelte.   

Dialog mellem regionen og DSR

Hos Dansk Sygeplejeråd (DSR) oplever man især, at sygeplejerskerne fortsat er pressede. En undersøgelse foretaget af DSR viser, at seks ud af ti sygeplejersker enten ind i mellem eller ofte overvejer at skifte job. 

- Jeg synes, der er et kæmpestort problem med travlhed. For der mangler sygeplejersker, både på sygehusene og inden for psykiatrien, og det presser selvfølgelig de sygeplejersker, der er tilbage. Det er indlysende, lyder det fra Helle Dirksen, der er formand for Dansk Sygeplejeråd, Kreds Sjælland.

Læs også
Det kan afgøre valget i Region Sjælland
Læs også
Det kan afgøre valget i Region Sjælland

Selvom sygeplejerskerne fortsat løber stærkt på sygehusene, føler hun, at Heino Knudsen og regionsrådet har lyttet til organisationen.

- Hvis du spørger, om der bliver gjort nok, så vil jeg sige, at svaret nok er nej. Spørgsmålet er nok mere, om der bliver gjort det rigtige? For vi har jo været kontinuerligt i dialog med regionen, og jeg synes også, at de lytter meget, siger Helle Dirksen.

Ifølge Helle Dirksen, der er formand for Dansk Sygeplejeråd, Kreds Sjælland, er dialogen mellem DSR og Region Sjælland blevet bedre.
Ifølge Helle Dirksen, der er formand for Dansk Sygeplejeråd, Kreds Sjælland, er dialogen mellem DSR og Region Sjælland blevet bedre. Foto: Frederik Hagedorn-Poulsen - TV2 ØST

- Jeg oplever, at de (DSR, red.) rigtig gerne vil tage den her dialog. Og det er vigtigt for mig, at vi skaber et rum, hvor vi kan se, hvad det er for nogle løsningsmuligheder, der er. For der er ikke ét quickfix på det her særlige pres, der er i sundhedsvæsnet lige nu, siger Heino Knudsen.

- Noget af det, de faglige organisationer efterlyser, er eksempelvis mere fleksibel arbejdsplanlægning. Bedre balance mellem arbejdsliv og privatliv, og derfor har jeg sat gang i, at vi arbejder med, hvordan vi kan gøre arbejdsplanlægningen mere fleksibel, så vores medarbejdere kan få en større indflydelse på deres egen vagtplanlægning.

Dansk Sygeplejeråd er glade for, at der er i løbet af den seneste valgperiode er kommet bedre dialog med regionen. Samtidig er de bevidste om, at der er sat gang i initiativer, der skal lette presset på sygeplejerskerne. Alligevel er det ikke godt nok, hvis man spørger DSR.

- Det er bare meget svært rigtigt at se, at de kommer ud over stepperne. Lad mig sige det sådan, siger Helle Dirksen.

Forstår du, hvis der er nogen, som er skuffede over, at det ikke er blevet bedre med travlheden?

- Det forstår jeg sagtens, og det er også derfor, jeg er så fokuseret på, hvilke nye initiativer vi kan tage. 

Læs også
Analyse: DF-flirt kan knuse Heino Knudsens drøm
Læs også
Analyse: DF-flirt kan knuse Heino Knudsens drøm

Hos Dansk Sygeplejeråd erkender man, at udfordringerne med blandt andet manglen på sygeplejersker, som fører til øget pres på dem, der allerede er i faget, ikke forsvinder over natten.

Her mener man, at en del af udfordringen ligger i blandt andet et for stort ledelsesspænd, som kan løses ved, at der bliver en bedre og mere nær ledelse for sygeplejerskerne.

- Det er også en af de ting, vi har sat vores folk til at kigge på efter dialog med DSR. Det med at skabe et mindre ledelsesspænd, det er en af de løsninger, vi kigger på, hvordan kan vi ændre det?

- Og så kontakter vi mere end 500 sygeplejersker, der er ansat uden for Region Sjællands organisation i dag, men som bor i regionen for at se, om vi ikke kan rekruttere nogle flere.

Heino Knudsen tror på, at travlheden blandt regionens sygeplejersker bliver mindre i den næste valgperiode, hvis han igen bliver valgt som regionsrådsformand.
Heino Knudsen tror på, at travlheden blandt regionens sygeplejersker bliver mindre i den næste valgperiode, hvis han igen bliver valgt som regionsrådsformand. Foto: Frederik Hagedorn-Poulsen - TV2 ØST

Tirsdag den 16. november skal borgerne beslutte, om de ønsker Heino Knudsen som regionsrådsformand i endnu en valgperiode, eller om Venstres Jacob Jensen skal sidde for bordenden de næste fire år.

Tror du, at du kan gøre sådan, at de ikke har lige så travlt om fire år?

- Det tror jeg hele tiden på. Jeg er meget praktiker, som siger: Hvad er det for nogle konkrete indsatser, vi kan sætte i gang? Og så må jeg sige, at der også går noget tid, før nogle af de indsatser, vi sætter i gang, har den ønskede effekt ude i marken, siger den siddende regionsrådsformand.  


Nyhedsoverblik