I vores programserie De lovede de ser vi på TV2 ØST tilbage på de løfter, de nuværende borgmestre gav i forbindelse med kommunalvalget i 2017.
Under TV2 ØSTs valgdebat skulle borgmester Henrik Hvidesten (V) forholde sig til blandt andet dækningsafgiften, der er den skat, som virksomheder betaler for deres bygninger i en kommune.
- Dækningsafgiften er en væksthæmmer i vores erhvervsliv. Derfor skal den væk, lød det i 2017 fra Henrik Hvidesten.
I dag er afgiften helt udfaset i kommunen, og en undersøgelse foretaget af Dansk Industri, der udkom i 2021, placerer Ringsted som den syvende bedste kommune på spørgsmål om tilfredshed med blandt andet kommunens erhvervsskatter, afgifter og gebyrer.
Jeg er rigtig glad for, at byrådet i den her valgperiode har vist, at de kan og vil arbejde sammen
Under valgdebatten skulle politikerne også tage stilling til, hvad der skulle ske med den gamle industribygning dampmøllen.
- Den skal selvfølgelig væk. Der er en ny lokalplan på vej, fortalte Henrik Hvidesten for fire år siden.
Et bredt flertal i byrådet besluttede så i maj 2020 at rive bygningen ned for herefter at opføre 69 lejeboliger på området.
- Der er nye boliger på vej i området, som lige nu er ved at skyde op af jorden, lyder seneste status fra borgmesteren.
Et byråd uden de store slagsmål
Faktisk er det lidt svært at få øje områder, hvor borgmester Henrik Hvidesten ikke har levet op til de løfter, han gav for fire år siden.
Hans modkandidat, Per Flor (S), erkender også, at Ringsted Kommune på de fleste parametre er harmonisk, efter Henrik Hvidesten flyttede ind på borgmesterkontoret efter kommunalvalget for 2013 og for anden gang blev valgets vinder i 2017.
- Det er en velkørende kommune, hvor vi ikke har de slagsmål om budgetter, som man ser andre steder. Det er ikke altid, vi er helt enige, men vi laver ikke kæmpe slagsmål ud af det, hvor vi ikke kan tale sammen bagefter. Der kan man sige, at han har formået at holde sammen på tropperne, men det har han ikke kunnet, uden at der har været velvilje fra de andre partier til, at det er den vej, vi skal gøre det, siger Per Flor.
Velvilje og samarbejde er også noget af det, som Henrik Hvidesten sætter størst pris i den seneste valgperiode.
- Jeg er rigtig glad for, at byrådet i den her valgperiode har vist, at de kan og vil arbejde sammen. At vi opnår nogle gode brede aftaler. Det sikrer stabilitet, og det sikrer, at de beslutninger, vi træffer nu, kan vi være sikre på gælder efter valget, siger Henrik Hvidesten.
Synes du, at Hvidesten er en god borgmester?
- Jeg vil ikke sige, at han er en god borgmester, men jeg vil heller ikke sige, at han er dårlig. Du får mig ikke til at sige det. Jeg vil lade vælgerne om at afgøre det, lyder det fra Per Flor om hans modkandidat.
Fokus på folkeskolen
Ét sted, hvor borgmesteren erkender, at han endnu ikke er helt i mål med sit løfte fra 2017, er på skoleområdet. I forbindelse med sidste valg, ville Hvidesten vende flugten fra folkeskolen til privatskolen ved at gøre folkeskolen lige så attraktiv som det private tilbud.
- Vi er på vej med det, men jeg vil ikke sige, at vi er i mål med, at der er mange forældre, der aktivt tilvælger folkeskolen. Men vi gør noget, og vi kan se, at karaktergennemsnittet er på vej op. Vi har ved sidste års budgetlægning aftalt, at vi sørger for, at der er flere voksne i klassen, så vi sikrer børnene i folkeskolen det bedst mulige udgangspunkt for at få en god skoletid.
Udvikling skaber nye udfordringer i Ringsted
Selvom Henrik Hvidesten har givet vælgerne det, han lovede dem, så har den positive udvikling, som Ringsted lige nu er inde i, skabt nye udfordringer for byrådspolitikerne.
- Lige nu handler det om kapacitet på dagtilbuddene, lyder det fra Henrik Hvidesten.
Og det er der en god grund til.
Ifølge Danmarks Statistik er der i dagtilbuddene – i kommunal dagpleje, vuggestue og børnehave - fra 2020 til 2021 kommet 968 flere børn til Ringsted Kommune.
Lige nu sætter kommunen derfor barakker op i Benløse og Jystrup for at have plads til alle børnene.
- Der er nogle steder, hvor udviklingen er gået hurtigere, end vi havde forventet. Det er svært at vide, hvad det er for nogle tilflyttere, der kommer hertil. Har de børn med? Skal de til at have børn? Er det et helt andet sted i livet, de er? Jeg vil gerne indrømme, at der har vi ikke været helt gode nok til at være fremsynet nok, siger Henrik Hvidesten.
Der skal styr på trafikale udfordringer
Udfordringerne med tilflyttere har ikke kun betydning for daginstitutionerne. På gaden i Ringsted oplever borgerne udfordringer i trafikken, blandt andet som følge af flere bilerne på vejene de seneste år.
- Jeg kunne godt tænke mig, at der sker noget med landevejene. Jeg synes simpelthen, at folk kører alt for hurtigt, lyder det fra Karen Schilling.
Hun bor uden for byen og oplever på helt tæt hold, hvordan bilisterne er svært glade for at sætte foden på speederen.
- Så snart jeg skal køre ud fra min indkørsel, så sidder jeg nærmest med livet i hænderne, fordi jeg tænker, om der kommer noget.
På sit kontor er borgmesteren udmærket klar over, at der er trafikale udfordringer i kommunen. Faktisk ser Henrik Hvidesten netop denne udfordring som en af de største i kommunen lige nu.
- Folk kører mere og mere hasarderet, og det skal vi selvfølgelig gøre, hvad vi kan som kommune for at få dæmpet, så man sikkert kan sende sine børn i skole. Der er blevet mere trafik, der er flere, der kører i bil, og flere færdes i landområderne. Det handler om at se på trafiksikkerheden for de bløde trafikanter, siger Henrik Hvidesten.
I forbindelse med dette års budgetlægning har kommunen afsat 20 millioner kroner om året til at komme trafikproblemerne til livs.
- Det kunne være cykelstier, som nogle af de store ting, men det kunne også være i forhold til chikaner.
Om det går så godt i Ringsted, at vælgerne giver Henrik Hvidesten endnu fire år for enden af bordet, finder vi ud af efter valget den 16. november.
Hvis vi to sidder her igen om fire år, og du er borgmester i den periode, er det (trafikproblemerne, red.) så løst?
- Så har vi har anlagt flere cykelstier, så har vi lavet flere trafiksikkerhedsmæssige foranstaltninger både i byen og ude i landområderne. Om det er løst? Det kan jeg jo ikke sidde og love, for med den udvikling, der er, så vil udviklingen jo også fortsætte i forhold til, at der kommer nye udfordringer nye steder.