Paradoksalt nok vil varmekunderne i Odsherred Kommune være bedre tjent med, at Odsherred Forsyning går konkurs.
For så længe selskabet fortsat eksisterer, så eksisterer gælden på de 1,3 milliarder kroner også - og den er forbrugerne med til at betale.
Det forklarer Per Nikolaj Bukh, som er professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet.
Havde det bare været en købmand ude på gaden, så ville butikken lukke på dagen
- Når et selskab går konkurs, ophører selskabet med at eksistere. Typisk vil aktiverne blive solgt til det nye selskab, men man flytter ikke gælden med.
- Al gælden bliver i det gamle selskab, og dem der har penge til gode, mister dem - men forbrugerne slipper til gengæld for hovedparten af gælden, og det er derfor, det kan være en fordel for dem, hvis Odsherred Forsyning skulle gå konkurs, forklarer Per Nikolaj Bukh.
Borgmesteren i Odsherred Kommune, Karina Vincentz (Nyt Odsherred), har allerede fortalt, at der vil komme til at være prisstigninger for forbrugerne.
- Ja, de vil opleve stigninger, men der er lagt rammer for, rent lovgivningsmæssigt, hvor meget det kan stige. Så det er ikke fuldstændig frit - et realistisk bud på stigninger er måske omkring de 20 procent, siger professoren.
Hvad ville der ske, hvis forsyningen gik konkurs?
Odsherred Forsyning gik 25. oktober i rekonstruktion - en rekonstruktion bliver iværksat i et selskab, som står i en dårlig økonomisk situation.
Derfor er rekonstruktionen med andre ord et sidste forsøg på at undgå en konkurs.
En rekonstruktionsbehandling skal være afsluttet inden for ét år.
Hvis virksomheden stadigvæk ikke kan overholde sine økonomiske forpligtelser efter rekonstruktionen, indleder skifteretten automatisk en konkursbehandling.
Det er dog et særligt tilfælde med Odsherred Forsyning, som er kommunalt ejet.
- Havde det bare været en købmand ude på gaden, så ville butikken lukke på dagen, den blev erklæret konkurs, forklarer Per Nikolaj Bukh.
- Hagen ved det her er selvfølgelig, at du ikke bare kan smide nøglerne og slukke for varmen. Det dur ikke her. Kommunen har fået mulighed for at kunne give fjernvarmevirksomheden et mindre lån for at kunne drive det videre på kort sigt, fortæller han videre.
Banken mangler 680 millioner kroner
Skulle Odsherred Forsyning gå konkurs i løbet af de næste 12 måneder, ville Odsherred Kommune og Nordea Bank, som Odsherred Forsyning har et udestående hos på omkring 680 millioner kroner, formodentlig indstille hver deres kurator, der sammen danner et kuratel.
- Deres opgave er, at få det bedste ud af selskabet, der er gået konkurs set ud fra et kreditorsynspunkt således, kreditorerne kan få så mange af deres penge som muligt igen, fortæller Per Nikolaj Bukh.
Odsherred Kommune stillede forsyningsselskabet en garanti for 583 millioner kroner til projektet, hvorfor kommunen sidder med den anden del af forsyningsselskabets gæld.
Pengene finder kuratellet i diverse aktiver, som Odsherred Forsyning måtte have.
- De finder ud af, hvem der har penge til gode, og så skal man finde ud af, hvilke aktiver der er i selskabet. Det kan være en bil, værdipapirer og så videre - og de penge skal i så videst muligt omfang fordeles mellem kreditorerne, fortæller han.
Beløbet kuratellet vil få ud af at sælge diverse aktiver vil aldrig løbe op i den udestående gæld på 1,3 milliarder kroner, men er sammenlignet med gælden nærmest et symbolsk beløb.
- Lad os sige, at salget af aktiverne indbringer 100 millioner kroner, så skal de penge fordeles til kreditorerne.
Der kan være mange kreditore i et selskab som Odsherred Forsyning - heriblandt entreprenører, der har leveret rør, forskellige tømrerfirmaer og mange flere.
En kreditor er dog også forbrugere, der har betalt forud for fjernvarmen - og de, ligesom de resterende kreditore, mister 90 procent af deres aktiver.
Hvis man skulle oddse...
Skulle professoren oddse på, om Odsherred Forsyning skulle gå konkurs eller ej, ville han smide sine penge på, at forsyningen faktisk ville klare den.
- Det afhænger i virkeligheden af Nordea. For der er to udfald i det her: Det ene er en markant nedskrivning af gælden - det skal Nordea, som jo har lånt dem pengene, acceptere. Det undrer jeg mig over, de overhovedet har gjort, fortæller Per Nikolaj Bukh og fortsætter:
- Nordea bliver også nødt til at frigive pantet helt eller delvist. Altså, den ret de har til at kunne overtage dele af selskaberne, hvis gælden ikke betales, er de nødt til at slippe - og det er en tung post for banken, da de mister mange penge på det. Gør Nordea det, så tror jeg også, Odsherred Forsyning består.
Accepterer Nordea derimod ikke, så ender forsyningsselskabet også i en konkurs, mener professoren.
- Min forståelse var, at kommunen faktisk ville bede forsyningsselskabet om at begære sig selv konkurs - det skulle angiveligt også have været meldt ud på pressemødet i sidste uge, men Nordea fik lidt kolde fødder, fordi de formentlig ville stå til at miste langt størstedelen af deres lånte penge, og derfor gik de i rekonstruktion i stedet, forklarer han.
Af den årsag kunne det derfor godt indikere, at Nordea burde være interesseret i at indgå i en eller anden form for aftale med kommunen.
- Hvis jeg, helt gratis, skulle sætte mine penge på noget, så ville jeg nok sætte mine penge på, at de får det løst via en forhandling under rekonstruktionen og dermed undgås der også en konkurs.
- Jeg ville dog ikke satse hele min opsparing, for der er en reel risiko for, at Odsherred Forsyning går konkurs, siger Per Nikolaj Bukh videre.
Fire uger efter Odsherred Forsynings udmelding om rekonstruktion, skal selskabet komme med en redegørelse lavet af kuratorene.
I den redegørelse vil der komme svar på flere ting, som mange undrer sig over - blandt andet om der er foregået nogle ulovligheder, hvad der er af reelle aktiver, hvorfor det er gået så galt og så videre.