Natten har været vindfyldt, og ifølge udsigterne løfter vinden sig igen i morgen aften. Denne gang med endnu mere styrke.
En storm ventes at ramme store dele af landet fredag, og det bliver med sådan en kraft, at Danmarks Meteorologiske Institut, DMI, har navngivet den.
Det er den allersydligste del af regionen, som vil opleve den kraftigste vind
Den hedder Nora, og den kommer også til at husere her i regionen.
I et varsel advarer DMI om farligt vejr i Slagelse, Næstved, Faxe, Vordingborg, Guldborgsund og Lolland kommuner samt voldsomt vejr i regionens nordlige kommuner fra klokken 18.00 fredag aften.
- Det bliver i den sydligste del af regionen. Altså ned over Lolland og Falster og også Sydsjælland, der kan opleve den kraftigste vind.
- Prognoserne svinger stadig en lille smule i forhold til, hvor højt vindfeltet kommer til at gå op over landet, men en ting er sikkert: Det er den allersydligste del af regionen, som vil opleve den kraftigste vind, siger Anja Bodholdt, der er vagthavende meteorolog hos DMI.
Varslet for de sydlige kommuner er et kategori 2 og lyder på en forventning om storm med vestlig vind på 25-28 m/s og vindstød af orkanstyrke på 33-37 m/s.
Kalundborg, Sorø, Holbæk, Odsherred, Ringsted og Stevns kommuner kan se frem til lidt mildere vind, men stadig voldsomt vejr.
- Der er ret store forskelle på regionen. I den nordlige del vil det også kunne blive ret blæsende af en hård stormende kuling og vindstød op mod stormstyrke, men markant tydeligere og mere vind sydpå, siger Anja Bodholdt..
Sådan navngiver man storme i Danmark
DMI begyndte i 2013 at navngive storme, fordi det skabte forvirring, at medierne brugte udenlandske navne.
Fredag aften rammer stormen Nora landet. Læs her, hvorfor storme siden 2013 har fået navne i Danmark:
- Danske medier brugte i dagene op til den 28. oktober 2013 det engelske, tyske og svenske navn for en storm, der skulle ramme Danmark.
- Det skabte en del forvirring om, om det var tre storme, der skulle ramme Danmark.
- Som konsekvens af det bad Martin Lidegaard, der var energi- og klimaminister, Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) om fremover at navngive storme, der ville komme forbi Danmark.
- Han navngav i samme ombæringen - med hjælp fra Ekstra Bladets læsere - stormen fra den 28. oktober 2013 Allan.
- Da den første storm havde fået et drengenavn, var det ifølge DMI naturligt, at den næste storm skulle have et pigenavn.
- De bestemte sig i dagene op til stormen den 5. og 6. december 2013 for, at den skulle hedde Bodil.
- Efterfølgende opstillede DMI tre kriterier for navngivning af storme. Det skal fungere i mediernes overskrifter. Derfor må der maksimalt være tre stavelser. Det skal være nemt at udtale. Og så skal det være ligefremt at stave.
- Desuden skal stormens navn gerne fungere på de sociale medier - eksempelvis som hashtag. Og så skal navne ikke være for sjældne, sådan at nogle kan føle sig truffet.
- I 2015 ramte to storme Danmark inden for kort tid. Dagmar den 9. januar og Egon den 10. januar.
- Her viste det sig, at navngivningen af storme var rigtig effektivt, og der var ikke forvirring om de to storme.
- Indtil nu har 12 navngivne storme ramt Danmark. De har fået navnene Allan, Bodil, Carl, Dagmar, Egon, Freja, Gorm, Helga, Ingolf, Johanne, Knud, Laura og Malik.
- Stormen Nora er altså den fjortende storm, der er navngivet i Danmark.
- Ud over det har enkelte storme, der allerede havde fået navn af Sverige eller Norge også ramt landet. Det var Alexander i 2014, Urd i 2016 og Alfrida i 2019.
Kilde: DMI.
DMI kalder Nora en hurtig storm. Det betyder, at de kraftigste vinde forventes at vare mellem tre og seks timer, de steder, den rammer.
Både kategori 1 og 2 kan påvirke blandt andet trafikken.
I varslet advarer vagthavende meteorolog om, at vindstød af orkanstyrke medfører, at tagsten blæser ned, store grene knækker, træer kan vælte og spærre tog- og vejstrækninger. Stor sandsynlighed for at broer må lukkes for trafik.
Anden store storm i 2022
Det er kun få uger siden, at en navngiven storm ramte regionen.
Det var stormen Malik, hvis voldsomme blæst både påvirkede færge- og togdrift, ligesom Storebæltsbroen også blev lukket for alle køretøjer i begge retninger.
Her gav stormen udover vindstød af orkanstyrke også udsigter til forhøjet vandstand, og søndag den 30. januar kæmpede borgere imod vandmasserne.
Særligt i Holbæk Havn, hvor vandstanden toppede med 151 centimeter over normalen, gav vandet problemer.
Café Kabyssen var et af de steder, der dengang blev ramt. Den forhøjede vandstand omringede caféen og skabte risiko for oversvømmelse. Caféejer Ulrik Wäglund Jensen lykkedes dog med at holde vandet ude.
Indtil videre behøver caféejeren dog ikke at bekymre sig for meget om vand indendøre.
DMI varsler kun om forhøjet vandstand ved Vadehavet, men det er ikke nogen garanti. Det kan også blive vådt andre steder i landet.
- Der kommer forhøjet vandstand i Vadehavet, og det ser også ud til at ramme i den vestlige del af Limfjorden. Generelt vil der være risiko for forhøjet vandstand i hele landet, men ikke nok til, at vi udsender et varsel, siger Anja Bodholdt.
Varslet om Nora fortsætter i Slagelse, Næstved, Faxe, Vordingborg, Guldborgsund og Lolland fra fredag klokken 18.00 til lørdag morgen klokken 04.00. Mens det i Kalundborg, Sorø, Holbæk, Odsherred, Ringsted og Stevns kommuner er to timer længere til klokken 06.00.