Nyhedsoverblik

Nyt center skal opbygge viden om PFAS

Et nyt center på DTU skal koordinere forskning og viden om PFAS, som findes overalt i forbrugerprodukter og særligt i tekstiler som regntøj og sportstøj

Det nye PFAS-center bliver placeret på DTU og er et samarbejde mellem DTU, Københavns Universitet og Aarhus Universitet og skal forske inden for områderne miljø, fødevarer og sundhed. 

Derudover skal centret levere viden og rådgive myndigheder og politikere om løsninger og strategier for at afværge, inddæmme og oprense forurening med PFAS. Det skriver DTU i en pressemeddelelse.

- Vi har brug for mere viden, så vi er sikre på, at de løsninger, vi foreslår, er langsigtede, og at samfundet gør de rigtige investeringer,  siger leder af PFAS-centeret Anders Baun, der er professor på DTU Sustain.

- Miljøet er fyldt op med PFAS, og problemet er så stort, at vi ikke kan rense alt op. For at kunne prioritere indsatsen, skaber vi ny viden på en række forskningsområder. Vi bistår også myndighederne med at håndtere de akutte problemer - f.eks. at vi i dag har 3.000 gamle lossepladser i Danmark, hvorfra der kan sive PFAS ud i miljøet.

Læs også
De spiste giftigt kød i årevis - sådan har de det i dag
Læs også
De spiste giftigt kød i årevis - sådan har de det i dag

I 2021 fortalte TV2 ØST, at fluorstoffet PFOS havde spredt sig fra en brandskole i Korsør til en nærliggende mark. Herefter fik 118 borgere målt forhøjede niveauer af PFOS i blodet, efter at de havde indtaget kødet fra køer, som græssede på en eng nær den tidligere brandskole.