Sådan har cirkuselefanterne taget imod deres nye hjem

For fire tidligere cirkuselefanter er friheden på den lollandske slette fremmed. Nu skal de lære at leve som vilde elefanter.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Fire nysgerrige, tonstunge dyr kunne i dag træde ud af deres hus i Knuthenborg Safaripark og for første gang besigtige de 140.000 kvadratmeter slette, der nu skal være deres hjem. 

Dermed er et liv i cirkusmaneger, stalde og på landeveje endegyldigt slut for elefanterne Lara, Djungla, Jenny og Ramboline, der hidtil har hørt til hos Cirkus Arena og Cirkus Trapez.

quote Elefanterne har været vant til, at de skulle performe. Nu skal de bare være elefanter

Rasmus Nielsen, chefzoolog, Knuthenborg Safaripark

- De har rejst fra sted til sted og oplevet en masse forskellige ting i deres liv, men nu venter der en helt ny og anderledes tilværelse for dem, forklarer chefzoolog Rasmus Nielsen fra Knuthenborg Safaripark.

- Der venter et liv med masser af muligheder for selv at tage et valg selv om,  hvad man gerne vil bruge tiden på. Elefanterne har været vant til, at de skulle performe på forskellige tidspunkter. Nu skal de bare være elefanter - altså gøre det, de fra naturens side oprindeligt var programmeret til, siger Rasmus Nielsen.

Rasmus Nielsen, chefzoolog i Knuthenborg Safaripark, er glad og tilfreds efter elefanternes første dag under åben himmel.
Rasmus Nielsen, chefzoolog i Knuthenborg Safaripark, er glad og tilfreds efter elefanternes første dag under åben himmel. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

Den opgave har de indtil videre løst på allerbedste vis, mener Rasmus Nielsen, som smilende betragter de fire kæmper.

- Der står fire elefanter og er rolige og harmoniske. De var lidt oppe at køre, da de blev lukket ud. De brummede og blafrede med ørerne, men faldt hurtigt til ro, da de så, at der ikke skete dem noget. Det er helt som forventet, siger den tilfredse chefzoolog.

 
  Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix

Friske grene og et lækkert mudderbad

Hele formålet med at elefanterne skulle til Knuthenborg Safaripark - i stedet for at leve i cirkus - har været at sikre deres dyrevelfærd. Det indebærer blandt andet, at der skal være mange aktiviteter, elefanterne kan kaste sig over.

quote For dyrepassernes og elefanternes forhold er rejsen først lige begyndt

Rasmus Nielsen, chefzoolog, Knuthenborg Safaripark

- Det er især føde, der motiverer elefanterne. Store dyr spiser store mængder mad, og elefanter fouragerer (søger mad, red.) i størstedelen af døgnet. Det er det, vi gerne vil have dem til, siger Rasmus Nielsen.

Derfor har parken lavet flere steder på Elefantsletten, hvor de store dyr kan søge mad. Blandt andet er der hængt "high feeders" op i et træ, hvor elefanterne kan gumle på hø og friske grene.

Elefanter elsker at gumle på bark, grene og græs - og den slags har de nu masser af.
Elefanter elsker at gumle på bark, grene og græs - og den slags har de nu masser af. Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix

Under planlægningen af anlægget har man samtidig arbejdet med at sikre, at området vil være meget varieret for elefanterne. Derfor gror der forskellige typer græs og urter, som elefanterne kan udforske, ligesom der er lavet et stort vådområde, hvor tagvandet fra elefanternes hus ledes hen. Det betyder, at vandstanden stiger, når det regner, og dermed skaber et vådområde, hvor elefanterne kan mudderbade.

Læs også
Nu kan elefanterne boltre sig i deres nye anlæg i Knuthenborg
Læs også
Nu kan elefanterne boltre sig i deres nye anlæg i Knuthenborg

En ny rejse begynder

Selvom elefanternes rejse fra cirkus til den lollandske slette nu er slut, er den i en anden forstand først lige begyndt.

- For dyrepassernes og elefanternes forhold er rejsen først lige begyndt. De skal lære at stole på hinanden og at samarbejde med hinanden, siger Rasmus Nielsen

Elefanterne kan betragtes på afstand - men også dyrepasserne skal holde afstand til de store dyr.
Elefanterne kan betragtes på afstand - men også dyrepasserne skal holde afstand til de store dyr. Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix

For at sikre, at elefanternes hverdag er så tæt på deres naturlige liv som muligt, er der ikke såkaldt fri kontakt mellem dyrepasser og elefanter. Dyrepasserne går derfor ikke ind til elefanterne og rører ved dem, som de ellers har været vant til, når de for eksempel skal have filet negle.

- Det skal vi træne elefanterne til at gøre gennem en barriere, forklarer Rasmus Nielsen.

For at hjælpe elefanterne til at blive vilde igen, har parken fået hjælp af Alan Roocroft, som er en af verdens førende elefanteksperter med stor erfaring i at lære elefanter at leve som i det fri.

Samtidig har elefanternes træner fra Cirkus Arena,  Rudi Althoff, været med, fordi han og elefanterne kender hinanden yderst godt. Men hans rolle skal udfases langsomt, så relationen til Knuthenborgs dyrepassere kan opbygges.

- De skal lære at stole på, at der ikke sker mig noget, når jeg sætter foden ud gennem træmmerne og dyrepasseren begynder at file mine negle. Det er en stor mental rejse, de skal igennem, fortæller chefzoologen.

 

Nyhedsoverblik