Det er lidt ligesom humlebien, der ikke ved, den ikke kan flyve. Men så gør den det alligevel.
For i brakvandet omkring Sydsjælland, Stevns, Møn, Falster og Lolland lever nogle af verdens mest saltstærke gedder og aborrer.
Fisk, som egentlig er ferskvandsfisk, men som har vænnet sig gennem flere tusinde år til det saltholdige vand, der findes lige netop der, hvor Østersøens vand møder Kattegat.
Det er ikke 2. division eller 3. division, der er superliga-potentiale i det her område
Men bestanden af de saltstærke gedder og aborrer, der også kaldes brakvandsrovfisk, er nedadgående og truet af udryddelse.
Derfor er borgmestrene fra Faxe, Vordingborg, Næstved, Guldborgsund, Køge og Stevns kommuner gået sammen og skrevet en henvendelse til fiskeriminister Jacob Jensen (V) og miljøminister Magnus Heunicke (S) med en appel om en fælles national redningsplan for de truede brakvandsrovfisk.
Uddrag fra brevet til ministerne
Med denne henvendelse beder vi om, at det næste skridt tages. Det bør være i form af et nationalt-lokalt samarbejde for at gennemføre de tiltag, som er identificeret i den faglige anbefaling.
Lokalt gøres der allerede en del – der er stolthed og engagement - men som det fremgår af den faglige anbefaling, er det nu nødvendigt at få en samlet plan for hele området. Derfor står de seks kommuner sammen om henvendelsen.
Appellen kommer på baggrund af en ny faglig anbefaling, som er udarbejdet af de seks kommuner, forskere, organisationer og frivillige.
- Det er vigtigt, konstaterer Mikael Smed (S), borgmester i Vordingborg Kommune, overfor TV2 ØST.
- Vandmiljøet og gedderne er et vigtigt parameter for biodiversitet, så det er vi gået sammen om for at sætte fokus på, tilføjer han.
Spiller superliga
Man kan ikke se det, hvis man ikke lige ved det. Men vandnaturen omkring Sydsjælland, Møn, Falster og Lolland er noget ganske særligt.
For under havoverfladen lever to slags rovfisk et liv på kanten.
Gennem flere tusinde år har de tilpasset sig til at kunne leve der – i en blanding af ferskvand og saltvand, også kaldet brakvand.
Men svømmer de for langt nordpå mod København, hvor saltkoncentrationen i havet er for høj, så dør de. Og når storme fra nord og vest skubber meget saltholdigt vand ned gennem Øresund, kommer rovfiskene i fare.
- Hvis du tog en gedde fra Tissø og satte ud dernede, så ville den dø. Men fordi de her fisk har vænnet sig til det gennem tusinde af år, så kan de overleve.
- Og forskerne begynder også nu at kunne finde nogle helt fysiologiske ændringer, der er sket hos fiskene, siger Arne Kvist Rønnest fra Lystfisker Danmark, der er projektleder af den faglige anbefaling.
Selvom rovfiskene lever en lidt besværlig tilværelse, er de, ifølge Arne Kvist Rønnest, vigtige at bevare.
- Man kan jo gå helt op i helikopteren og sige, hvorfor er det vigtigt, at ting lever på jorden. Hvorfor er det vigtigt, vi har fugle og fisk. Grundlæggende synes vi, at det er et godt liv – også for mennesker – at vi lever i en verden, hvor der er høj biodiversitet, siger han og tilføjer:
Sådan nogle store rovfisk som aborrer og gedder er simpelthen bare indikatorer på gode økosystemer. Hvis du får de her store bestande, så får du også mange andre ting, de trækker med sig.
Bag om rapporten
Den faglige anbefaling er udarbejdet af Faxe Kommune, Guldborgsund Kommune, Køge Kommune, Næstved Kommune, Stevns Kommune, Vordingborg Kommune, DTU Aqua, Naturstyrelsen, Danmarks Sportsfiskerforbund, Københavns Universitet, Fishing Zealand og Lystfisker Danmark, med bidrag fra lokale ressourcepersoner
Projektlederen er Lystfisker Danmark.
Der er tale om en faglig anbefaling som i årene fremover kan bruges af statslige myndigheder og i kommunerne som rettesnor for politiske og administrative beslutninger med relation til vandnatur, naturprojekter og ophjælpning af disse to fiskebestande i det sydsjællandske.
Og lykkes det at få de store bestande tilbage, så kan man altså komme helt op og spille superliga.
To steder i Danmark er man lykkedes med at få store bestande fisk tilbage. På Fyn var det havørrederne, og i Nordjylland var det laksene.
- Det, vi ser på Sydsjælland, er fuldt ud i samme liga. Det er ikke 2. division eller 3. division, der er superliga-potentiale i det her område, siger Arne Kvist Rønnest.
- Og det bygger vi på de historiske fangsttal og biologien dernede. Og så ved vi, at hvis vi kunne lukke øjnene og drømme os til, at alt var i orden, så ville området få historier i Europa ret ofte, fordi det ville være en europæisk rovfiskedestination, man kunne lave, hvis vi lavede noget rekreativt fiskeri.
Bestanden skal tilbage
Af årsager, man ikke kender, gik bestandene af brakvandsgedder markant tilbage for 50 år siden.
Trods mindre opblomstringer, er de aldrig kommet tilbage på niveauet fra dengang. Og man ved, der var mange brakvandsrovfisk dengang.
Ifølge den faglige anbefaling blev der i årene 1950-1969 i gennemsnit handlet 66,3 tons gedder per år her i regionen.
Det svarer til cirka 15.000 årligt fangede gedder fra Østersøområdet. De erhvervsmæssige fangster af aborrer lå tidligere på omkring 35-40 tons per år. Det svarer til op mod 100.000 aborrer om året.
I dag er der nogle steder kun få rovfisk tilbage. Derfor er det overordnede mål i den faglige anbefaling, at bestandene kommer tilbage til niveauet i 1960’erne.
Sådan løses problemet
Den faglige anbefaling viser, at det er muligt at genskabe rige bestande af gedder og aborrer ved at:
1. Øge antal og kvalitet af gyde- og opvækstområder i både ferskvand og brakvand
2. Gøre en akut indsats for resterne af de unikke del-bestande ved de enkelte vandsystemer
3. Udpege brakvandsgedder -og aborrer som bevaringsværdige bestande
4. Reducere omfanget af prædation fra sæl og skarv
5. Gennemføre en bedre forvaltning af det erhvervsmæssige og rekreative fiskeri
6. Udføre de undersøgelser, der er nødvendige for at lukke de største huller i vores viden
Området skal igen blive fiskerigt med stabile, selvreproducerende bestande af brakvandsrovfisk, som kan tåle et reguleret og bæredygtigt fiskeritryk, står der i rapporten.
- Det er et slags opråb, hvor vi siger: Hey Danmark, bliv lige klar over, hvad det er, der lever i det her område. Og forskerne går jo så vidt som at sige, at det er en unik del af Danmarks biodiversitet ved, at de fisk kan være dernede, forklarer Arne Kvist Rønnest.
Et indledende møde
Borgmestrene foreslår de to ministre, at de mødes til et såkaldt indledende møde, hvor konkrete tiltag som forvaltning og beskyttelse af de truede bestande bliver diskuteret.
- Endvidere bør det drøftes, hvordan indsatsen for disse bestande langsigtet kan organiseres i de sydøstdanske kystvande. Kan det eksempelvis være nyttigt med en national forvaltningsplan for brakvandsfiskene? skriver borgmestrene.
I Vordingborg Kommune er håbet med henvendelsen til de to ministre, at Christiansborg kan hjælpe med at give kommunerne mulighed for at lave nogle tiltag på området, og at lovgivningen også hjælper til.
Med andre ord penge.
- Initiativer kan vi jo egentlig godt finde selv, men det er mere, hvis nogle lodsejere skal hjælpe til med nogle tiltag og lægge jord til for eksempel, så skal der måske være en kompensation, og hvordan løser vi så det, hvis ikke der er nogle penge, siger Mikael Smed.
- Så det er i hvert fald en af tingene. Der er også nogle lovgivningsmæssige ting, uden jeg dog har en portefølje af dem, som kan stå i vejen, tilføjer han.
Hos Lystfisker Danmark er man glade for, at de seks borgmestre tager den videre til Christiansborg.
- Det er jo fremragende. Jeg synes også, det er det rigtige snit. Det er så fint at få gjort det til et nationalt og lokalt samarbejde, siger Arne Kvist Rønnest.
Og drømmene er store, hvis planen bliver realiseret.
- Hvis man nu går i tidsmaskinen og går 20 år frem, så vil jeg sige, at man har fået mangedoblet bestanden. Det er der ingen tvivl om. Og så håber vi, at det bliver set som en lokal ressource, som man kan bruge til noget grønt outdoor turisme, noget lystfiskeri, siger Arne Kvist Rønnest.
- Ligesom man har set fra Fyn og det jyske lakseeventyr, hvor det er flere tusinde mennesker, der kommer dertil og pludselig tager ud til Vandkantsdanmark uden for sommersæsonen og får nogle oplevelser.