I et halvt år har beboerne i Smedeparken i Sorø været evakueret fra deres hjem, og nu stiger frygten for, at den ”hjemløse” tilstand fortsætter længere end først varslet.
I sidste uge skulle byggeperioden i Smedeparken nemlig være gået i gang, men de tomme bygninger står stadig øde hen.
Vi ser desværre jævnligt, at der er forsinkelser i forhold til større byggeprojekter
- Vi er alle triste og kede af det, og det er uforståeligt for os, at der ikke bliver lavet noget. Den eneste aktivitet, der sker i området, er, at græsset gror, uden at det bliver slået, siger beboerformand Jan Ekstrøm.
I 14 år har Jan Ekstrøm boet i området, og han er én af de 155 beboere i Smedeparken, som tilbage i maj fik at vide, at de skulle flytte ud af deres boliger.
Skeptisk over tidsplan
Tre måneder tidligere blev der i forbindelse med en tagrenovering målt et alt for højt niveau af asbestpartikler inde i lejlighederne svarende til 18 gange WHO’s grænseværdi på 1.000 asbestpartikler per kubikmeter.
Efter udflytningen blev flere af beboerne installeret på hoteller og sidenhen en såkaldt pavillonby.
Beboerformanden lægger af og til vejen forbi området, og her frustrerer det ham, at det eneste fysiske, der er sket med bygningen, er, at taget er blevet pakket ind af sundhedsmæssige årsager.
- Tidsplanen kommer jo ikke til at holde, og det har lange, lange udsigter til, at vi kommer tilbage. Jeg tror, at vi kommer til at holde jul to gange ude i pavillonerne, siger Jan Ekstrøm.
Ifølge formanden har beboerne fået at vide, at deres nye tag først kommer til næste år i uge 8.
Derfor håber han, at håndværkerne går i gang med at ordne faldstammer og vandrør, der også skal have en tur. På den måde bliver projektet ikke yderligere forsinket, mener han.
Langt fra et engangstilfælde
At et projekt som dette kan blive forsinket, er dog ganske realistisk, hvis man spørger Anders Svendsen, chefjurist i Lejernes Landsorganisation.
- Vi ser desværre jævnligt, at der er forsinkelser i forhold til større byggeprojekter. Der er det bare vigtigt, at man kender sine rettigheder og herunder, at man kan kræve permanent genhusning, når det er relevant, siger han.
Ifølge chefjuristen sikrer almenlejeloven, at man som lejer, der er genhuset, kan vælge mellem flere forskellige genhusningstilbud, når man har været genhuset i et år.
Dermed vil beboerne i Smedeparken et år efter deres udflytning blandt andet vil kunne beslutte, hvorvidt de vil blive boende permanent i deres midlertidige hjem, eller om de vil flyttes til en tredje bolig efter eget valg.
- Man kan selvfølgelig være bekymret for, om tidsplanen kan nås, men i forhold til det juridiske er det vigtigt at sige, at de her regler først udløses, når fristen er overskredet. Det sker ikke, bare fordi man forventer, at fristen bliver overskredet. Skaden skal så at sige være sket, siger Anders Svendsen.
Går snart i gang
TV2 ØST har forsøgt at få Dansk Almennyttigt Boligselskab (DAB) i tale. Virksomheden administrerer firmaet Sorø Boligselskab, som står som udlejer af ejendommen.
De har ikke haft mulighed for at stille op til interview, men bekræfter i et skriftligt svar, at byggeprocessen endnu ikke er begyndt.
- Håndværkerne er i færd med at rengøre boligerne for asbest, og vi går i gang med selve renoveringen inden for kort tid, lyder det blandt andet.
I sit svar skriver DAB, at man trods forsinkelsen forventer, at projektet bliver afsluttet inden for den planlagte tidsramme.
Årsagen til forsinkelsen skal findes i, at man ”har brugt tid på at sikre økonomien i projektet”.
- Vi har derfor været alle tallene igennem, og det har nu vist sig, at vi alligevel godt kan holde os inden for det budget, beboerne har godkendt, skriver Dansk Almennyttigt Boligselskab.
Til TV2 ØST skriver DAB, at prisen for renoveringen - uden udgifterne for genhusning - ender et sted mellem 52 og 53 millioner kroner.