Der er kommet lidt flere økonomiske panderynker i husstandene rundtom i Danmark. Det viser Danmarks Statistiks levevilkårsundersøgelse.
Eksempelvis er der i år flere, der har givet udtryk for, at deres boligudgifter enten er en "tung byrde" eller "noget af en byrde". I år er det 44 procent, der har svaret det. Sidste år var det 36 procent.
Der er også små tegn på mere pressede husholdninger andre steder i undersøgelsen.
Andelen af husstande, der svarer, at det er "svært" eller "meget svært" at få pengene til at slå til, er i 2022 vokset fra otte til ti procent.
Det er første gang siden 2014, at andelen ikke falder eller er stabil.
Det er tale om en lille stigning, og Danmarks Statistik gør opmærksom på, at små ændringer også kan være et udtryk for statistisk usikkerhed.
Samtidig bemærker Danmarks Statistik, at der for mange i 2021 var et ekstra overskud i økonomien, fordi der ekstraordinært blev udbetalt feriepenge som led i regeringens håndtering af coronapandemien.
Derfor kan 2022 virke som et sværere år i kontrast til 2021.
Usikkerhed og inflation
Ifølge markeds- og kunderådgivningschef Anne-Louise Lindkvist i pensionskassen Sampension viser Danmarks Statistik tal, at 2022 har været en hårdere sejlads end vanlig for de danske husholdninger.
- 2022 har været et mildest talt hårdt år for danskernes privatøkonomi, skriver hun i en analyse af undersøgelsen.
- Generel økonomisk usikkerhed, rentestigninger og den højeste inflation i 40 år har presset vores købekraft og gør rigtig ondt i mange husholdninger, hvilket tallene med al tydelighed også vidner om.
Undersøgelsen viser også, at siden 2014 er andelen af husstande, der ikke ville kunne betale en uforudset udgift på 10.000 kroner, faldet fra næsten 30 procent til omkring 20 procent.
Her har andelen ligget stabilt i både 2021 og 2022.
De fleste er robuste
Selv om der er små tegn på, at flere års fremskridt er stoppet lidt op mellem 2021 og 2022, er der ifølge Brian Friis Helmer, som er privatøkonom hos Arbejdernes Landsbank, tale om et samlet billede af robuste husholdninger.
- Her er det dog vigtigt at hæfte sig ved, at danskerne samtidig står i en situation med rekordhøj beskæftigelse, siger han.
- Vi vil dog forvente, at andelen af personer, som for eksempel ikke kan betale en udgift på 10.000 kroner vil pege opad til næste år, da inflationen bider på pengepungen.
- Meget afhænger dog af beskæftigelsen, da det er en af de vigtigste forudsætninger for økonomisk sårbarhed. Vi forventer, at beskæftigelsen falder, og ledigheden stiger til næste år.