Hvis ikke missilet havde ramt sommerhusområdet ved Lumsås, havde den fulgt denne kurs (Foto: Forsvaret)
Imens Henning Godtfred Olsen var i færd med at foretage testen i operationsrummet, befandt Lars Wille-Jørgensen sig i skibets bar. Her fik han sig en frokost-øl sammen med sine nye kollegaer. Pludselig hørte han et sus, som blev efterfulgt af en stor sky af hvid røg, og det tog ham ikke mange sekunder, før han blev klar over, at et missil var skudt af.
Operationsofficeren skyndte sig derfor op til Henning Godtfred Olsen. Her blev han mødt af en mand, som mildest talt var dybt chokeret.
- Han sad fuldstændig forstenet. Altså det var et barn, der havde svigtet ham på det groveste. Han var forstenet. Det er sådan, jeg husker det. Og så bagefter begyndte vi jo at tale, og han var fuldstændig rystet, forklarer Lars Wille-Jørgensen.
At orlogskaptajnen var så chokeret, som han var, kom slet ikke bag på Lars Wille-Jørgensen. For den alvorlige hændelse, der lige var sket, var så godt som umulig. Det troede alle hvert fald på det tidspunkt.
For at kunne affyre et missil skulle der bruges en nøgle til en affyringskonsol. Denne nøgle lå under uheldet trygt i chefens pengeskab, og derfor skulle der ifølge manualerne ikke kunne ske noget under en test.
- Alt hvad vi vidste, det var, at så længe tændingsnøglen ikke var i, kunne bilen ikke køre, for nu at bruge et billede fra en anden verden. Men det viste sig så lige pludselig, at det kunne det godt, og det var det, der sådan set var det store chok. Også for Henning Godtfred Olsen.
Oppe på kommandobroen havde skibets vagtchef også overværet den store sky af røg. Han var derfor heller ikke i tvivl om, hvad der netop var sket. Hurtigt begyndte han at undersøge, om der var tilskadekomne på fregatten, hvilket han heldigvis kort efter konstaterede ikke var tilfældet. Fokusset blev derfor flyttet fra vandet til landet – for hvad skulle man fortælle myndighederne?